Eetspiratie » Eieren koken in de Crock-Pot Express
Eieren koken in de Crock-Pot Express

Eieren koken in de Crock-Pot Express

Is dit eigenlijk wel een recept? Iedereen kan toch een ei koken? Pannetje water aan de kook brengen en klaar! Nee, dit is eerder een handleiding om eieren te koken in een CPE. Een perfect eitje koken is zo eenvoudig nog niet. En als je mij chagrijnig wil hebben dan moet je mij eitjes geven die kapot gaan tijdens het pellen. Of mij een ei geven waarvan ik denk (hoop) dat die zachtgekookt is maar hard blijkt te zijn. Dit zijn mijn irritatiepuntjes in de keuken. Maar er is hoop! Eieren koken in de Crock-Pot Express is de oplossing.

Om dit uit te vogelen, heb ik een aantal technieken uitgetest. Vervolgens heb ik gekeken welke voor mij het beste werken. Deze techieken ga ik delen in een stappenplan. Ik ga laten zien hoe je perfecte zachtgekookte eitjes maakt en hardgekookte eieren maakt.

Wil je mijn uitgebreide review over de Crock-pot express multicooker CR051 lezen? Klik dan hier.

Nog een aantal tips vooraf

 • Het maakt niet uit hoeveel eieren je tegelijk kookt. Je kunt er 4 koken of 20, dat veranderd niks aan de instellingen van je programma. Ik gebruik middelgrote ‘normaal’ formaat eieren. Gebruik je hele grote eieren dan moet je misschien een langere kooktijd aanhouden.
 • Gebruik bij het koken van eieren altijd het bijgeleverde roostertje van je CPE. Deze gebruik je ALTIJD om de eieren op te leggen zodat ze niet op de bodem in het water liggen.
 • Zorg dat er ALTIJD minimaal 250 milliliter water in de CPE zit voordat je onder hoge druk gaat koken.
 • Stapel de eieren en leg ze liever op elkaar dan tegen de wand van de binnenpan aan.

Zacht gekookte eieren uit de CPE

Zacht gekookte eitjes zijn toch wel mijn favoriet. Ik at ze vroeger al graag als kind. Lekker om stukjes brood in te dippen of in de bamisoep (ramen/noedelsoep). Maar hoe maak je deze eitjes in de CPE? Ik ga het (misschien een beetje overdreven) stap voor stap uitleggen. Dit is voor mij ook nieuw, maar ik denk dat als je een beginner bent je hier veel aan hebt.

wat ga je doen?

 • Zet je CPE op een stevige ondergrond en zorg dat hij aan de bovenkant vrij is zodat de stoom straks makkelijk weg kan. Stop de stekker in het stopcontact en check of de binnenpan in de CPE zit.
 • Doe het roostertje in de CPE en giet er 250 milliliter water in. Leg nu de eieren (ik gebruikte er 6) op het roostertje en sluit de deksel. Draai nu meteen het ventiel dicht.
 • Druk op manual, dan op pressure adjust, kies stand low en stel de tijd in op 2 minuten (voor een sop ei) en op 3 minuten (voor een halfzacht ei) Stel de tijd in met het min knopje. Check nogmaals of het ventiel dicht zit en druk dan op start.
 • De pan gaat nu druk opbouwen. Er verschijnt heat op het display. Dit duurt ongeveer 7 minuten. Er kan ondertussen wat stoom uit de pan ontsnappen. Zet alvast een grote kom met koud water klaar.
 • Als de druk is opgebouwd springt de pan op de tijd en gaat hij terug tellen van 3 minuten naar 0. Als de 3 minuten voorbij zijn dan hoor je een piep.
 • Druk op meteen op stop. Neem een lange lepel en duw daar het ventiel voorzichtig mee open en blijf op afstand. Als alle stoom eruit is kun je de deksel voorzichtig openmaken. Let op, want het is warm. Leg de deksel op een theedoek.
 • Haal de eieren met een tang uit de CPE en leg ze direct in de kom met koud water voor minimaal 1 minuut, niet langer. Als het goed is heb je nu zacht gekookte eitjes!

Wat is het verschil tussen het koken van zachtgekookte eieren en hardgekookte eieren in de Crock-Pot Express?

 • De zachtgekookte eitjes kook je 3 minuten onder lage druk (ventiel dicht) en gebruik je quick release om de stoom te laten ontsnappen.
 • De hardgekookte eitjes kook je 2 minuten onder hoge druk (ventiel dicht) en gebruik je natural release. Je laat je eitjes na de kooktijd 15 minuten staan zodat de CPE zelf zijn stoom loslaat.

Hard gekookte eieren

Hardgekookte eieren zijn altijd handig om op voorraad te hebben. Ik kook vaak voor de hele week eieren zodat ik ze zo uit de koelkast kan pakken. Want eieren zijn lekker als tussendoortje, in de bamisoep of als bijgerecht bij een Indofood gerecht.

Hard gekookte eieren uit de Crock-Pot Express

wat ga je doen?

 • Zet je CPE op een stevige ondergrond en zorg dat hij aan de bovenkant vrij is zodat de stoom straks makkelijk weg kan. Stop de stekker in het stopcontact en check of de binnenpan in de CPE zit.
 • Doe het roostertje in de CPE en giet er 250 milliliter water in. Leg nu de eieren (ik gebruikte er 6) op het roostertje en sluit de deksel. Draai nu meteen het ventiel dicht.
 • Druk op manual, kijk of hij op stand high staat (die zie je naast het naast het knopje pressure adjust) en stel een kooktijd van 2 minuten in. Check nogmaals of het ventiel dicht zit en druk dan op start.
 • De pan gaat nu druk opbouwen. Er verschijnt heat op het display. Dit duurt ongeveer 7 minuten. Er kan ondertussen wat stoom uit de pan ontsnappen.
 • Als de druk is opgebouwd springt de pan op de tijd en gaat hij terug tellen van 2 minuten naar 0. Als de 2 minuten voorbij zijn dan hoor je een piep en springt hij automatisch op de warmhoudstand.
 • Als de kooktijd verstreken is doe je niks! Je laat de pan nu zelf voor 15 minuten zijn stoom loslaten (natural release). Op de display kun je zien dat de pan op telt. Als deze op 15 minuten staat dan kun je het ventiel openen. Hier zal weinig tot geen stoom uitkomen.
 • Zet een grote kom met koud water klaar.
 • Doe de pan open, leg de deksel op een theedoek. Haal de eieren met een tang uit de pan en doe ze direct in een kom met koud water. Laat de eieren hier minimaal 8 tot 10 minuten in. Nu zijn je hardgekookte eieren klaar!

Ik ben heel benieuwd of je voortaan eieren in de pan gaat koken of toch de Crock-Pot Express gaat gebruiken om perfecte eitjes in te bereiden!

Wil je dit artikel snel kunnen terugvinden? Pin dan de onderstaande foto (met de button hier links op de pagina) op een van je Pinterest borden!

Eieren koken in de Crock-Pot Express
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.