Eetspiratie » Pittige gehaktballetjes
Pittige Indische gehaktballetjes

Pittige gehaktballetjes

Met gehaktballetjes kun je alle kanten op. Pittige gehaktballetjes zijn hier favoriet. Je kunt ze ook makkelijk in voorraad maken en invriezen, zo heb je altijd wat in huis. Lekker met rijst en boontjes maar ook erg geschikt als borrelhapje. 

In dit recept worden verschillende ingrediënten uit de Indonesische keuken gebruikt. In dit artikel lees je alles over deze lekkere ingrediënten. En wil je weten welke ketjap ik gebruik? Kijk dan hier.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 ui fijngesnipperd
  • klein stukje prei (het groene gedeelte)
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 1 ei
  • stukje rode peper of sambal oelek naar smaak
  • 4 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 flinke theelepel gemalen komijn
  • sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels chilisaus
  • snufje zwarte peper
  • olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Doe het gehakt in een grote kom en meng dit met de ui, knoflook, prei, rode peper of sambal, koriander en komijn. Kneed dit mengsel goed met je handen door elkaar. Voeg een eetlepel ketjap en het ei toe. Zorg dat alles goed vermengd is en zet een bord met een velletje bakpapier klaar.

Maak even grote balletjes van het gehakt mengsel. Dit kun je doen met een ijslepel of eetlepel. Leg de balletjes op het bord met bakpapier en laat ze kort opstijven in de koelkast. Dit hoeft niet perse maar als je wil kun je de balletjes al eerder voorbereiden.

Hoe nu verder?

Laat ze voor het bakken eerst op kamertemperatuur komen. Verhit olie in de koekenpan en bak de balletjes rondom bruin. Als de balletjes bruin zijn haal je ze uit de pan en leg ze op een bord en dek ze af. Maak nu de saus door 3 eetlepels ketjap, een flinke kneep citroensap en 2 eetlepels chilisaus aan het bakvet toe te voegen.

Meng het goed door elkaar met een spatel en zet het vuur hoog zodat het wat indikt. Proef (voorzichtig want het is heet!) of de saus op smaak is en voeg indien nodig nog wat citroensap of ketjap toe. Doe de balletjes terug in de pan en schep ze goed om zodat alle balletjes bedekt zijn met een laagje saus.

Heerlijk met toemis boontjes, gele rijst en een zoet zure komkommersalade. Broccoli past hier ook erg goed bij.

Deze gerechtjes zijn ook heerlijk als onderdeel van een rijsttafel.

Pittige gehaktballetjes

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE