Recept voor een snelle pindadressing, geen pindasaus, maar een koude dressing. Wat is het verschil precies? Een pindasaus is dikker en voller en eet je meestal warm. Een dressing is dunner (meer vloeibaar) en dus geschikt om koud over een gerecht te ‘drizzelen’. Regelmatig maak ik een salade of een bowl (met bijvoorbeeld tofu) en dan wil ik een snelle dressing maken voor erbij. Met romige pindakaas en een paar ingrediënten uit je voorraadkast, flans je binnen 5 minuten een dressing in elkaar.
Deze snelle dressing is niet alleen lekker over een salade maar ook over noedels, rijst, of als topping op een sandwich. Het is ook een prima dip voor groente, tempeh chips of blokjes tofu. Maak daarom meteen een voorraadje, want je kunt het bij verschillende gerechten gebruiken. Het is zeker een paar dagen houdbaar in de koelkast.
Recept voor een snelle pindadressing
Voor deze dressing kun je ‘gewone’ pindakaas gebruiken maar ook ‘smooth’ of fijne pindakaas. Deze is lekker romig en makkelijk(er) los te roeren. Deze pindakaas kun je gewoon kopen in de supermarkt. Maar als je dit niet in huis hebt dan is de normale pindakaas natuurlijk prima. Maak de dressing zo zoet of pittig als je zelf wilt, dit recept is een basis. Als de dressing in de koelkast heeft gestaan, zal deze iets steviger geworden zijn. Voeg dan een beetje water toe om de dressing te verdunnen.

6-Delige Maatlepel Set RVS
Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Recept voor een snelle pindadressing
1
(150 milliliter)5
minuten0
minuten5
minutenMet 100% pure pindakaas en een aantal ingrediënten uit je voorraadkast maak je een snelle en simpele dressing. Serveer over een salade, een bowl of als topping op een broodje of sandwich. Klaar binnen 5 minuten.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 eetlepels pure pindakaas
1 eetlepel ahornsiroop (of andere zoetstof)
halve eetlepel sambal oelek
1-2 eetlepels ketjap manis
halve biologische limoen (rasp + sap)
50 milliliter water
1 teen knoflook, geraspt
1 theelepel verse gember, geraspt
zout naar smaak
BEREIDING
- Was de limoen en rasp de helft van de schil boven een ruime kom. Snijd de limoen door de helft en pers het sap eruit en doe dit erbij in de kom.
- Voeg 2 eetlepels pindakaas toe samen met 1 tot 2 eetlepels ketjap manis, een halve eetlepel sambal oelek en 1 eetlepel ahornsiroop.
- Voeg nu beetje bij beetje 50 milliliter water toe en roer de pindakaas goed los met een spatel.
- Blijf net zolang water toevoegen tot je een mooie dunne dressing hebt. Rasp de gember en de knoflook boven de kom en meng deze erdoorheen. Breng de dressing op smaak met een snufje zout.
- Proef de dressing en voeg indien nodig naar eigen smaak nog extra limoensap/rasp, sambal of ketjap toe. Bewaar de dressing in een schone glazen pot in de koelkast.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 3 tot 4 dagen in een afgesloten pot in de koelkast.