Eetspiratie » Pittige gehaktballetjes
Pittige Indische gehaktballetjes

Pittige gehaktballetjes

Pittige gehaktballetjes of Indische gehaktballetjes zijn erg populair. Ze zijn makkelijk te maken en bij veel mensen favoriet. Het is een lekker borrelhapje, onderdeel van een rijsttafel of een prima avondmaaltijd gecombineerd met rijst en groente. Je kunt ze ook makkelijk in voorraad maken en invriezen, zo heb je altijd iets in huis voor een snelle maaltijd of onverwachtse visite.

Pittige Indische gehaktballetjes kun je met allerlei kruiden en specerijen maken. Iedere familie heeft zijn eigen gehaktballetjes recept. Ik volg in grote lijnen het recept van mijn moeder en heb hier en daar een kleine aanpassing gedaan. De meeste ingrediënten staan waarschijnlijk gewoon in al je voorraadkast.

Pittige gehaktballetjes

Het is de bedoeling dat deze gehaktballetjes een beetje pit hebben. De vlammen hoeven niet uit je oren te slaan (dat mag wel) maar een beetje pit is wel lekker. Sambal oelek is hier een handig ingrediënt voor. Je kunt hiermee de pittigheid goed doseren en bepalen. Rode peper gebruik je meer voor de kleur in dit geval. Ook is het altijd maar afwachten hoe die qua pittigheid uitvalt in het recept. Daarom gebruik ik graag sambal oelek in mijn boemboes (kruidenmengsels).

Iets wat je vaak ziet in de Indische keuken is verse selderij. Dit wordt vaak gebruikt in recepten met gehakt of als garnering. Selderij heeft een lekkere kruidige smaak. Hou je niet van selderij, dan laat je het gewoon weg. Of je zou gedroogde selderij kunnen gebruiken, deze is iets minder sterk dan de verse variant.

Pittige gehaktballetjes

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Total time

1

uur 

Pittige gehaktballetjes in een lekker ketjapsausje.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 half-om-half gehakt

  • 1 flinke 1 ui

  • het groene gedeelte van een kleine prei

  • 2 eetlepels 2 (verse) selderij (optioneel)

  • 2 – 3 tenen 2 – 3 knoflook

  • 1 1 ei

  • halve eetlepel halve sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 4 eetlepels 4 ketjap manis

  • 1 theelepel 1 ketoembar (gemalen koriander)

  • 1 theelepel 1 djinten (gemalen komijn)

  • halve halve citroen (het sap)

  • 2 eetlepels 2 zoete chilisaus

  • zout en peper

  • 1 eetlepel 1 olie

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui, hak de knoflook (en eventueel de selderij) fijn en snijd de prei zo fijn mogelijk.
  • Doe het gehakt in een ruime kom samen met de gesnipperde ui, knoflook, prei en selderij. Meng dit met je handen goed door elkaar.
  • Voeg de ketoembar, djinten, sambal, het ei en een eetlepel van de ketjap manis toe. Knijp het gehakt goed met je handen door elkaar.
  • Zet een bord klaar en bekleed dit met een stukje bakpapier. Neem nu steeds een eetlepel van het gehakt en draai er (ongeveer even grote) balletjes van. Doe dit tot het gehakt op is. Dek ze af en zet ze even in de koelkast zodat ze wat steviger kunnen worden.
  • Laat de balletjes voordat je ze gaat bakken even op kamer temperatuur komen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  • Als de gehaktballetjes bruin en gaar zijn schep je ze uit de pan even over op een bord. Voeg nu 3 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels zoete chilisaus en het sap van de citroen toe aan het bakvet in de pan. Verwarm dit tot het gaat bubbelen.
  • Doe de balletjes terug in de pan en schep alles om zodat ze bedekt worden met een laagje saus. Haal een balletje uit de pan om te proeven. Voeg indien nodig nog extra ketjap, citroensap of chilisaus toe. Is de saus te dik, voeg dan een scheutje water toe.
  • Serveer de gehaktballetjes met rijst en groenten. Wil je ze serveren als borrelhapje, bereid ze dan voor, bewaar ze in de koelkast en warm ze later op.

Aantekeningen

  • Deze gehaktballetjes zijn vaak een favoriet gerecht bij een rijsttafel. Maak dan een dubbele hoeveelheid zodat je voldoende hebt. Lees hier hoe je het beste een recept kunt verdubbelen.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE