Gehaktballetjes in ketjap pindasaus (slowcooker)

Gehaktballetjes in ketjap pindasaus (slowcooker)

Als ik even geen Eetspiratie heb (ja, dat gebeurt wel eens) dan val ik vaak terug op gehaktballetjes. Gehaktballetjes zijn namelijk erg handig, want je kunt ze met van alles combineren. Wat nog lekkerder is, zijn gehaktballetjes in een saus. Geïnspireerd door de roedjak (een pittig dipsausje met ketjap) van mijn moeder maakte ik deze overheerlijke gehaktballetjes in ketjap pindasaus en gebruikte hierbij de slowcooker.

In dit recept maak ik een boemboe die ik vervolgens aanfruit. Deze meng ik met het gehakt waardoor je gehaktballetjes een lekkere smaak krijgen. De pindakaas die ik in dit recept gebruik bestaat alleen uit pinda’s. Ook zitten er geen toegevoegde suikers in. Deze pindakaas koop je gewoon in de supermarkt. Lees daarom altijd even het etiket.

Ook de ketjap is een belangrijke smaakmaker in dit recept, gebruik dus een goede ketjap. In dit artikel kun je lezen welke ketjap ik in mijn recepten gebruik.

Uit dit recept haal je ongeveer 30 balletjes. Ik gebruikte hiervoor mijn slowcooker van 6.5 liter. Dit recept bestaat uit twee delen, de gehaktballetjes en de saus. Op het eind voeg je deze samen in de slowcooker.

wat heb je nodig voor de gehaktballetjes?

  • 500 tot 600 gram half-om-half gehakt

  • 6 eetlepels paneermeel

  • 1 ei

  • 2 sjalotjes of 1 grote ui

  • 3 flinke tenen knoflook

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 theelepel (palm)suiker

  • 1 eetlepel ketjap

  • halve theelepel trassi

  • halve theelepel gemalen komijn (djinten)

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • nootmuskaat naar smaak

  • peper en zout naar smaak

  • eetlepel water

  • scheutje olie om in te bakken

wat heb je nodig voor de saus?

  • 50 milliliter ketjap manis

  • 1 eetlepel pindakaas met stukjes noot

  • flinke eetlepel sambal badjak

  • kneepje citroensap

  • 50 milliliter water

Hoe maak je het?

  • Doe het gehakt in een grote kom en voeg hieraan het paneermeel en het ei toe. Zet de kom even apart. We gaan nu eerst de boemboe maken.
  • Doe de sjalotjes (of de ui) samen de met knoflook, sambal, suiker, trassi, komijn, ketoembar, nootmuskaat, ketjap, en suiker in een hoge beker en maak er met de staafmixer een puree (boemboe) van. Voeg een scheutje water toe o de staafmixer een beetje te helpen.
  • Verhit een scheutje olie in een steelpannetje en fruit de boemboe hierin aan. Laat de boemboe kort afkoelen en voeg deze bij het gehaktmengsel.
  • Knijp nu met je handen de boemboe door het gehakt. Gebruik hier eventueel handschoentjes bij. Draai nu gehaktballetjes ter grootte van een golfballetje. Als je alle balletjes gedraaid hebt zet je deze even in de koelkast en ga je het sausje maken.
  • Doe de ingrediënten voor het sausje in een kom en meng het goed door elkaar. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog wat extra van de ingrediënten toe.
  • Verhit een scheutje olie in een pan en bak in 2 rondes de balletjes rondom gaar. Schep ze over in de slowcooker en giet nu de saus in dezelfde pan en warm deze even kort op.
  • Giet nu de warme saus over de gehaktballetjes, meng alles even door en sluit de deksel van de slowcooker. Zet de slowcooker voor 3,5 tot 4 uur op low. Schep ondertussen de balletjes een keertje om.
  • Als de kooktijd verstreken is schep je de balletjes uit de slowcooker. Wil je iets meer saus? Voeg dan nog een scheutje water toe en meng alles even door. Serveer de gehaktballetjes met rijst en groenten. en een frisse komkommersalade (acar ketimun).

Hoe maak je deze gehaktballetjes in een gewone pan?

De gehaktballetjes kun je ook prima in een koekenpan maken. Bak dan de gehaktballetjes in een beetje (rijst)olie rondom bruin en gaar in een koekenpan. Als de balletjes klaar zijn, dan haal je de gehaktballetjes uit de pan. Bereid in een kommetje het sausje. Maar voeg dan géén of minder water toe. Giet de saus in de koekenpan, laat het kort bubbelen en daarna schep je de balletjes er doorheen. Klaar!

Bekijk de video

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

28 Reacties

  1. I. Snijders

    Heerlijk gegeten van deze gehaktballen! Ik heb de nasi goreng vorige week gemaakt en die was ook erg lekker zonder allerlei pakjes en/of zakjes. Komende week de Ajam Opor maar eens maken, die ziet er ook erg goed uit. Top recepten, Simone!

  2. Kortgeleden hebben we een slowcooker aangeschaft en op zoek gegaan naar recepten.
    Dit recept is echt een topper. Ooooh en het rook zo heerlijk vanmiddag in de keuken. Ik had er basmatirijst en een mango/avocado/komkommersalade bij gemaakt.
    Snel verder snuffelen tussen jouw recepten. Dank Simone!

  3. Heerlijke gehaktballen.
    Ik heb nog wat verse koriander in de boemboe van de ballen gedaan.
    Groetjes

  4. We hebben dit recept gemaakt en het was heerlijk wat een lekker mals smakelijk gehakt alleen hadden we heel veel olie bij de saus is daar ook een oplossing voor?

    • Hallo, fijn te horen! Het kan liggen aan de soort pindakaas die je gebruikt. In de ene zit meer olie dan de andere. Ik roer altijd de pindakaas goed door voordat ik hem gebruik. Verder kun je er eigenlijk niet veel aan doen. Olie komt meestal toch naar boven drijven. Groetjes, Simone

  5. Deze gehaktballetjes zijn TE Lekker!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*