Eetspiratie » Cookie dough bites
Koekiedeeg vierkantjes

Cookie dough bites

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Cookie dough bites, een lekker tussendoortje van havermout en dadels. Dit simpele ‘raw’ tussendoortje is heel eenvoudig te maken. Je hebt er geen oven voor nodig. Je mengt de ingrediënten in een hakmolen, vervolgens maak je er vierkantjes, repen of balletjes van en laat je ze opstijven in de koelkast of vriezer.

Baksels uit de oven lopen bij mij nog weleens uit op een fiasco maar bij een raw ‘bakrecept’ heb ik hier geen last van. Deze bites zijn een van de lekkerste zoete ‘baksels’ die ik in mijn repertoire heb. Ze kunnen eigenlijk niet mislukken. Een ander lekker recept wat hierop lijkt qua smaak is sesam dadelpasta. Deze pasta die ook ‘raw’ is, heeft wel iets weg van speculoos. Lekker op brood of crackers. Bekijk hier het recept.

Cookie dough is in Amerika echt een ding. Je kunt van alles kopen met dit rauwe koekjesdeeg. Dit recept is net even anders. In plaats van bruine suiker gebruik ik dadels. De dadels geven niet alleen een zoete smaak, ze zorgen er ook voor dat het mengsel een beetje plakt waardoor je er makkelijk vierkantjes, repen of balletjes van kunt maken. Uit dit recept haal je ongeveer 6 vierkantjes, of 8 repen. Als je er balletjes van draait kun je er (afhankelijk van de grootte) er 30 stuks uithalen. De balletjes zijn mijn persoonlijke favoriet.

In dit recept gebruik ik havermout wat ik in de hakmolen vermaal tot meel. Het is goedkoop en ook nog eens gezond. En wist je dat je havermeel perfect kunt invriezen? Buiten de koelkast is het maar beperkt houdbaar. Bewaar het meel in een ziplockzakje of siliconen diepvrieszak. Druk alle lucht uit het zakje en druk het meel plat. Als je het plat invriest neemt het ook weinig ruimte in beslag.


Onmisbaar voor dit recept
JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter) 

JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter) 

Hak moeiteloos alles van groenten tot ijs met de JAP Multi Chop Hakmolen – 400W kracht, 1.2L glazen kom en zesbladig titanium mes. Veilig, veelzijdig en vaatwasserbestendig voor ultiem gebruiksgemak!

Cookie dough bites

Cookie dough bites

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 5 stemmen
Niveau: gemiddeld
Porties

6

stuks
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

0

minuten
Rusttijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

Koekjesdeeg (cookie dough) om op te eten? Maak dan deze raw en vegan cookie dough bites, je hebt er geen oven voor nodig.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 180 gram havermout

  • 2 eetlepels kokosolie gesmolten

  • 3 tot 4 eetlepels plantaardige melk (havermelk of amandelmelk)

  • 1 eetlepel ahornsiroop

  • 1 theelepel vanille extract

  • 5 (medjoul) dadels ontpit

  • 1 eetlepel (vegan) chocolade druppels

  • 50 gram (vegan) chocolade voor de bovenlaag

  • snufje zout

  • 200 milliliter warm water

  • 1 eetlepel notenpasta (optioneel)

BEREIDING

  • Ontpit de dadels en doe deze in een kom. Schenk er 200 milliliter warm water op en laat ze 5 tot 10 minuten staan zodat ze zacht worden. Smelt ondertussen de kokosolie in een pannetje of met behulp van deze tip.
  • Doe 180 gram havermout met een snufje zout in een hakmolen en vermaal deze pulserend tot havermeel. Giet het water van de dadels weg en doe de dadels bij de havermout in de hakmolen. Maal dit fijn.
  • Voeg 1 theelepel vanille extract, 1 eetlepel ahornsiroop en 2 eetlepels gesmolten kokosolie toe. Als het mengsel te droog is voeg je 3 tot 4 eetlepels (plantaardige) melk toe. Het mag een plakkerig mengsel worden, maar niet te nat.
  • Schep het mengsel over in een kom en schep de chocoladedruppels erdoorheen met een spatel.
  • Bekleed een klein bakblikje of een plastic bewaarbak met een stuk keukenpapier. Schep het mengsel in het bakje en druk glad met een spatel of de achterkant van een lepel. Of draai balletjes van het mengsel en leg ze op een bord bekleed met bakpapier.
  • Smelt 50 gram chocolade in een steelpannetje en schenk dit op het mengsel. Of rol de balletjes door de gesmolten chocolade met behulp van een cocktailprikkertje. Zet het bakje (of het bord) nu voor een uur in de koelkast of een half uurtje in de vriezer.
  • Als de chocolade is uitgehard kun je het in vierkantjes (of repen) gaan snijden. Bewaar in de koelkast vriezer. Als je balletjes hebt gemaakt kun je deze overdoen in een bakje en bewaren in de koelkast.

AANTEKENINGEN

  • Op zoek naar lekkere vegan zoetigheden, taart of hartige hapjes? Bij de Vegan bakker in Heusden hebben ze alles wat je bij een ‘gewone’ bakker ook kunt kopen maar dan plantaardig/vegan.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!