Eetspiratie » Zelf croutons en paneermeel maken
Homemade paneermeel en croutons

Zelf croutons en paneermeel maken

Homemade croutons en paneermeel, heel eenvoudig zelf te maken van restjes brood. Gooi restjes (oud) brood nooit weg. Je kunt er heerlijke croutons en paneermeel van maken. Croutons zijn altijd lekker om gerechten een lekkere crunch te geven. Paneermeel is altijd handig om in huis te hebben. Ik gebruik ze vaak in gehaktballetjes of om vlees of vis een krokant korstje te geven. Bewaar dus je brood en verwerk je restjes.

Ik laat je twee manieren zien hoe je brood kunt verwerken. Het is eigenlijk meer een handleiding. Hoeveelheden zijn niet zo heel belangrijk. De ene keer heb je misschien meer brood als de andere keer. Kruiden, zout en peper voeg je toe naar smaak.

Zelf croutons en paneermeel maken

Croutons

Croutons kun je maken in de oven of in een koekenpan. Belangrijk is dat ze doordrenkt zijn met olie. Op die manier krijg je knapperige croutons. Let alleen wel op dat ze niet verbranden, blijf daarom altijd een beetje in de buurt.

Koekenpan Ø 32cm - Inductie - Anti-Aanbak - Alle Warmtebronnen - PTFE en PFAS vrij

Koekenpan Ø 32cm – Inductie – Anti-Aanbak – Alle Warmtebronnen – PTFE en PFAS vrij

Koekenpan Ø 32 cm – Inductie, anti-aanbak en PFAS-vrij. Perfect voor gezond bakken tot 400 °C. Aluminium pan met krasbestendige keramische coating en ergonomische koudgreep. Geschikt voor alle warmtebronnen en vaatwasmachinebestendig.

Paneermeel

Paneermeel maak je van brood dat geroosterd is. Je roostert het brood samen met (verse) kruiden krokant in de oven. Daarna vermaal je het in een hakmolen tot paneermeel. Het is belangrijk dat het brood helemaal droog is. Op die manier is het ook langer houdbaar.

Met dit onderstaande recept kun je paneermeel of croutons maken. Het verschil is dat je de croutons in de koekenpan bakt en het brood voor het paneermeel eerst in de oven bakt en vervolgens vermaalt in een hakmolen.

Onmisbaar voor dit recept
JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter) 

JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter) 

Hak moeiteloos alles van groenten tot ijs met de JAP Multi Chop Hakmolen – 400W kracht, 1.2L glazen kom en zesbladig titanium mes. Veilig, veelzijdig en vaatwasserbestendig voor ultiem gebruiksgemak!

Zelf croutons en paneermeel maken

Zelf croutons en paneermeel maken

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.5 van 2 stemmen
Gang: Bijgerecht, IngrediëntKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Portie

1

portie (200 gram)
Voorbereiding

15

minuten
Oventijd

30

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Gooi restjes brood niet weg maar maak er croutons of paneermeel van.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 200 gram restjes oud brood (korstjes, stokbrood, boterhammen) ongeveer 6 sneetjes

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden

  • 4 eetlepels olijfolie (of meer naar gelang de hoeveelheid brood)

  • zout en peper naar smaak

BEREIDING

  • Croutons maken (voor paneermeel ga naar stap 4)
  • Snijd 200 gram restjes oud brood in even grote blokjes en doe deze in een ziplockzakje.
  • Voeg hieraan 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden, 1 theelepel knoflookpoeder en 4 eetlepels olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout. Schud nu het zakje goed zodat alle blokjes brood met olie doordrenkt zijn.
  • Verwarm een koekenpan en bak hierin de blokjes bruin en krokant.
  • Paneermeel maken
  • Voor het paneermeel scheur je 200 gram restjes oud brood in stukken, doe deze met 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden, 1 theelepel knoflookpoeder en 4 eetlepels olijfolie in een ziplockzakje. Schud goed door elkaar zodat de olie goed verdeeld wordt.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden, doe het brood in een ovenschaal en bak het in 25 tot 30 minuten droog en krokant. Vermaal het vervolgens in een hakmolen en bewaar het paneermeel in een goed afgesloten bakje of pot.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.