Pittige paddenstoelencurry, een aromatische curry met een beetje pit. Je kunt nooit genoeg curry recepten in je kookrepertoire hebben. Deze variant met paddenstoelen is verwarmend, makkelijk te maken en je serveert het met rijst, noedels of knapperig brood. Gebruik de paddenstoelen of champignons die je lekker vindt. Ze zijn betaalbaar, gezond en hebben een heerlijke textuur en bite. Genoeg reden om vaker paddenstoelen te eten.
Dit recept is geïnspireerd op een paddenstoelencurry van Jamie Oliver, de mighty mushroom curry. Ook heeft het iets weg van mijn eigen recept voor champignon rendang. In deze twee recepten wordt er een verse currypasta (of boemboe) gemaakt. In dit recept wilde ik het makkelijk houden en heb ik een rode currypasta uit de supermarkt gebruikt. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen of een lui weekend. Soms is het ook fijn om het jezelf net even wat makkelijker te maken. Tegenwoordig zijn er heerlijke currypasta’s (zonder gekke ingrediënten) te vinden in zowel de supermarkt als in de toko.
Purepeak Champignonborstel – Groenteborstel – Bamboe
Ontdek de Purepeak champignonborstel: jouw ideale metgezel voor het reinigen van champignons en andere groenten! Vervaardigd uit bamboe, is deze borstel een aanwinst voor jouw keuken.
Pittige paddenstoelencurry
Een curry maken is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld. Met een basis van ui, knoflook en pepers kom je al een heel eind. Voor dit recept kun je verschillende soorten paddenstoelen gebruiken. Ik gebruikte een combinatie van kastanjechampignons, portobello, oesterzwammen en Koningsoesterzwam. Deze snijd je grof en bak je goed aan tot ze bijna een goudbruin korstje krijgen. Daarna maak je de currysaus en hieraan voeg je de gebakken paddenstoelen toe. Serveer met rijst, noedels of brood. Een pickle van komkommer of rode ui geven de curry een lekker fris accent.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Pittige paddenstoelencurry
4
porties15
minutes30
minutes45
minutesEen heerlijke paddenstoelencurry met romige kokosmelk en aromatische rode currypasta. Combineer kastanjechampignons met oesterzwammen en portobello voor verschillende smaken en texturen. Serveer de curry met rijst, noedels of brood en een frisse pickle van komkommer of rode ui.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
250 gram kastanjechampignons (1 doosje)
150 gram oesterzwammen (1 doosje)
4 portobello’s
140 gram Koningsoesterzwammen (1 doosje)
1 ui, gesnipperd
2-3 tenen knoflook, fijngehakt
1 rijpe tomaat, in blokjes gesneden
4 eetlepels Thaise rode currypasta
2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad) gekneusd
halve biologische limoen (sap + rasp)
1 theelepel suiker
2-3 eetlepels sojasaus
1 eetlepel tomatenpuree
200 milliliter kokosmelk
150 milliliter water
zout en witte peper naar smaak
sriracha naar smaak
olie of oliespray
BEREIDING
- Begin met het snipperen van de ui, het fijnhakken van 2 tot 3 tenen knoflook en snijd de tomaat in kleine blokjes. Borstel de paddenstoelen schoon. Snijd 250 gram kastanjechampignons. De grote snijd je door de helft en de kleintjes laat je heel. Scheur 150 gram oesterzwammen in grove repen. De 4 portobello’s en 140 gram Koningsoesterzwammen snijd je in plakken. Zet dit even apart tot gebruik.
- Vervolgens ga je in verschillende rondes de paddenstoelen bakken. Op deze manier worden ze bruin en krijgen ze een kleurtje in plaats van dat ze ‘gekookt’ worden. Doe een klein beetje olie in een ruime koekenpan en bak als eerste de kastanjechampignons op een redelijk hoog vuur aan zodat ze een kleurtje krijgen. Laat ze gerust 2 tot 3 minuten op een kant bakken en probeer er niet aan te komen. Schud een keer goed met de pan zodat ze rondom bruin worden. Doe ze over op een groot bord en bak op dezelfde manier de oesterzwammen, portobello’s en Koningsoesterzwammen aan. Leg alle paddenstoelen bij elkaar op het bord.
- Verwarm een eetlepel olie in dezelfde pan en fruit hierin de ui, knoflook en 2 ingescheurde djeroek poeroet blaadjes aan samen met een snufje zout. Voeg na 2 minuten de blokjes tomaat toe samen met 1 eetlepel tomatenpuree en 1 theelepel suiker. Bak dit samen aan tot het begint te geuren.
- Voeg nu 4 eetlepels rode currypasta toe en bak dit ongeveer 2 minuten mee. Schenk er 200 milliliter kokosmelk en 150 milliliter water samen met 2 eetlepels sojasaus, sriracha naar smaak en laat dit rustig warm worden.
- Doe de paddenstoelen nu in de currysaus en laat dit op een laag vuur even rustig bubbelen tot de saus iets indikt. Rasp de schil van een halve limoen boven de pan en pers ook het sap eruit. Breng de curry op smaak met witte peper. Serveer direct of bewaar het in een bak in de koelkast voor 2 tot 3 dagen.
Gerelateerde recepten en artikelen
- 8 makkelijke recepten met paddenstoelen
- Vindaloo uit de slowcooker
- 10 ingrediënten die ik altijd in huis heb
- Curry aardappels uit de oven
- Thaise saté
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.