Rijstmelk

Rijstmelk maken

Ik drink regelmatig plantaardige melk en ik gebruik het ook om mee te koken of bakken. Maar om nu elke week een pak plantaardige melk van bijna 3 euro in mijn winkelwagentje te leggen dat vind ik eigenlijk een beetje overdreven. Als je eenmaal weet hoe je zelf plantaardige melk kunt maken dan ga je het echt niet meer kopen. In de commerciële dure pakken melk zitten vaak ook nog eens onnodige toevoegingen om de melk langer houdbaar te maken en zelfs suikers om het zoeter te maken. 

Havermelk, amandelmelk, hennepmelk, cashewmelk zijn allemaal heel simpel zelf te maken. Havermelk en rijstmelk zijn waarschijnlijk de meest budgetvriendelijke varianten om zelf te maken. En ja natuurlijk gaat er ‘tijd’ in zitten maar dan weet je wel precies wat je erin hebt gedaan.

Ik drink deze rijstmelk niet als gewone melk maar ik gebruik het voornamelijk om vla van te maken, pannenkoeken van te bakken of ik doe het in mijn proteïne shakes.

Wat heb je nodig voor 4 liter rijstmelk?

  • 200 gram afgespoelde zilvervliesrijst
  • 4 liter water
  • 200 milliliter kokosmelk

Je kunt de rijstmelk ook een smaakje meegeven, dit kun je doen met::

  • vanillepoeder of een vanillepeul
  • kaneel
  • stevia
  • kardemom
  • steranijs
  • dadels (deze kun je mee pureren in de gekookte rijst)

Benodigdheden:

  • grote pan
  • staafmixer of blender
  • zeef
  • eventueel een theedoek
  • trechter
  • (glazen) flessen om de melk in te bewaren

Hoe maak je het?

Was de rijst onder de kraan totdat het water helder ziet. Zet een grote pan op het vuur en voeg de rijst, het water en de kokosmelk toe en eventueel een van de bovengenoemde kruiden/specerijen. Breng dit aan de kook en zet het vervolgens op een laag vuur en laat dit 2 uur zachtjes koken met de deksel erop.

Haal de pan na 2 uurtjes van het vuur en laat het een beetje afkoelen. Haal je eerst de kruiden/specerijen eruit en vervolgens ‘pureer’ je het geheel met de staafmixer in de pan. Neem nu een grote kom of fles en de zeef en giet het ‘rijstwater’ door de zeef.

Eventueel kun je in de zeef nog een theedoek leggen zodat alles extra goed gezeefd wordt. Hierna giet je het over in de flessen met behulp van de trechter en laat je het afkoelen. Vervolgens bewaar je het in de koelkast. Het is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Wel even schudden voor gebruik.

Tip: maak ook eens sinaasappelvla met rijstmelk!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

12 Reacties

  1. Pingback: DIY chocolademelk cadeautje - Eetspiratie

  2. Pingback: Havermoutpannenkoekjes met warm fruit - Eetspiratie

  3. Pingback: Pannenkoek muffins - Eetspiratie

  4. Pingback: Ontbijtcakejes met havermout - Eetspiratie

  5. Pingback: Sinaasappelvla - Eetspiratie

  6. Drumles in Den Haag

    Leuk! Ik ga het zo proberen te maken wat zeg nou zelf…..2 euro voor een pak rijstmelk is belachelijk haha

  7. Ik laat de melk niet afkoelen en doe m na het zeven zo snel mogelijk in flessen met metalen dop (bijv die van Flevoappelsap die je goed schoon kunt maken) . Dan trekt de fles vacuum bij t afkoelen en kun je de melk nog langer bewaren!

    • Hoi Mariska! Bedankt voor je fijne tip! Ik doe het ook altijd in de Flevosap flessen :-) Ik ga dit de volgende keer ook op deze manier doen! Als je 4 liter hebt is dat wel handig!

      • Gisteren heb ik de rijstemelk gemaakt.
        Goed gelukt :)
        Om de melk zo te drinken bijv. in de koffie vind ik hem niet lekker.

        Heeft iemand een idee om iets te maken met de overgebleven (rijste-)pulp?
        Weggooien is zonde!

  8. Wat een fijn recept, ga ik zeker maken! En snel ook :) En ik ben heel benieuwd naar je recept voor vla… wij eten bijna geen toetjes, maar de kleine meiden willen nog wel eens een toetje na het eten. Ik zou graag zelf vla voor ze maken, dus kom maar op met dat recept!

    • Ben heel benieuwd naar je vlarecept. Ik ben een echt toetjesmens. Mijn maaltijd is niet af zonder. Sinds dat ik suikervrij, enummersvrij en zo min mogelijk zuivel eet is het lastig om een lekker, makkelijk en verantwoord toetje op tafel te zetten. Vla zou dus een echte uitkomst zijn

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*