Broodje ajam pedis

Broodje ajam pedis (hete kip)

Ajam pedis oftewel hete/pittige kip wordt normaal gesproken met rijst gegeten. Maar omdat ik even zin had in iets anders werd het kip op een broodje. Broodje ajam pedis dus! Dit recept is heel handig in het weekend. Je hebt zin in iets lekkers, maar geen zin om uren in de keuken te hoeven staan. Bij Indisch koken sta je meestal 3 dagen in de keuken maar bij dit recept red je het ook in een klein uurtje!

Je kunt dit recept zo pedis (heet) maken als je zelf wil. Als je geen loopneus of stoom uit je oren wil dan neem je gewoon iets minder sambal. Later wat extra sambal toevoegen in plaats van er teveel in doen in het begin is altijd een goed idee.

Wat heb je nodig voor 4 broodjes?

  • 8 kippendijen zonder bot
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • stukje verse gember van ongeveer 1 centimeter
  • 2 theelepels sambal oelek (of meer naar smaak)
  • 1 tot 2 theelepeltjes (kokosbloesem of palm) suiker
  • stukje trassi ter grootte van een kidney boontje
  • 4 eetlepels tomaten passata
  • 2 blaadjes djeroek poeroet
  • scheutje water
  • scheutje (rijst) olie om in te bakken
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

Als je bij dit broodje acar ketimun (zoetzure komkommer) wil serveren dan kun je deze het beste als eerste maken. Zo kan de smaak alvast goed intrekken. Lees hier het recept.

Bestrooi de kippendijen met een snufje zout en en peper. Verhit een ruime scheut olie in een koekenpan en bak de kippendijen bruin en krokant. Maak een boemboe (kruidenmengsel/pasta) in een keukenmachientje of vijzel van de ui, knoflook, gember, sambal, suiker en de trassi.

Als de kip bruin is haal deze dan uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Bak de boemboe aan in dezelfde pan totdat de ui zacht is geworden. Voeg de tomaten passata en de djeroek poeroet bladeren in zijn geheel toe. Schenk een scheutje water in de pan en roer de saus een beetje los. Proef of de saus op smaak is en voeg indien nodig nog wat zout, peper of een snufje suiker toe.

Leg de kippendijen terug in de pan en schep ze even om zodat ze bedekt worden met de saus. Doe de deksel op de pan en laat het ongeveer 25 minuten sudderen. Schep af en toe even om. Als de saus een beetje aanbakt voeg dan een beetje water toe. Het is de bedoeling dat de saus een beetje aan de kip ‘plakt’, en niet dat de kip in de saus drijft.

Serveer de kip op een vers gebakken broodje met daarop een pluk sla, de zoetzure komkommer, verse koriander en wat verkruimelde kroepoek.

En voor de slowcooker enthousiastelingen die zich nu afvragen of dit recept ook in de slowcooker gemaakt kan worden. Je zou er dan beter voor kunnen kiezen om het recept kip met sambal en tomaat te maken en dat op een broodje te eten, dat komt qua smaak ook een beetje in de buurt bij ajam pedis. Bij het recept voor ajam pedis is het juist de bedoeling dat de kip een beetje krokant gebakken is. Maar wil je het toch proberen, vooral doen want uiteindelijk gaat het om de smaak. Met een beetje creativiteit bouw je dit recept om naar een slowcooker recept.

En hou je van hele pittige kip? Maar dan echt heet? Maak dan eens ajam rica rica, dat is hete kip voor gevorderden!

Broodje ajam pedis

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

2 Reacties

  1. Kan dit ook met de slowcooker?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*