Gebakken uitjes maken in de airfryer, een simpele manier om met weinig olie flinterdun gesneden uien krokant te bakken. Bawang goreng, oftewel gebakken uitjes zijn onmisbaar in de Indische en Indonesische keuken. Maar deze crispy uitjes kun je toevoegen aan allerlei gerechten. Uiteraard kun je dit prima kopen in de supermarkt. Maar zelf maken is eenvoudig, lekker en gezonder omdat je maar een klein beetje olie nodig hebt. De airfryer doet de rest!
De airfryer is een geweldige uitvinding. Ik gebruik dit apparaat bijna dagelijks. Is het niet voor het bakken van aardappeltjes, krokante tofu, het afbakken van broodjes of het bereiden van groente zoals haricots verts of aubergine, dan bak ik er wel een brood in. Je kunt er zelfs eieren in ‘koken’.
Gebakken uitjes maken in de airfryer
Voor dit recept is de airfryer toch wel een gamechanger. Met maar een halve eetlepel olie maak je heerlijke crispy goudbruine gebakken uitjes in een handomdraai. Geen gedoe met frituren in hete olie of geurtjes in je hele huis. In een half uurtje waarbij je regelmatig de uien even ‘husselt’ bak je een mooie portie bawang goreng in de airfryer. Ze zijn zo lekker dat je ze prima kunt eten als snack. Je moet opletten dat je niet alles in een keer opeet.
Om de uien extra smaak te geven, voeg ik een beetje uienpoeder en knoflookpoeder toe en een royale snuf zout. Gebakken uitjes zijn een heerlijke crunchy topping op soepen, rijstgerechten, stoofschotels, curry’s, noedels en wokgerechten. Ze zijn ook heerlijk als topping op een broodje, sandwich, wraps of flatbread. Gemengd door een salade, mengsel voor gehaktballetjes, of mijn recept voor bagel seasoning. Met gebakken uitjes kun je alle kanten op!
Ui flinterdun snijden
Gebakken uitjes maak je door flinterdun gesneden ui krokant te bakken. Hoe dunner je de ui snijdt, hoe krokanter de stukjes zullen zijn. Het beste resultaat krijg je met een mandoline. Hiermee kun je op een makkelijke manier, snel dunne plakjes ui snijden.

