Ajam paniki, een van de lievelingsgerechten van mijn moeder. Een Indisch kipgerecht dat én snel klaar is én geen ingrediëntenlijst heeft van 3 pagina’s. Natuurlijk kun je dit recept zo uitgebreid maken als je zelf wilt, maar ik heb geleerd van mijn moeder dat je met weinig ingrediënten ook een lekker gerecht op tafel kunt zetten. Dit ajam paniki recept is daar een heel goed voorbeeld van.
Iedere familie heeft zijn eigen recept of manier om dit gerecht te maken. Ik heb versies gezien met ananas, champignons en tomatenblokjes, misschien smaakt het lekker maar al die extra toevoegingen zijn niet aan mij besteed. Ik houd het net als mijn moeder lekker simpel. Er zijn ook verschillende kant en klare boemboe’s (kruidenpasta’s) te koop. Als je naar de ingrediënten kijkt verschillen deze nogal per merk. Voor ajam paniki heb je helemaal niet veel ingrediënten nodig. Sereh (citroengras) is wel een belangrijk ingrediënt. Kun je dit niet vinden dan kun je ook de gemalen gedroogde versie gebruiken. Djeroek poeroet (limoenblad) is optioneel maar wat mij betreft onmisbaar.

Blackwell Wadjan Wokpan – Gietijzer – 32 cm – Zwart
Geschikt voor alle warmtebronnen.
Pittige kip in kokosmelk (ajam paniki)
De ajam paniki die ik ken is mooi geel/rood van kleur en lijkt qua smaak een beetje op een curry. Dit Indische gerecht mag best flink wat pit hebben. Pit krijg je niet alleen van sambal, maar ook van gember. Pas de hoeveelheden aan naar eigen smaak en bepaal zelf hoe pittig je gerecht wordt.
Voor dit gerecht kun je verschillende delen van de kip gebruiken. Drumsticks (in zijn geheel), kippendijen of kipfilet (in stukjes gesneden) zijn prima voor dit recept. Je kunt het ook heel goed maken met vegan kipstukjes (op basis van soja eiwit). Tahoe (tofu) is ook een goede vervanger voor kip in dit recept. Maak het zoals jij het lekker vindt en met de ingrediënten die je in huis hebt.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Ajam paniki (snel en pittig gerecht met kip)
4
personen15
minuten15
minuten30
minutenWil je snel een lekker pittig Indisch gerecht met kip op tafel zetten? Zoek dan niet verder en maak deze lekkere en simpele ajam paniki!
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
700 gram kip (of 3 x 160 gram vegan kipstukjes)
1 grote ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
2-3 theelepels verse gember (naar smaak) geraspt
400 milliliter kokosmelk
1-2 eetlepels sambal oelek (naar smaak)
1 theelepel suiker
1 stengel sereh, gekneusd
2 blaadjes djeroek poeroet, ingescheurd
1 theelepel gemalen laos
zout en peper naar smaak
1 eetlepel olie om in te bakken
BEREIDING
- Snipper de ui en 3 tenen knoflook heel fijn en rasp 2 tot 3 theelepels gember. Snijd 700 gram kip in blokjes. Gebruik je drumsticks of kipkarbonades dan mag je deze heel laten. Vegan kipstukjes zijn al gesneden.
- Verhit een halve eetlepel olie in een wok en bak hierin de kip bruin en gaar. Haal de kip vervolgens uit de pan en voeg de rest van de olie toe.
- Fruit hierin de ui, knoflook, gember, 1 tot 2 eetlepels sambal, 1 theelepel suiker en 1 theelepel gemalen laos aan. Kneus de serehstengel met een mes en leg deze samen met de ingescheurde djeroek poeroet blaadjes (in zijn geheel in de pan). Bak deze mee. Als de ui glazig ziet mag de gebakken kip er weer bij. Schep alles goed om.
- Voeg nu 400 milliliter kokosmelk toe en meng alles goed door elkaar. Proef de saus en voeg indien nodig nog sambal, suiker of een snufje zout toe. Als de smaak van de saus naar wens is, is het gerecht klaar. Vind je de saus te dik, voeg dan een scheut water toe.
- Ajam paniki eet je met rijst, groenten en een lekkere frisse acar ketimun (zoetzure komkommersalade).
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. - Een ander lekker Indisch gerecht met kip wat je echt eens moet proberen is ajam betawi. Dit zijn krokant gebakken stukjes kip in een zoet/pittige ketjapsaus. Klik hier om het recept te bekijken.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Indische gerechten voor een rijsttafel
- 10 x de lekkerste Indische recepten met kip
- Sate ajam ketjap
- Sambal kip (ajam rica rica)
- Kip smoor (ajam smoor)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.