Pittige Indische gehaktballetjes

Pittige gehaktballetjes

Met gehaktballetjes kun je alle kanten op. Pittige gehaktballetjes zijn hier favoriet. Je kunt ze ook makkelijk in voorraad maken en invriezen, zo heb je altijd wat in huis. Lekker met rijst en boontjes maar ook erg geschikt als borrelhapje. 

In dit recept worden verschillende ingrediënten uit de Indonesische keuken gebruikt. In dit artikel lees je alles over deze lekkere ingrediënten. En wil je weten welke ketjap ik gebruik? Kijk dan hier.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 ui fijngesnipperd
  • klein stukje prei (het groene gedeelte)
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 1 ei
  • stukje rode peper of sambal oelek naar smaak
  • 4 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 flinke theelepel gemalen komijn
  • sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels chilisaus
  • snufje zwarte peper
  • olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Doe het gehakt in een grote kom en meng dit met de ui, knoflook, prei, rode peper of sambal, koriander en komijn. Kneed dit mengsel goed met je handen door elkaar. Voeg een eetlepel ketjap en het ei toe. Zorg dat alles goed vermengd is en zet een bord met een velletje bakpapier klaar.

Maak even grote balletjes van het gehakt mengsel. Dit kun je doen met een ijslepel of eetlepel. Leg de balletjes op het bord met bakpapier en laat ze kort opstijven in de koelkast. Dit hoeft niet perse maar als je wil kun je de balletjes al eerder voorbereiden.

Hoe nu verder?

Laat ze voor het bakken eerst op kamertemperatuur komen. Verhit olie in de koekenpan en bak de balletjes rondom bruin. Als de balletjes bruin zijn haal je ze uit de pan en leg ze op een bord en dek ze af. Maak nu de saus door 3 eetlepels ketjap, een flinke kneep citroensap en 2 eetlepels chilisaus aan het bakvet toe te voegen.

Meng het goed door elkaar met een spatel en zet het vuur hoog zodat het wat indikt. Proef (voorzichtig want het is heet!) of de saus op smaak is en voeg indien nodig nog wat citroensap of ketjap toe. Doe de balletjes terug in de pan en schep ze goed om zodat alle balletjes bedekt zijn met een laagje saus.

Heerlijk met toemis boontjes, gele rijst en een zoet zure komkommersalade. Broccoli past hier ook erg goed bij.

Deze gerechtjes zijn ook heerlijk als onderdeel van een rijsttafel.

Pittige gehaktballetjes

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

10 Reacties

  1. Zijn deze koolhydraatarm?

  2. Wat een heerlijke balletjes! Heb ze als bijgerechtje gemaakt bij een rijsttafel en ze zijn zeer in de smaak gevallen. Van alles is iets over behalve de balletjes zijn op!

  3. Ik heb dit recept gemaakt. Mijn eerste keer koken met de slowcooker. Het is HEERLIJK en zelfs mijn niet-zo-dol-op-indofood-dochter was enthousiast!

    • Heerlijke balletjes !! Ik heb ze eerder bij een rijsttafel gemaakt. Alle recepten heb ik van deze site gehaald. Alles is schoon opgegaan en de bak met de balletjes is uitgelikt… 😂
      En vandaag nog maar een keertje op tafel gezet

  4. Petra Wagenaar

    Mijn eerste recept geprobeerd voor de slowcooker, de balletjes zitten er inmiddels in, ik heb kruiden en ui/knoflook verdubbeld, sambal gegokt, had een kilo gehakt nog in de vriezer, daar kon ik mooi mee beginnen, zout en peper en 1 ei toegevoegd, maar er staat in het recept niet hoe lang de balletjes in de sc moeten! Doe het 3 uur op low, gaat dat allemaal goed, Simone?

    • Hoi Petra, wat leuk om te horen. In dit recept heb ik de balletjes in een gewone pan bereid maar in de slowcooker kun je ze verder laten garen zodat ze zacht worden. Een uurtje of 3 tot 4 is in principe voldoende.

  5. Frances Klaver

    Verslavend lekker!! Staan hier regelmatig op tafel. Ik laat persoonlijk wel het ei weg. Niet vanwege de huidige ei-problematiek, maar omdat ik de eerste keer met ei een beetje te vochtig vond. De tweede keer het ei weggelaten, maakt geen verschil voor de smaak (vinden wij) en de balletjes zijn iets beter te rollen. We eten ze met van alles, noedels met groenten, in een gevulde groentensoep, met een salade, bij een stamppotje raapstelen of bietjes. Past gewoon overal bij.

  6. Geen zout en / of peper toevoegen? Lijkt me zalig heb alles hiervoor in huis.

    • Hoi Marleen, snufje peper is altijd lekker. In sambal oelek zit meestal al best wat zout dus daarom voeg ik in dit recept geen extra zout toe. Maar voel je vrij om het naar jouw smaak te maken! Kook ze!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*