Eetspiratie » Broodje ajam pedis (hete kip)
Broodje ajam pedis hete kip

Broodje ajam pedis (hete kip)

Broodje ajam pedis (roti ajam pedis), of heel simpel een broodje hete kip. Recepten uit de Indische of Indonesische keuken kunnen soms een flinke ingrediëntenlijst of lange bereidingstijd hebben. Maar dat is niet het geval bij dit recept. Met een paar simpele ingrediënten uit je voorraadkast zet je binnen no time dit lekkere broodje hete kip op tafel.

Dit broodje hete kip is het ideale gerecht voor als je druk bent doordeweeks of als je in het weekend op zoek bent naar lekker comfortfood. Ook is het een perfect gerecht voor als je niet echt wilt koken maar wel iets lekkers op tafel wilt zetten. Maak het mooi met een blaadje sla, komkommer en eventueel ingelegde rode ui voor een fris accent.

Broodje ajam pedis (hete kip)

Ajam pedis is een gerecht dat je (zoals zoveel Indische gerechten) met rijst eet. Maar het is dus ook lekker op een knapperig broodje. Van een broodje hete kip heb je vast weleens gehoord. Dit is de Indofood versie ervan. Het lekkerst is om voor dit recept kippendijen te gebruiken. Dit stukje van de kip is iets vetter en wordt niet zo snel droog. Kipfilet of kiphaasjes zijn ook een prima optie maar sla deze dan ietsjes platter (met bijvoorbeeld een deegrol of pannetje) voordat je ze gaat bakken. Zo worden ze sneller gaar en is het makkelijker te eten op een broodje.

Je kunt ook een vegan/plantaardige versie maken met kipstukjes op basis van soja-eiwit of met seitan (tarwevlees). Je hoeft dan alleen de kip te vervangen voor de plantaardige versie en verder volg je gewoon het recept. In mijn recept gebruik ik tomatenketchup. De variant die ik gebruik is suikervrij (en zonder zoetstoffen) zodat de saus niet te zoet wordt. Deze saus is gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Broodje ajam pedis (hete kip)

Broodje ajam pedis (hete kip)

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Gang: Lunch, HoofdgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

30

minuten

Een broodje hete kip met smaken uit de Indonesische keuken. Zoet, pittig en met een vleugje citrus van limoenblad oftewel djeroek poeroet. Serveer op een knapperig broodje met sla, komkommer en een frisse pickle van rode ui.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 8 kippendijen of 320 gram vegan kipstukjes

  • 4 tot 8 harde broodjes

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 theelepel verse gember, geraspt

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek (naar smaak)

  • 4 eetlepels tomatenketchup (zonder suiker en zoetstoffen)

  • 2 blaadjes djeroek poeroet, ingescheurd

  • 1 eetlepel olie

  • zout en peper naar smaak

  • 100 milliliter water

  • optioneel: suiker naar smaak

  • sla/komkommer/rode ui en kroepoek

BEREIDING

  • Leg de kip tussen 2 velletjes bakpapier en sla het een beetje plat met een deegroller of de achterkant van een steelpannetje. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Bestrooi de kip met peper en zout en bak deze in zijn geheel bruin en gaar. Het mag best een korstje krijgen. Haal de kip uit de pan en leg op een bord, dek het bord af met een stukje aluminiumfolie. Gebruik je plantaardige kipstukjes, bak deze dan bruin. Zet apart tot gebruik.
  • Snipper de ui, rasp 1 theelepel gember en hak 2 tenen knoflook fijn. Fruit deze aan in dezelfde pan. Voeg ook een halve tot hele eetlepel sambal en 2 ingescheurde djeroek poeroet blaadjes in zijn geheel toe en bak alles even goed aan.
  • Doe er 4 eetlepels tomatenketchup bij en voeg 100 milliliter water toe. Breng op smaak met peper en zout en indien nodig met een snufje suiker.
  • Leg de gebakken kip met het bakvocht in de pan in de saus. Schep de saus op de kip en laat de saus een beetje indikken. Laat het goed warm worden voor ongeveer 5 tot 10 minuten.
  • Snijd de broodjes open, doe er een pluk sla op met daarboven op de kip, komkommer en rode ui. Verkruimel er tot slot nog een beetje kroepoek overheen voor een lekkere crunch.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.