Eetspiratie » Rijstmelk maken
Rijstmelk

Rijstmelk maken

Rijstmelk maken, iets wat je heel eenvoudig zelf kunt maken. Plantaardige melk is iets wat ik dagelijks gebruik. Ik gebruik het voornamelijk om mee te koken of te bakken. Ideaal voor pannenkoeken, baksels, sauzen of aardappelpuree. Ook is het een lekkere aanvulling in een smoothie. Rijstmelk maken is budgetvriendelijk en je hebt er weinig ingrediënten voor nodig.

Havermelk, amandelmelk, hennepmelk, cashewmelk zijn allemaal heel eenvoudig zelf te maken. Havermelk en rijstmelk zijn waarschijnlijk de meest budgetvriendelijke varianten. Rijst en havervlokken zijn goedkoop maar neem dan als dat kan een biologische en volkoren variant. Ik heb ook een heel makkelijk recept om zelf havermelk te maken, bekijk hier het recept.

Rijstmelk maken

Je zou het niet verwachten maar rijstmelk is van zichzelf al zoet. Als je het niet zoet genoeg vindt kun je er zelf ook nog iets ‘zoets’ aan toevoegen. Dadels mee pureren is een goede optie, die geven de rijstmelk een zoete karamelachtige smaak. Vanille en kaneel zijn ook lekkere smaakmakers voor deze plantaardige melk. Om de melk romig te maken voeg ik naast water ook kokosmelk toe.

Voor het maken van rijstmelk heb je een aantal keukenhulpjes nodig:

  • grote pan
  • staafmixer of blender
  • zeef
  • een theedoek
  • trechter
  • schone (glazen) flessen om de melk in te bewaren

Rijstmelk maken

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

2

liter
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

2

uren 
Tijd totaal

2

uren 

10

minuten

Met zilvervliesrijst, water en kokosmelk kun je je eigen plantaardige melk maken.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 200 gram 200 afgespoelde zilvervliesrijst

  • 4 liter 4 water

  • 200 milliliter 200 kokosmelk

  • 1 snufje 1 zout

  • 6 6 dadels (ontpit)

Hoe maak je het?

  • Was de rijst onder de kraan totdat het water helder ziet. Zet een grote pan op het vuur en voeg de rijst, het water, dadels, een snufje zout en de kokosmelk toe en eventueel een van de bovengenoemde specerijen. Breng dit aan de kook en zet het vervolgens op een laag vuur en laat dit 2 uur zachtjes koken met de deksel erop.
  • Haal de pan na 2 uurtjes van het vuur en laat de rijst lichtjes afkoelen. Haal specerijen (zoals bv kaneelstokje) eruit en vervolgens ‘pureer’ je de rijst met de staafmixer in de pan. Wil je de melk iets zoeter maken, pureer dan de dadels mee.
  • Zet nu een zeef op een grote kom en doe de rijst hierin. De rijstmelk loopt nu in de kom.
  • Eventueel kun je in de zeef nog een schone theedoek leggen zodat alles extra goed gezeefd wordt. Hierna giet je de rijstmelk over in de flessen met behulp van de trechter en laat je het afkoelen. Vervolgens bewaar je het in de koelkast. Het is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Wel even schudden voor gebruik.

Aantekeningen

  • Met rijstmelk kun je ook lekkere vla maken. Deze sinaasappelvla is erg lekker en eenvoudig om te maken.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE