Sinaasappelvla

Sinaasappelvla

Ik hou eigenlijk niet van toetjes. Ik eet ze zelden en ik neem meestal geen dessert als ik uit eten ga. Maar… Er is wel een toetje dat ik stiekem toch wel lekker vind: sinaasappelvla! Maar dat heb ik al echt jaren niet meer gegeten. Het zat ook altijd maar in halve literpakjes! Toen mijn kinderen laatst vroegen of ik een keer een lekker toetje wilde maken, dacht ik waarom ook niet. Want het is echt heel eenvoudig en je hebt niet eens zo veel ingrediënten nodig. Sinaasappelvla dus!

Wat heb je nodig?

  • 500 milliliter (plantaardige) melk
  • 30 gram (kokosbloesem) suiker
  • 20 gram maizena
  • de schil van een biologische sinaasappel
  • een mespunt vanillepoeder of vanille uit een verse peul
  • 2 eigelen

Benodigdheden:

  • pan
  • garde
  • spatel
  • maatbeker
  • weegschaal
  • plastic folie
  • schaal of bakje

Hoe maak je het?

Was de sinaasappel en schil deze met een dunschiller. Zet een pan op het vuur met de melk en voeg de sinaasappelschillen erbij, samen met de vanille. Gebruik je een verse peul? Doe deze er dan gewoon bij in de melk, later vis je het er allemaal weer uit.

Laat de melk zachtjes koken en roer af en toe, want anders komt er een velletje op. Het gaat nu lekker naar sinaasappel en vanille ruiken! Ondertussen splits je de eieren en doe je het eigeel in een maatbeker. Voeg hier de suiker en de maizena aan toe en roer dit tot een papje (echt heel goed roeren!).

Sinaasappelvla zelf maken

Vis nu de sinaasappelschillen en de vanillepeul uit de warme melk en giet een flinke scheut uit de pan bij het eimengsel in de maatbeker. Zet de pan weer terug op het vuur. Roer het papje in de maatbeker goed door, dit wordt ook wel ‘familie maken’ genoemd.

Pak je spatel of garde erbij en giet nu in kleine beetjes het eigmengsel bij de melk. Laat het vuur zacht staan en roer rustig door. De vla zal nu snel gaan binden. Je ziet vanzelf wanneer hij klaar is. Dit duurt ongeveer 3 minuten.

Sinaasappelvla zelf maken
Even geduld!

Giet de vla over in een bakje of schaal en dek af met een stukje folie, zodat er geen vel op komt. Laat de vla afkoelen en zet hem daarna in de koelkast. Laat de vla goed koud worden. Maar je kunt hem ook warm eten als je dat lekker vind.

Wil je extra sinaasappelsmaak? Voeg dan in het begin een beetje sinaasappelrasp aan de melk toe.

En klaar is je vla! Wil je een grotere hoeveelheid, verdubbel dan de ingrediënten.

Sinaasappelvla zelf maken

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*