Eetspiratie » Gebakken uitjes maken in de airfryer
Gebakken uitjes maken in de airfyer

Gebakken uitjes maken in de airfryer

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Gebakken uitjes maken in de airfryer, een simpele manier om met weinig olie flinterdun gesneden uien krokant te bakken. Bawang goreng, oftewel gebakken uitjes zijn onmisbaar in de Indische en Indonesische keuken. Maar deze crispy uitjes kun je toevoegen aan allerlei gerechten. Uiteraard kun je dit prima kopen in de supermarkt. Maar zelf maken is eenvoudig, lekker en gezonder omdat je maar een klein beetje olie nodig hebt. De airfryer doet de rest!

De airfryer is een geweldige uitvinding. Ik gebruik dit apparaat bijna dagelijks. Is het niet voor het bakken van aardappeltjes, krokante tofu, het afbakken van broodjes of het bereiden van groente zoals haricots verts of aubergine, dan bak ik er wel een brood in. Je kunt er zelfs eieren in ‘koken’.

Gebakken uitjes maken in de airfryer

Voor dit recept is de airfryer toch wel een gamechanger. Met maar een halve eetlepel olie maak je heerlijke crispy goudbruine gebakken uitjes in een handomdraai. Geen gedoe met frituren in hete olie of geurtjes in je hele huis. In een half uurtje waarbij je regelmatig de uien even ‘husselt’ bak je een mooie portie bawang goreng in de airfryer. Ze zijn zo lekker dat je ze prima kunt eten als snack. Je moet opletten dat je niet alles in een keer opeet.

Om de uien extra smaak te geven, voeg ik een beetje uienpoeder en knoflookpoeder toe en een royale snuf zout. Gebakken uitjes zijn een heerlijke crunchy topping op soepen, rijstgerechten, stoofschotels, curry’s, noedels en wokgerechten. Ze zijn ook heerlijk als topping op een broodje, sandwich, wraps of flatbread. Gemengd door een salade, mengsel voor gehaktballetjes, of mijn recept voor bagel seasoning. Met gebakken uitjes kun je alle kanten op!

Ui flinterdun snijden

Gebakken uitjes maak je door flinterdun gesneden ui krokant te bakken. Hoe dunner je de ui snijdt, hoe krokanter de stukjes zullen zijn. Het beste resultaat krijg je met een mandoline. Hiermee kun je op een makkelijke manier, snel dunne plakjes ui snijden.


Voor perfect gesneden plakjes
Mandoline 'Violi' van Gefu

Mandoline ‘Violi’ van Gefu

Een handige compacte mandoline om groenten in perfecte plakjes te snijden. 5 verschillende diktes.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gebakken uitjes maken in de airfryer Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Gebakken uitjes maken in de airfryer

Gebakken uitjes maken in de airfryer

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Topping, IngrediëntKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

1

(200 gram)
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

35

minuten

Gebakken uitjes maken was nog nooit zo makkelijk. Bak ze mooi goudbruin en krokant met maar een halve eetlepel olie in de airfryer. Heerlijk als topping op allerlei gerechten maar ook lekker als snack.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram flinterdun gesneden ui

  • halve eetlepel olijfolie + 1 spray olijfolie voor de lade van de airfryer

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel uienpoeder

  • zout naar smaak

BEREIDING

  • Pel de uien en snijd ze flinterdun (op stand 1 of 2) met de mandoline. Doe de uien in een kom. Maak de plakjes los met je handen, zodat je mooie individuele stukjes krijgt die niet aan elkaar plakken.
  • Voeg een halve eetlepel olijfolie toe en meng dit door de gesneden ui. Spray een ‘pompje’ olijfolie op de bodem van de lade van de airfryer.
  • Stel een temperatuur in van 120 graden en een baktijd van 30 minuten.
  • Start de airfryer en telkens als er 5 minuten verstreken (bij 25, 20, 15, 10 en 5 minuten) zijn doe je de aifryer open en meng je met een spatel de uien door elkaar. Zo worden ze gelijkmatig gebakken.
  • Zijn ze na 30 minuten nog niet volledig bruin, verleng dan de baktijd met 5 minuten.
  • Doe de gebakken uien over in een bord en voeg zout naar smaak, een halve theelepel uienpoeder en een halve theelepel knoflookpoeder toe. Hussel alles goed door elkaar en laat de uien volledig afkoelen.
  • Bewaar de gebakken uitjes in een schone afgesloten glazen pot.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!