Eetspiratie » Cookie dough bites
Koekiedeeg vierkantjes

Cookie dough bites

Cookie dough bites, een lekker tussendoortje van havermout en dadels. Dit simpele ‘raw’ tussendoortje is heel eenvoudig te maken. Je hebt er geen oven voor nodig. Je mengt de ingrediënten in een keukenmachine, vervolgens maak je er vierkantjes, repen of balletjes van en laat je ze opstijven in de koelkast of vriezer.

Baksels uit de oven lopen bij mij nog weleens uit op een fiasco maar bij een raw ‘bakrecept’ heb ik hier geen last van. Deze bites zijn een van de lekkerste zoete ‘baksels’ die ik in mijn repertoire heb. Ze kunnen eigenlijk niet mislukken. Een ander lekker recept wat hierop lijkt qua smaak is sesam dadelpasta. Deze pasta die ook ‘raw’ is, heeft wel iets weg van speculoos. Lekker op brood of crackers. Bekijk hier het recept.

Cookie dough is in Amerika echt een ding. Je kunt van alles kopen met dit rauwe koekjesdeeg. Dit recept is net even anders. In plaats van bruine suiker gebruik ik dadels. De dadels geven niet alleen een zoete smaak, ze zorgen er ook voor dat het mengsel een beetje plakt waardoor je er makkelijk vierkantjes, repen of balletjes van kunt maken. Uit dit recept haal je ongeveer 6 vierkantjes, of 8 repen. Als je er balletjes van draait kun je er (afhankelijk van de grootte) er 30 stuks uithalen. De balletjes zijn mijn persoonlijke favoriet.

In dit recept gebruik ik havermout wat ik in de keukenmachine vermaal tot meel. Het is goedkoop en ook nog eens gezond. En wist je dat je havermeel perfect kunt invriezen? Buiten de koelkast is het maar beperkt houdbaar. Bewaar het meel in een ziplockzakje of siliconen diepvrieszak. Druk alle lucht uit het zakje en druk het meel plat. Als je het plat invriest neemt het ook weinig ruimte in beslag.

Cookie dough bites

Cookie dough bites

5 van 1 stem
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

6

stuks
Voorbereiding

30

minuten
Uitharden

30

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Koekjesdeeg (cookie dough) om op te eten? Maak dan deze raw en vegan cookie dough bites, je hebt er geen oven voor nodig.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 180 gram 180 havermout

  • 2 eetlepels 2 kokosolie gesmolten

  • 3 tot 4 eetlepels 3 tot 4 plantaardige melk (havermelk of amandelmelk)

  • 1 eetlepel 1 ahorn siroop

  • 1 theelepel 1 vanille extract

  • 5 5 (medjoul) dadels ontpit

  • 1 eetlepel 1 (vegan) chocolade druppels

  • 50 gram 50 (vegan) chocolade voor de bovenlaag

  • snufje zout

  • 200 milliliter 200 warm water

  • 1 eetlepel 1 notenpasta (optioneel)

Bereiding:

  • Ontpit de dadels en doe deze in een kom. Schenk er 200 milliliter warm water op en laat ze 5 tot 10 minuten staan zodat ze zacht worden. Smelt ondertussen de kokosolie in een pannetje of met behulp van deze tip.
  • Doe 180 gram havermout met een snufje zout in een keukenmachine en vermaal deze pulserend tot havermeel. Giet het water van de dadels weg en doe de dadels bij de havermout in de keukenmachine. Maal dit fijn.
  • Voeg 1 theelepel vanille extract, 1 eetlepel ahorn siroop en 2 eetlepels gesmolten kokosolie toe. Als het mengsel te droog is voeg je 3 tot 4 eetlepels (plantaardige) melk toe. Het mag een plakkerig mengsel worden, maar niet te nat.
  • Schep het mengsel over in een kom en schep de chocoladedruppels erdoorheen met een spatel.
  • Bekleed een klein bakblikje of een plastic bewaarbak met een stuk keukenpapier. Schep het mengsel in het bakje en druk glad met een spatel of de achterkant van een lepel. Of draai balletjes van het mengsel en leg ze op een bord bekleed met bakpapier.
  • Smelt 50 gram chocolade in een steelpannetje en schenk dit op het mengsel. Of rol de balletjes door de gesmolten chocolade met behulp van een cocktailprikkertje. Zet het bakje (of het bord) nu voor een uur in de koelkast of een half uurtje in de vriezer.
  • Als de chocolade is uitgehard kun je het in vierkantjes (of repen) gaan snijden. Bewaar in de koelkast vriezer. Als je balletjes hebt gemaakt kun je deze overdoen in een bakje en bewaren in de koelkast.

Aantekeningen

  • Op zoek naar lekkere vegan zoetigheden, taart of hartige hapjes? Bij de Vegan bakker in Heusden hebben ze alles wat je bij een ‘gewone’ bakker ook kunt kopen maar dan plantaardig/vegan.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)