Eetspiratie » Eieren koken in de Crock-Pot Express
Eieren koken in de Crock-Pot Express

Eieren koken in de Crock-Pot Express

Is dit eigenlijk wel een recept? Iedereen kan toch een ei koken? Pannetje water aan de kook brengen en klaar! Nee, dit is eerder een handleiding om eieren te koken in een CPE. Een perfect eitje koken is zo eenvoudig nog niet. En als je mij chagrijnig wil hebben dan moet je mij eitjes geven die kapot gaan tijdens het pellen. Of mij een ei geven waarvan ik denk (hoop) dat die zachtgekookt is maar hard blijkt te zijn. Dit zijn mijn irritatiepuntjes in de keuken. Maar er is hoop! Eieren koken in de Crock-Pot Express is de oplossing.

Om dit uit te vogelen, heb ik een aantal technieken uitgetest. Vervolgens heb ik gekeken welke voor mij het beste werken. Deze techieken ga ik delen in een stappenplan. Ik ga laten zien hoe je perfecte zachtgekookte eitjes maakt en hardgekookte eieren maakt.

Wil je mijn uitgebreide review over de Crock-pot express multicooker CR051 lezen? Klik dan hier.

Nog een aantal tips vooraf

 • Het maakt niet uit hoeveel eieren je tegelijk kookt. Je kunt er 4 koken of 20, dat veranderd niks aan de instellingen van je programma. Ik gebruik middelgrote ‘normaal’ formaat eieren. Gebruik je hele grote eieren dan moet je misschien een langere kooktijd aanhouden.
 • Gebruik bij het koken van eieren altijd het bijgeleverde roostertje van je CPE. Deze gebruik je ALTIJD om de eieren op te leggen zodat ze niet op de bodem in het water liggen.
 • Zorg dat er ALTIJD minimaal 250 milliliter water in de CPE zit voordat je onder hoge druk gaat koken.
 • Stapel de eieren en leg ze liever op elkaar dan tegen de wand van de binnenpan aan.

Zacht gekookte eieren uit de CPE

Zacht gekookte eitjes zijn toch wel mijn favoriet. Ik at ze vroeger al graag als kind. Lekker om stukjes brood in te dippen of in de bamisoep (ramen/noedelsoep). Maar hoe maak je deze eitjes in de CPE? Ik ga het (misschien een beetje overdreven) stap voor stap uitleggen. Dit is voor mij ook nieuw, maar ik denk dat als je een beginner bent je hier veel aan hebt.

wat ga je doen?

 • Zet je CPE op een stevige ondergrond en zorg dat hij aan de bovenkant vrij is zodat de stoom straks makkelijk weg kan. Stop de stekker in het stopcontact en check of de binnenpan in de CPE zit.
 • Doe het roostertje in de CPE en giet er 250 milliliter water in. Leg nu de eieren (ik gebruikte er 6) op het roostertje en sluit de deksel. Draai nu meteen het ventiel dicht.
 • Druk op manual, dan op pressure adjust, kies stand low en stel de tijd in op 2 minuten (voor een sop ei) en op 3 minuten (voor een halfzacht ei) Stel de tijd in met het min knopje. Check nogmaals of het ventiel dicht zit en druk dan op start.
 • De pan gaat nu druk opbouwen. Er verschijnt heat op het display. Dit duurt ongeveer 7 minuten. Er kan ondertussen wat stoom uit de pan ontsnappen. Zet alvast een grote kom met koud water klaar.
 • Als de druk is opgebouwd springt de pan op de tijd en gaat hij terug tellen van 3 minuten naar 0. Als de 3 minuten voorbij zijn dan hoor je een piep.
 • Druk op meteen op stop. Neem een lange lepel en duw daar het ventiel voorzichtig mee open en blijf op afstand. Als alle stoom eruit is kun je de deksel voorzichtig openmaken. Let op, want het is warm. Leg de deksel op een theedoek.
 • Haal de eieren met een tang uit de CPE en leg ze direct in de kom met koud water voor minimaal 1 minuut, niet langer. Als het goed is heb je nu zacht gekookte eitjes!

Wat is het verschil tussen het koken van zachtgekookte eieren en hardgekookte eieren in de Crock-Pot Express?

 • De zachtgekookte eitjes kook je 3 minuten onder lage druk (ventiel dicht) en gebruik je quick release om de stoom te laten ontsnappen.
 • De hardgekookte eitjes kook je 2 minuten onder hoge druk (ventiel dicht) en gebruik je natural release. Je laat je eitjes na de kooktijd 15 minuten staan zodat de CPE zelf zijn stoom loslaat.

Hard gekookte eieren

Hardgekookte eieren zijn altijd handig om op voorraad te hebben. Ik kook vaak voor de hele week eieren zodat ik ze zo uit de koelkast kan pakken. Want eieren zijn lekker als tussendoortje, in de bamisoep of als bijgerecht bij een Indofood gerecht.

wat ga je doen?

