Eetspiratie » Spaanse gehaktballetjes (Albondigas) slowcooker
Albondigas

Spaanse gehaktballetjes (Albondigas) slowcooker

In Ibiza heb ik nieuwe inspiratie opgedaan voor de slowcooker, namelijk voor hele simpele maar lekkere Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Oftewel albondigas! Deze balletjes zijn makkelijk om te maken en je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig. Je eet de balletjes met rijst of een aardappeltortilla en een lekkere frisse salade. Ook op een broodje zijn ze heerlijk. Ik maakte een hele pan vol en bewaarde de helft ervan in de diepvries. Echt een superhandig recept en wie lust er nu geen gehaktballetjes in tomatensaus?

Ik maakte deze hoeveelheid in een slowcooker van 6.5 liter.

Wat heb je nodig voor ongeveer 60 kleine balletjes?

  • iets meer dan een kilo half om half gehakt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 3 eetlepels gehakte peterselie
  • 2 eieren
  • 3 blikjes tomatenblokjes
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • 1 flinke teen knoflook in dunne plakjes gesneden
  • snufje chilipoeder
  • 2 sneetjes brood
  • 100 tot 150 milliliter (plantaardige) melk
  • snuf zout en vers gemalen zwarte peper
  • scheutje olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Verkruimel de sneetjes brood in een schaaltje en giet de melk eroverheen (begin eerst met 100 milliliter melk) en laat dit even staan. Doe het gehakt in een grote kom en voeg het paprikapoeder, een snuf zout en vers gemalen zwarte peper, 2 eetlepels gehakte peterselie, de eieren en een snufje chilipoeder toe. Meng dit met je handen goed door elkaar.

Voeg de boterhammen met de melk aan het gehaktmengsel toe en meng dit nog een keer goed door elkaar. Indien nodig kun je nu nog wat extra melk toevoegen. Het mengsel moet niet te nat worden.

Nu kun je de balletjes gaan draaien. Neem een groot bord om ze op te leggen. Draai de balletjes iets groter dan een walnoot. Als je alle balletjes gedraaid hebt kun je ze in de koelkast zetten om ze wat steviger te laten worden maar dat hoeft niet perse.

Albondigas

Hoe nu verder?

Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan en bak de balletjes bruin. Doe dit in een paar rondes want niet alles past in de pan. Houd de balletjes even apart en maak ondertussen de saus.

Doe de tomatenblokjes in de slowcooker of stoofpan, snijd de knoflook in hele dunne plakjes en leg deze in de saus. Voeg een eetlepel groentebouillonpoeder aan de saus toe en roer dit even door elkaar. Proef of de saus op smaak is en voeg indien gewenst een snufje zout en peper toe. Leg nu de gehaktballetjes in de saus.

Je kunt dit gerecht maken in zowel een slowcooker als in een stoofpan. (In een stoofpan zul je waarschijnlijk niet deze hoeveelheid balletjes kwijt kunnen, een optie is om het recept dan te halveren). In een stoofpan laat je de gehaktballetjes minimaal een half uurtje stoven. Hoe langer ze stoven, hoe zachter ze worden. Maak je ze in de slowcooker dan zet je deze op stand low voor 5 tot 6 uurtjes. De gehaktballetjes worden dan heerlijk zacht.

Garneer met veel vers gehakte peterselie. Serveer de balletjes met brood, rijst of een aardappeltortilla. Ook zijn deze balletjes erg lekker als borrelhapje.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

2 Reacties

  1. Hallo Simone,
    Wat een heerlijke gerechten heb je op je site staan! Vorige week de indo pulled pork gemaakt en deze week zijn de spaanse balletjes aan de beurt. Wat voor sneetjes brood gebruik je hiervoor? Moet dat wit brood zijn of kan dat ook bruin zijn. Hoor graag of het iets uitmaakt. Alvast bedankt, ook voor de recepten die je deelt. Groet Sabine

    • Hoi Sabine, bedankt voor je compliment! Ik gebruik altijd bruin brood, ik heb nooit wit brood in huis. Bruin brood werkt prima. Kook ze! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

achttien − 7 =