Eetspiratie » Wat is haverrijst en hoe bereid je het?
Wat is haverrijst en hoe bereid je het?

Wat is haverrijst en hoe bereid je het?

Wat is haverrijst en hoe bereid je het? Haverrijst was voorheen alleen verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels of in webshops. Maar het is nu ook verkrijgbaar in de supermarkt, iedereen kan nu deze ‘nieuwe’ rijstsoort uitproberen. En aangezien wij hier wekelijks rijst eten, moest ik dit natuurlijk uittesten. In dit artikel deel ik mijn bevindingen, vind je alle informatie over haverrijst en leg ik uit hoe je haverrijst kunt bereiden.

Havermout kennen we inmiddels wel, het is inmiddels niet meer weg te denken uit de keuken. Overnight oats, havermoutpap, gebakken havermout, havermout koekjes, de lijst is oneindig. Maar nu is er ook haverrijst, haver in de vorm van een rijstkorrel. De korrels die je in de verpakking ziet, zijn de graankorrels (de haver) waarvan de buitenste laag is verwijderd (gepeld). De korrels hebben de vorm van rijst. Omdat de haver gepeld wordt, wordt deze graansoort ook wel ‘naakte haver’ genoemd. Haver die ontdaan is van zijn schilletje. Onder het schilletje zit de korrel, de haverrijst.

Wat is haverrijst en hoe bereid je het?

Waarom zou je voor haverrijst kiezen als er ook witte rijst of zilvervliesrijst is? Het is een lekkere afwisseling voor de standaard rijstsoorten. Met haverrijst kun je in principe hetzelfde als met ‘gewone’ rijst alleen de smaak en de textuur van haverrijst is niet vergelijkbaar met andere rijstsoorten. Haverrijst heeft een bite, smaakt nootachtig en behoudt goed zijn vorm na het koken. Als je regelmatig havermout eet dan herken je de smaak zeker. Gecombineerd met andere ingrediënten kun je heerlijke gerechten maken met deze voedzame graansoort. Je kunt het zowel warm als koud eten en verwerken in hartige en zoete gerechten.

Daarnaast is haverrijst ook een gezonde optie, het bevat namelijk meer vezels dan witte rijst en heeft het zelfs iets meer vezels dan zilvervliesrijst. Het bevat ook meer eiwitten en voedingsstoffen dan de andere rijstsoorten. Net als havermout heeft haverrijst een lage glycemische index, wat betekent dat het je bloedsuikerspiegel minder snel laat stijgen. Haverrijst is ‘in principe’ glutenvrij, maar dan moet dit wel specifiek vermeld staan op de verpakking. Lees dus altijd het etiket om er zeker van te zijn dat het om een glutenvrij product gaat. Je koopt haverrijst in natuurvoedingswinkels, grotere supermarkten en online. De kooktijden kunnen per merk verschillen en niet elk merk is glutenvrij.

KoRo | Bio haverrijst 1,5 kilo

KoRo | Bio haverrijst 1,5 kilo

Deze biologische haverrijst is een smakelijk alternatief voor traditionele rijst en een heerlijke basis voor verschillende recepten. Hoog vezelgehalte!

Wat kun je maken met haverrijst?

Net als met havermout zijn de mogelijkheden van haverrijst eindeloos. Naast dat het een prima bijgerecht is, kun je het verwerken in salades net als quinoa, in roerbakgerechten, als vulling voor paprika’s of courgettes, bereid het als een risotto of als nasi goreng. Serveer het bij een curry of stoofschotel. Maak er een zoete haverrijstpap van of combineer het met fruit, (plantaardige) melk een een drizzle pindakaas voor een lekker vullend ontbijt.

Hoe bereid je haverrijst?

Haverrijst kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt het koken in een pan, of bereiden onder hoge druk in de multicooker. De kooktijd in een pan is per merk rijst verschillend. De kooktijd ligt ongeveer tussen de 10 en 13 minuten. Breng net als bij rijst ruim water aan de kook en voeg de haverrijst toe. Houd de kooktijd aan zoals aangegeven op de verpakking. Giet de rijst af en laat het even nastomen. Breng het op smaak met een snufje zout.

De bereidingswijze voor de multicooker vind je hieronder in de receptenkaart. Handig om te weten, ik gebruik mijn maatbekertje die ik ooit bij mijn rijstkoker kreeg. Dit is een maatcupje van 175 milliliter. Als alternatief kun je een standaard koffiekopje gebruiken. Voor het koken van haverrijst in de multicooker hou je 1 deel water op 1 deel haverrijst aan. Ik maak altijd een dubbele portie dus ik neem 2 kopjes water met 2 kopjes haverrijst. Dit is voldoende voor 6 porties. In de receptenkaart geef ik de hoeveelheden in grammen en milliliters. Zout toevoegen doe ik pas achteraf, zo kan ik het goed doseren.

Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Gekookte haverrijst kun je tot 2 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt het ook prima invriezen tot wel 3 maanden in een bakje of een ziplockzak. Ontdooide haverrijst kun je opwarmen in de magnetron, toevoegen aan wokgerechten (dit kan eventueel bevroren), of overgiet het met kokend water om het snel op te warmen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Wat is haverrijst en hoe bereid je het Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Wat is haverrijst en hoe bereid je het?

Wat is haverrijst en hoe bereid je het?

Recipe by Simone | Eetspiratie
5.0 from 1 vote
Course: BijgerechtCuisine: InternationaalDifficulty: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

0

minuten
Kooktijd

10

minutes
Totale tijd

10

minutes

Haverrijst, een heerlijke voedzame graansoort in de vorm van een rijstkorrel. Bereid het in de pan of de multicooker. Verwerk het in gerechten zoals ‘gewone’ rijst. Deze rijst is voedzaam, bevat veel vezels en heeft net iets meer voedingsstoffen als zilvervliesrijst. Een lekkere afwisseling voor de standaard rijstsoorten. Haverrijst heeft een lekkere bite en een nootachtige smaak.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 220 gram haverrijst

  • 350 milliliter water

  • zout naar smaak

BEREIDING

  • Doe de haverrijst in een zeef en spoel de rijst even af onder de kraan.
  • Vervolgens doe je de haverrijst rijst in de multicooker en voeg je er 350 milliliter water aan toe.
  • Plaats de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Kies manual en stel een kooktijd van 6 minuten in en druk op start. De pan gaat nu opwarmen en er staat heat op de display. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal. De pan gaat terugtellen van 6 naar 0.
  • Als de kooktijd verstreken is, hoor je nogmaals een piepsignaal, je laat de pan nu 5 minuten staan zodat hij zelf een deel van de stoom kan kwijtraken. Daarna open je voorzichtig het ventiel zodat de rest van de stoom eruit kan.
  • Haal de deksel voorzichtig van de pan en fluf de haverrijst op met een spatel of een rijstlepel. Breng op smaak met zout en serveer direct. Restjes bewaar je tot 2 dagen in de koelkast of vries het in.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.