 • Zet je CPE op een stevige ondergrond en zorg dat hij aan de bovenkant vrij is zodat de stoom straks makkelijk weg kan. Stop de stekker in het stopcontact en check of de binnenpan in de CPE zit.
 • Doe het roostertje in de CPE en giet er 250 milliliter water in. Leg nu de eieren (ik gebruikte er 6) op het roostertje en sluit de deksel. Draai nu meteen het ventiel dicht.
 • Druk op manual, kijk of hij op stand high staat (die zie je naast het naast het knopje pressure adjust) en stel een kooktijd van 2 minuten in. Check nogmaals of het ventiel dicht zit en druk dan op start.
 • De pan gaat nu druk opbouwen. Er verschijnt heat op het display. Dit duurt ongeveer 7 minuten. Er kan ondertussen wat stoom uit de pan ontsnappen.
 • Als de druk is opgebouwd springt de pan op de tijd en gaat hij terug tellen van 2 minuten naar 0. Als de 2 minuten voorbij zijn dan hoor je een piep en springt hij automatisch op de warmhoudstand.
 • Als de kooktijd verstreken is doe je niks! Je laat de pan nu zelf voor 15 minuten zijn stoom loslaten (natural release). Op de display kun je zien dat de pan op telt. Als deze op 15 minuten staat dan kun je het ventiel openen. Hier zal weinig tot geen stoom uitkomen.
 • Zet een grote kom met koud water klaar.
 • Doe de pan open, leg de deksel op een theedoek. Haal de eieren met een tang uit de pan en doe ze direct in een kom met koud water. Laat de eieren hier minimaal 8 tot 10 minuten in. Nu zijn je hardgekookte eieren klaar!

Ik ben heel benieuwd of je voortaan eieren in de pan gaat koken of toch de Crock-Pot Express gaat gebruiken om perfecte eitjes in te bereiden!

Wil je dit artikel snel kunnen terugvinden? Pin dan de onderstaande foto (met de button hier links op de pagina) op een van je Pinterest borden!

Eieren koken in de Crock-Pot Express

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

5 Reacties

 1. Peter Harskamp

  Hoi Simone,

  Heb het nu geprobeerd, en ja.. Veel duidenlijker nu :) Ook het eitje was veel beter. Moet het nog ietsje tweaken, ik denk aan 2 minuten. Maar ik heb mijn oude eier kokertje in de ban gedaan. Ik ga dit Masteren. Ik moet wel nu:)

  Heel erg bedankt voor je goede tips.

  (p.s) stomme vraag. Maar iets heels simpels als aardappels in de CPE heb je daar ook iets voor ?
  ik kan het uitvinden door te proberen. Maar google search heeft tot nu to niets opgeleverd.

  Groetjes Peter

  • Hoi Peter, fijn dat het nu beter gelukt is! Graag gedaan. Aardappels daar heb ik al 1 CPE recept voor online staan. Je vindt het onder opbak aardappeltjes op mijn website. Ook komen er nog 2 artikelen voor aardappelen bereiden online. In het artikel voor pastei tutup maak ik aardappelpuree. Hierin staat beschreven hoe ik dit doe met behulp van de CPE. Misschien kun je daar wat info uithalen. Groetjes, Simone

 2. Peter Harskamp

  ik was een beetje af. ik denk dat ik misbegrijp met wat je bedoelt. Je schrijft :
  Druk op manual, adjust temp, low en stel de tijd in op 3 minuten
  ik doe dat, maar hij blijft op high staan.. Mis ik een stap ?

  eitjes waren fijn, maar niet doop fijn :P

  Peter

  • Hoi Peter, vanmorgen had ik zin in zachtgekookte eitjes dus ik dacht ik ga het meteen nog een keer uittesten! Het moet zijn druk op manual, druk op pressure adjust om het programma op stand low te zetten en stel de tijd in op 3 minuten met het min knopje en druk op start. Ik heb het nog wat duidelijker omschreven en aangepast in de bereidingswijze. Mijn eitjes waren perfect zacht. Het is dus zeker de moeite waard om het nogmaals te proberen. Het is wel handig om erbij te blijven. Dus na 3 minuten meteen de stoom laten ontsnappen, eitjes direct in het water en niet langer dan 1 minuut. Ik gebruik middelgrote eieren. Stel dat je kleine eitjes gebruikt dan is 3 minuten bv ook te lang. Het is bijna scheikunde om het perfecte eitje te koken. Graag hoor ik of de volgende eitjes wel doop fijn zijn! De mijne waren dat vanmorgen in ieder geval wel :-) Groetjes, Simone

 3. Peter Harskamp

  Dit ga ik probeeren. Net als jij ben ik gek op mijn (gezoute)brood te dippen in een leker zacht gekookt eitje.

  Dank je. Ik laat je weten hoe het ging

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

18 − negen =