Eetspiratie » Nasi kuning (gele rijst) uit de Crock-Pot Express
Nasi kuning uit de Crock-Pot Express

Nasi kuning (gele rijst) uit de Crock-Pot Express

Nasi kuning (gele rijst) uit de Crock-Pot Express. Mijn nasi kuning was nooit zoals ik het wilde. In een gewone pan of rijstkoker lukte het wel maar ik was nooit helemaal tevreden over het eindresultaat. Om die reden maakte ik weinig nasi kuning (ook wel bekend als gele (feest)rijst). Dus toen ik mijn Crock-Pot Express wat vaker gebruikt had voor het koken rijst dacht ik, nasi kuning moet hier perfect in lukken. En eerlijk gezegd heb ik nog nooit zulke lekkere nasi kuning gegeten.

Nasi kuning is rijst waar kurkuma aan toegevoegd wordt zodat het een gele kleur krijgt. Naast kurkuma worden er nog een aantal andere aromatische ingrediënten gebruikt waardoor het een heerlijke smaak krijgt. De kokosmelk zorgt voor lekkere zachte rijst. Ik voeg er als extra touch nog gember en knoflook aan toe.

Dit gerecht is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Heb je nog geen Crock-Pot Express of denk je erover om er misschien een aan te schaffen? Lees dan hier mijn uitgebreide review over deze fijne multicooker.

Nasi kuning (gele rijst) uit de Crock-Pot Express

Ik heb verschillende soorten rijst gekookt in de Crock-Pot Express. Het fijne is dat elke rijstsoort vrij goed uit de CPE komt. Bij mijn rijstkoker was dat wel anders. Daar plakte het of koekte het aan de bodem vast. Dat heb ik in de CPE nog niet meegemaakt. Pandanrijst en basmatirijst zijn mijn favoriete rijstsoorten.

Verhouding rijst/water in de Crock-Pot Express

Bij dit recept is de verhouding water en rijst gelijk. Hiermee bedoel ik 2 kopjes rijst op 2 kopjes vloeistof. En of je nu koffiekopjes of emmers gebruikt, de verhouding is 2 op 2. Ik gebruik het maatbekertje wat ik bij mijn rijstkoker destijds heb gekregen. Een normaal koffiekopje is ook prima qua formaat.

Rijst wassen voor het koken

Mijn oma waste altijd haar rijst. Bij sommige rijstsoorten moet het juist en bij andere soorten hoeft het niet perse. Dit kun je lezen op de verpakking. Ik heb beide uitgetest in de CPE. De rijst komt er meer fluffy uit als je hem van tevoren wast. Spoel de rauwe rijst onder de koude kraan tot het water helder ziet. Rijst bereiden in de CPE zonder wassen kan ook prima.

Kneuzen van de kruiden en specerijen

Het is belangrijk dat je voor dat je begint met koken een aantal ingrediënten ‘kneust’. Hierdoor komen de smaken beter vrij en dat is bij dit recept juist belangrijk. De djeroek poeroet blaadjes kneus je door ze even te verfrommelen. De sereh, gember en knoflook kneus je bijvoorbeeld met een stamper van een vijzel. Niet te voorzichtig, sla ze maar flink plat!

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Nasi kuning uit de Crock Pot Express
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Nasi kuning (gele rijst) uit de Crock-Pot Express

Nasi kuning (gele rijst) uit de Crock-Pot Express

5 van 2 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Crock-Pot Express, Indofood, Indische en Indonesische gerechtenKeuken: Oosters, IndofoodNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

5

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

22

minuten
Tijd totaal

32

minuten

In de rijstkoker of pan kreeg ik nooit het gewenste resultaat. Maar sinds ik nasi kuning in de Crock-Pot Express maak wil, ik niet meer anders!

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

 • 2 kopjes 2 witte rijst

 • 1 kopje 1 kokosmelk

 • 1 kopje 1 water

 • 1 flinke theelepel 1 theelepel kurkuma

 • 4 blaadjes 4 djeroek poeroet (limoenblad)

 • 1 1 gekneusde sereh stengel

 • 1 bescheiden theelepeltje 1 zout

 • 2 2 laurierbladen (of daun salam)

 • 1 plak 1 verse gember gekneusd

 • 2 tenen 2 knoflook gekneusd

Bereiding:

 • Zet de CPE op een stevige ondergrond en kijk of de bovenkant vrij is zodat de stoom straks weg kan. Controleer of de ring in de deksel zit en de binnenpan in de CPE zit.
 • Doe de rijst in de pan samen met de kokosmelk, water, 2 gekneusde djeroek poeroet blaadjes, gekneusde sereh, laurierbladen, gekneusde gember, geplette knoflook en een theelepel kurkuma en zout.
 • Roer alles even goed door. Doe de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Druk op rice/risotto en vervolgens op start.
 • Er verschijnt heat op de display en de pan gaat druk opbouwen. Dit duurt ongeveer 6 minuten. Er kan ondertussen wat stoom uit de pan ontsnappen. De kooktijd voor dit programma is 12 minuten.
 • Als de druk is opgebouwd gaat de pan terugtellen van 12 naar 0. Als het programma klaar is, springt hij over op de warmhoudstand. Let op! Je laat de pan nu nog 10 minuten dicht staan, deze laat nu zelf zijn stoom los (natural release).
 • Als de 10 minuten verstreken zijn druk je op stop, Je maakt het ventiel voorzichtig open, let op eventuele stoom of heet water wat uit de deksel kan lopen. Zet de deksel op een theedoek.
 • Roer de rijst door met een rijstlepel of siliconen spatel en verwijder eventueel de sereh en dergelijke. Serveer direct en spoel zo snel mogelijk de pan en je keukengerei af in verband met de kurkuma.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)