Eetspiratie » Ajam paniki (snel en pittig gerecht met kip)
Ajam paniki

Ajam paniki (snel en pittig gerecht met kip)

Ajam paniki, een van de lievelingsgerechten van mijn moeder. Een Indisch kipgerecht wat én snel klaar is én geen ingrediëntenlijst heeft van 3 pagina’s, je hebt hem gevonden! Natuurlijk kun je dit recept zo uitgebreid maken als je zelf wilt, maar ik heb geleerd van mijn moeder dat je met weinig ingrediënten ook een lekker gerecht op tafel kunt zetten. Dit ajam paniki recept is daar een heel goed voorbeeld van.

Iedere familie heeft zijn eigen recept of manier om dit gerecht te maken. Ik heb versies gezien met ananas, champignons en tomatenblokjes, misschien smaakt het lekker maar al die extra toevoegingen zijn niet aan mij besteed. Ik houd het net als mijn moeder lekker simpel.

Pittige kip in kokosmelk (ajam paniki)

De ajam paniki die ik ken is mooi geel/rood van kleur en lijkt qua smaak een beetje op een curry. Dit Indische gerecht mag best flink wat pit hebben. Pit krijg je niet alleen van sambal maar ook van gember. Pas de hoeveelheden aan naar eigen smaak en bepaal zelf hoe pittig je gerecht wordt.

Voor dit gerecht kun je verschillende delen van de kip gebruiken. Drumsticks, kippendijen of kipfilet zijn prima voor dit recept. Je zou het zelfs ook kunnen maken met vegetarische kipstukjes of tahoe/tofu. Kijk wat je lekker vindt en in huis hebt.

Ajam paniki (snel en pittig gerecht met kip)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Indische en Indonesische receptenKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Wil je snel een lekker pittig Indisch gerecht met kip op tafel zetten? Zoek dan niet verder, maak deze lekkere en simpele ajam paniki!

Ingrediënten

  • 700 gram kip

  • 1 grote ui

  • 3 tenen knoflook

  • 2 – 3 centimeter verse gember (naar smaak)

  • 200 milliliter kokosmelk

  • 1 – 2 eetlepels sambal oelek (naar smaak)

  • 1 theelepel (palm)suiker

  • 1 stengel sereh

  • 2 blaadjes djeroek poeroet

  • 1 theelepel gemalen laos

  • zout en peper naar smaak

  • scheutje (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en knoflook heel fijn en rasp de gember. Snijd de kip in blokjes. Gebruik je drumsticks of kipkarbonades dan mag je deze heel laten.
  • Verhit een scheutje olie in een wok en bak hierin de kip bruin en gaar. Haal de kip vervolgens uit de pan en voeg nog een klein scheutje olie toe.
  • Fruit hierin de ui, knoflook, gember, sambal, suiker en laos aan. Kneus de sereh stengel met een mes en leg deze samen met de djeroek poeroet in zijn geheel in de pan. Bak deze mee. Als de ui glazig ziet mag de gebakken kip er weer bij. Schep alles goed om.
  • Voeg nu de kokosmelk toe en meng alles goed door elkaar. Proef de saus en voeg indien nodig nog sambal, suiker of een snufje zout toe. Als de smaak van de saus naar wens is, is het gerecht klaar. Vind je de saus te dik of teveel naar kokos smaken, voeg dan een scheut water toe.
  • Ajam paniki eet je met rijst, groenten en een lekkere frisse acar ketimun (zoetzure komkommersalade).

Aantekeningen

  • Een ander lekker Indisch gerecht met kip wat je echt eens moet proberen is ajam betawi. Dit zijn krokant gebakken stukjes kip in een zoet/pittige ketjapsaus. Klik hier om het recept te bekijken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

4 Reacties

  1. Ik heb het gerecht vandaag gemaakt in de slowcooker. Het was heerlijk, de pan ging tot de bodem helemaal leeg. Dit is een blijvertje. Bedankt Simone!

  2. Dankjewel Simone voor de snelle reactie en ga het gerecht in de slowcooker maken.

  3. Goedemorgen Simone, kan je dit recept ook in de slowcooker bereiden?

    • Hoi, je kunt de kip bereiden zoals beschreven in het recept en dan het gerecht verder laten garen in de slowcooker. 3 uurtjes zal voldoende zijn denk ik. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

twaalf − 2 =