Eetspiratie » Rijstmelk maken
Rijstmelk

Rijstmelk maken

Ik drink regelmatig plantaardige melk en ik gebruik het ook om mee te koken of bakken. Maar om nu elke week een pak plantaardige melk van bijna 3 euro in mijn winkelwagentje te leggen dat vind ik eigenlijk een beetje overdreven. Als je eenmaal weet hoe je zelf plantaardige melk kunt maken dan ga je het echt niet meer kopen. In de commerciële dure pakken melk zitten vaak ook nog eens onnodige toevoegingen om de melk langer houdbaar te maken en suikers om het zoeter te maken. 

Havermelk, amandelmelk, hennepmelk, cashewmelk zijn allemaal heel eenvoudig zelf te maken. Havermelk en rijstmelk zijn waarschijnlijk de meest budgetvriendelijke varianten. En ja, natuurlijk gaat er tijd en gasverbruik in zitten maar dan weet je wel precies wat je er in je rijstmelk zit. En het scheelt je op de langere termijn een paar euro’s.

Rijstmelk gebruik ik meestal niet als ‘drankje’ (het kan natuurlijk wel) maar ik gebruik het bijvoorbeeld om pannenkoeken mee te bakken of als aanvulling in een smoothie. Als je het drinkt is het ijskoud het lekkerst.

Je kunt rijstmelk ook een smaakje meegeven. Voor een zoete smaak kun je dadels mee pureren of tijdens het koken specerijen zoals kaneel of vanille toevoegen.

Voor het maken van plantaardige melk heb je een aantal dingen nodig:

  • grote pan
  • staafmixer of blender
  • zeef
  • eventueel een theedoek
  • trechter
  • (glazen) flessen om de melk in te bewaren

Rijstmelk maken

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Smoothies & drankjes, VeganKeuken: DrankjesMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

2

liter
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

2

uren 
Tijd totaal

2

uren 

10

minuten

Met zilvervliesrijst, water en kokosmelk kun je je eigen plantaardige melk maken.

Ingrediënten

  • 200 gram afgespoelde zilvervliesrijst

  • 4 liter water

  • 200 milliliter kokosmelk

  • 1 snufje zout

  • 6 dadels (ontpit)

Hoe maak je het?

  • Was de rijst onder de kraan totdat het water helder ziet. Zet een grote pan op het vuur en voeg de rijst, het water, snufje zout en de kokosmelk toe en eventueel een van de bovengenoemde specerijen. Breng dit aan de kook en zet het vervolgens op een laag vuur en laat dit 2 uur zachtjes koken met de deksel erop.
  • Haal de pan na 2 uurtjes van het vuur en laat de rijst lichtjes afkoelen. Haal specerijen (zoals bv kaneelstokje) eruit en vervolgens ‘pureer’ je de rijst met de staafmixer in de pan. Wil je de melk iets zoeter maken, pureer dan nu de dadels mee.
  • Zet nu een zeef op een grote kom en doe de rijst hierin. De rijstmelk loopt nu in de kom.
  • Eventueel kun je in de zeef nog een schone theedoek leggen zodat alles extra goed gezeefd wordt. Hierna giet je de rijstmelk over in de flessen met behulp van de trechter en laat je het afkoelen. Vervolgens bewaar je het in de koelkast. Het is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Wel even schudden voor gebruik.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

twee × 1 =