Rijstmelk maken, iets dat je heel eenvoudig zelf kunt maken. Plantaardige melk is iets wat ik dagelijks gebruik. Ik gebruik het voornamelijk om mee te koken of te bakken. Ideaal voor pannenkoeken, baksels, sauzen of aardappelpuree. Ook is het een lekkere aanvulling in een smoothie. Rijstmelk maken is budgetvriendelijk en je hebt er weinig ingrediënten voor nodig.
Havermelk, amandelmelk, hennepmelk, cashewmelk zijn allemaal heel eenvoudig zelf te maken. Havermelk en rijstmelk zijn waarschijnlijk de meest budgetvriendelijke varianten. Rijst en havervlokken zijn goedkoop maar neem dan als dat kan een biologische en volkoren variant. Ik heb ook een heel makkelijk recept om zelf havermelk te maken, bekijk hier het recept.
Rijstmelk maken
Je zou het niet verwachten maar rijstmelk is van zichzelf al zoet. Als je het niet zoet genoeg vindt kun je er zelf ook nog iets ‘zoets’ aan toevoegen. Dadels mee pureren is een goede optie, die geven de rijstmelk een zoete karamelachtige smaak. Vanille en kaneel zijn ook lekkere smaakmakers voor deze plantaardige melk. Om de melk romig te maken voeg ik naast water ook kokosmelk toe.
Voor het maken van rijstmelk heb je een aantal keukenhulpjes nodig:
- Grote pan
- Staafmixer of blender
- Zeef
- Een theedoek
- Trechter
- Schone (glazen) flessen om de melk in te bewaren
- Of je kunt ook een speciale fles met zeef gebruiken om plantaardige melk te maken

Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.