Eetspiratie » Ajam paniki (snel en pittig gerecht met kip)
Ajam paniki

Ajam paniki (snel en pittig gerecht met kip)

Ajam paniki, een van de lievelingsgerechten van mijn moeder. Een Indisch kipgerecht wat én snel klaar is én geen ingrediëntenlijst heeft van 3 pagina’s. Natuurlijk kun je dit recept zo uitgebreid maken als je zelf wilt, maar ik heb geleerd van mijn moeder dat je met weinig ingrediënten ook een lekker gerecht op tafel kunt zetten. Dit ajam paniki recept is daar een heel goed voorbeeld van.

Iedere familie heeft zijn eigen recept of manier om dit gerecht te maken. Ik heb versies gezien met ananas, champignons en tomatenblokjes, misschien smaakt het lekker maar al die extra toevoegingen zijn niet aan mij besteed. Ik houd het net als mijn moeder lekker simpel. Er zijn ook verschillende kant en klare boemboe’s (kruidenpasta’s) te koop. Als je naar de ingrediënten kijkt verschillen deze nogal perk merk. Voor ajam paniki heb je helemaal niet veel ingrediënten nodig. Sereh (citroengras) is wel een belangrijk ingrediënt. Kun je dit niet vinden dan kun je ook de gemalen gedroogde versie gebruiken. Djeroek poeroet (limoenblad) is optioneel maar wat mij betreft onmisbaar.

Pittige kip in kokosmelk (ajam paniki)

De ajam paniki die ik ken is mooi geel/rood van kleur en lijkt qua smaak een beetje op een curry. Dit Indische gerecht mag best flink wat pit hebben. Pit krijg je niet alleen van sambal maar ook van gember. Pas de hoeveelheden aan naar eigen smaak en bepaal zelf hoe pittig je gerecht wordt.

Voor dit gerecht kun je verschillende delen van de kip gebruiken. Drumsticks (in zijn geheel), kippendijen of kipfilet (in stukjes gesneden) zijn prima voor dit recept. Je kunt het ook heel goed maken met vegan kipstukjes (op basis van soja eiwit). Tahoe (tofu) is ook een goede vervanger voor kip in dit recept. Maak het zoals jij het lekker vindt en met de ingrediënten die je in huis hebt.

Ajam paniki (snel en pittig gerecht met kip)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Wil je snel een lekker pittig Indisch gerecht met kip op tafel zetten? Zoek dan niet verder, maak deze lekkere en simpele ajam paniki!

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 700 gram 700 kip (of 3 x 160 gram vegan kipstukjes)

  • 1 1 grote ui gesnipperd

  • 3 tenen 3 knoflook fijngehakt

  • 2 – 3 centimeter 2 – 3 verse gember (naar smaak) geraspt

  • 400 milliliter 400 kokosmelk

  • 1 – 2 eetlepels 1 – 2 sambal oelek (naar smaak)

  • 1 theelepel 1 suiker

  • 1 stengel 1 sereh gekneusd

  • 2 blaadjes 2 djeroek poeroet

  • 1 theelepel 1 gemalen laos

  • zout en peper naar smaak

  • scheutje (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en knoflook heel fijn en rasp de gember. Snijd de kip in blokjes. Gebruik je drumsticks of kipkarbonades dan mag je deze heel laten.
  • Verhit een scheutje olie in een wok en bak hierin de kip bruin en gaar. Haal de kip vervolgens uit de pan en voeg nog een klein scheutje olie toe.
  • Fruit hierin de ui, knoflook, gember, sambal, suiker en laos aan. Kneus de sereh stengel met een mes en leg deze samen met de djeroek poeroet in zijn geheel in de pan. Bak deze mee. Als de ui glazig ziet mag de gebakken kip er weer bij. Schep alles goed om.
  • Voeg nu de kokosmelk toe en meng alles goed door elkaar. Proef de saus en voeg indien nodig nog sambal, suiker of een snufje zout toe. Als de smaak van de saus naar wens is, is het gerecht klaar. Vind je de saus te dik, voeg dan een scheut water toe.
  • Ajam paniki eet je met rijst, groenten en een lekkere frisse acar ketimun (zoetzure komkommersalade).

Aantekeningen

  • Een ander lekker Indisch gerecht met kip wat je echt eens moet proberen is ajam betawi. Dit zijn krokant gebakken stukjes kip in een zoet/pittige ketjapsaus. Klik hier om het recept te bekijken.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE