Eetspiratie » Spaanse gehaktballetjes (Albondigas) slowcooker
Spaanse gehaktballetjes Albondigas

Spaanse gehaktballetjes (Albondigas) slowcooker

Spaanse gehaktballetjes (Albondigas) slowcooker, de inspiratie voor dit gerecht heb ik opgedaan op Ibiza. Deze balletjes in tomatensaus zijn makkelijk om te maken en je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig. Je eet de balletjes met rijst of een aardappeltortilla en een lekkere frisse salade. Ook op een broodje zijn ze heerlijk. Ik maakte een hele pan vol en bewaarde de helft ervan in de diepvries. Een handig recept voor je kookrepertoire.

Om deze gehaktballetjes te maken heb je niet perse een slowcooker nodig, je kunt ze ook prima maken in een ‘gewone’ pan. Bereiding in de slowcooker vind ik zelf erg handig omdat je er dan weinig omkijken naar hebt. Daarnaast worden de balletjes lekker zacht en smaakvol omdat ze langzaam kunnen garen.

Ik kook graag met de slowcooker, heb je deze (nog) niet? Lees dan hier mijn review over dit handige keukenapparaat.

Spaanse gehaktballetjes (Albondigas) slowcooker

En als ik dan toch mijn slowcooker aan ga zetten dan maak ik maar meteen een grotere hoeveelheid. Deze gehaktballetjes kun je namelijk prima invriezen. Ik maakte dit recept in mijn slowcooker van 6.5 liter. Je kunt ze ook in een kleinere slowcooker bereiden maar dan stapel je de balletjes wat meer op elkaar. Halverwege de kooktijd zou ze ze eventueel (voorzichtig) kunnen omscheppen zodat ook de bovenste balletjes garen in het vocht.

Deze gehaktballetjes eet je met rijst, pasta, brood (hiermee kun je lekker in de saus dippen) of met een aardappeltortilla (bekijk hier het recept).

Spaanse gehaktballetjes (Albondigas) slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

8

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

5

uren 
Total time

5

uren 

20

minuten

Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus, lekker uit de stoofpan maar nog handiger uit de slowcooker.

Ingrediënten

  • 1 kilo 1 half-om-half gehakt

  • 1 eetlepel 1 paprikapoeder

  • 3 eetlepels 3 vers gehakte peterselie

  • 2 2 eieren

  • 3 blikken 3 gezeefde tomaten of tomatenblokjes (á 400 gram)

  • 1-2 tenen 1-2 knoflook (in plakjes gesneden)

  • 1 eetlepel 1 groentebouillonpoeder of een stukje van een bouillonblokje

  • chilipoeder naar smaak

  • 2 sneetjes 2 brood (zonder korst)

  • 100-150 milliliter 100-150 melk

  • zout en peper

  • 1 eetlepel 1 olie

  • optioneel: een snufje suiker

Hoe maak je het?

  • Verkruimel de sneetjes brood in een schaaltje en giet de melk eroverheen (begin eerst met 100 milliliter melk) en laat dit even staan. Doe het gehakt in een grote kom en voeg het paprikapoeder, zout, peper, 2 eetlepels gehakte peterselie, de eieren en een snufje chilipoeder toe. Meng dit met je handen goed door elkaar.
  • Haal de boterhammen uit de melk en voeg deze aan het gehaktmengsel toe. Knijp dit er goed doorheen. Voeg eventueel de overgebleven melk toe om het mengsel wat vochtiger te maken. Maar maak het niet té nat.
  • Nu kun je de balletjes gaan draaien. Neem een groot bord om ze op te leggen. Draai de balletjes iets groter dan een walnoot. Als je alle balletjes gedraaid hebt kun je ze in de koelkast zetten om ze wat steviger te laten worden maar dat is geen must.
  • Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan en bak de balletjes bruin. Doe dit in een paar rondes want niet alles past in de pan. Leg de balletjes die je gebakken hebt alvast in de slowcooker.
  • Als alle balletjes gebakken zijn schenk je de tomaten in de pan en voeg je de plakjes knoflook en het groentebouillonpoeder (of blokje) toe. Warm de saus even op, meng het goed door elkaar en breng de saus op smaak met zout en peper en eventueel een snufje suiker.
  • Schenk de saus op de gehaktballetjes in de slowcooker en schep het voorzichtig om. Doe de deksel op de pan en zet de voor 5 tot 6 uur op stand low of 3 tot 4 uur op high.
  • Garneer de gehaktballetjes met veel verse peterselie en serveer met brood, pasta, aardappeltjes of rijst.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE