Eetspiratie » Nasi kuning (gele rijst) uit de Crock-Pot Express
Nasi kuning uit de Crock-Pot Express

Nasi kuning (gele rijst) uit de Crock-Pot Express

Mijn nasi kuning was nooit zoals ik het wilde. In een gewone pan of rijstkoker lukte het wel maar ik was nooit helemaal tevreden over het eindresultaat. Om die reden maakte ik weinig nasi kuning (ook wel bekend als gele (feest)rijst). Dus toen ik mijn Crock-Pot Express wat vaker gebruikt had voor het koken rijst dacht ik, nasi kuning moet hier perfect in lukken. En eerlijk gezegd heb ik nog nooit zulke lekkere nasi kuning gegeten.

Nasi kuning is rijst waar kurkuma aan toegevoegd wordt zodat het een gele kleur krijgt. Naast kurkuma worden er nog een aantal andere aromatische ingrediënten gebruikt waardoor het een heerlijke smaak krijgt. De kokosmelk zorgt voor lekkere zachte rijst. Ik voeg er als extra touch nog gember en knoflook aan toe.

Dit gerecht is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Heb je nog geen Crock-Pot Express of denk je erover om er misschien een aan te schaffen? Lees dan hier mijn uitgebreide review over deze fijne multicooker.

Ik heb verschillende soorten rijst gekookt in de Crock-Pot Express. Het fijne is dat elke rijstsoort vrij goed uit de CPE komt. Bij mijn rijstkoker was dat wel anders. Daar plakte het of koekte het aan de bodem vast. Dat heb ik in de CPE nog niet meegemaakt. Pandanrijst en basmatirijst en een gewone droge korrel rijst zijn mijn favoriete rijstsoorten.

Verhouding rijst/water in de Crock-Pot Express

Bij dit recept is de verhouding water en rijst gelijk. Hiermee bedoel ik 2 kopjes rijst op 2 kopjes vloeistof. En of je nu koffiekopjes of emmers gebruikt, de verhouding is 2 op 2. Ik gebruik het maatbekertje wat ik bij mijn rijstkoker destijds heb gekregen. Een normaal koffiekopje is ook prima qua formaat.

Rijst wassen

Mijn oma waste altijd haar rijst. Bij sommige rijstsoorten moet het juist en bij andere soorten hoeft het niet perse. Dit kun je lezen op de verpakking. Ik heb beide uitgetest in de CPE. De rijst komt er meer fluffy uit als je hem van tevoren wast. Spoel de rauwe rijst onder de koude kraan tot het water helder ziet. Rijst bereiden in de CPE zonder wassen kan ook prima.

Kneuzen

Het is belangrijk dat je voor dat je begint met koken een aantal ingrediënten ‘kneust’. Hierdoor komen de smaken beter vrij en dat is bij dit recept juist belangrijk. De djeroek poeroet blaadjes kneus je door ze even te verfrommelen. De sereh, gember en knoflook kneus je bijvoorbeeld met een stamper van een vijzel. Niet te voorzichtig, sla ze maar flink plat!

Nasi kuning (gele rijst) uit de Crock-Pot Express

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Crock-Pot Express, IndofoodKeuken: Oosters, IndofoodMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

5

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

22

minuten
Tijd totaal

32

minuten

In de rijstkoker of pan kreeg ik nooit het gewenste resultaat. Maar sinds ik nasi kuning in de Crock-Pot Express maak wil, ik niet meer anders!

Ingrediënten

 • 2 kopjes witte rijst

 • 1 kopje kokosmelk

 • 1 kopje water

 • 1 flinke theelepel theelepel kurkuma

 • 4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

 • 1 gekneusde sereh stengel

 • 1 bescheiden theelepeltje zout

 • 2 laurierbladen (of daun salam)

 • 1 plak verse gember gekneusd

 • 2 tenen knoflook gekneusd

Hoe maak je het?

 • Zet de CPE op een stevige ondergrond en kijk of de bovenkant vrij is zodat de stoom straks weg kan. Controleer of de ring in de deksel zit en de binnenpan in de CPE zit.
 • Doe de rijst in de pan samen met de kokosmelk, water, 2 gekneusde djeroek poeroet blaadjes, gekneusde sereh, laurierbladen, gekneusde gember, geplette knoflook en een theelepel kurkuma en zout.
 • Roer alles even goed door. Doe de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Druk op rice/risotto en vervolgens op start.
 • Er verschijnt heat op de display en de pan gaat druk opbouwen. Dit duurt ongeveer 6 minuten. Er kan ondertussen wat stoom uit de pan ontsnappen. De kooktijd voor dit programma is 12 minuten.
 • Als de druk is opgebouwd gaat de pan terugtellen van 12 naar 0. Als het programma klaar is, springt hij over op de warmhoudstand. Let op! Je laat de pan nu nog 10 minuten dicht staan, deze laat nu zelf zijn stoom los (natural release).
 • Als de 10 minuten verstreken zijn druk je op stop, Je maakt het ventiel voorzichtig open, let op eventuele stoom of heet water wat uit de deksel kan lopen. Zet de deksel op een theedoek.
 • Roer de rijst door met een rijstlepel of siliconen spatel en verwijder eventueel de sereh en dergelijke. Serveer direct en spoel zo snel mogelijk de pan en je keukengerei af in verband met de kurkuma.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

7 Reacties

 1. mandy+danielse

  Zou je deze verhoudingen ook kunnen aanhouden in een rijstkoker?

  • Hoi, het ligt een beetje aan de grootte van je rijstkoker maar ik denk het wel. Voor de rijstkoker gebruikte ik altijd 2 kopjes rijst en 2 water en in dit recept komt dat op hetzelfde neer. Ik zou gewoon je normale hoeveelheid aanhouden qua rijst en vocht zoals je altijd doet. De hoeveelheid van de specerijen kun je eigenlijk niks verkeerd aan doen. Cook ze! Groetjes, Simone

 2. Hoi! Ik wil dit gerecht proberen, echter kan ik geen limoenblaadjes vinden (zelfs niet bij ah online), kan ik dit weglaten of vervangen?

  • Hoi, dit kun je prima weglaten, ook dan zal het gerecht lekker smaken. Als je ooit bij een toko bent zou ik een voorraadje inslaan. Ze zijn in de vriezer heel lang houdbaar. In dit gerecht zit ook al sereh en dat geeft ook al een lekkere citrussmaak af. Cook ze! Groetjes, Simone

 3. Dag Simone,
  Ik vind je website helemaal super, wat een leuke recepten heb je. Door je enthousiasme heb ik (en mijn buurman) ook een crockpot express aangeschaft.. en wat een super ding.. Ik ben alleen nog op zoek naar een geschikt stoommandje. Zelf gebruik ik het eetmaatje van het voedingscentrum om de juiste hoeveelheid pasta, rijst, etc af te meten. Mijn buurman en ik zijn druk aan het experimenteren en we houden je website in de gaten voor nieuwe recepten. Misschien extra werk maar is het misschien een idee om bij je oude recepten aan te geven welke stand je zou gebruiken bij die gerechten, zou geweldig helpen. Bedankt en ga vooral zo door !
  gr,
  Jeroen

 4. Was héérlijk En voor herhaling vatbaar! Maar klopt het dat het rijstprogramma van de crockpot express op low pressure staat, of heb je deze aangepast naar high pressure?

  • Hoi José, het rijstprogramma staat automatisch op low en dat is de juiste stand voor rijst (vind ik persoonlijk). Fijn dat het lekker was! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

13 + negentien =