De lekkerste recepten met tofu, een overzicht dat niet op Eetspiratie mag ontbreken! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, tofu is mijn lievelings. Er staat hier wekelijks (zo niet dagelijks) een gerecht met tofu op tafel of ik gebruik het als ingrediënt in diverse recepten. Mijn liefde voor tofu is al op jonge leeftijd ontstaan. Mijn oma en en moeder kookten er de lekkerste gerechten mee. Echter noemden ze het geen tofu maar tahoe of tahu, op z’n Indonesisch.
Ben je nog niet bekend met tofu in de keuken of vind je het maar een vreemd ingrediënt? In dit uitgebreide artikel kun je alles lezen over tofu. Hierin leg ik uit wat het precies is, hoe je het gebruikt en wat je er allemaal mee kunt. Tofu is een lekkere, veelzijdige en betaalbare eiwitbron die je kunt inzetten bij allerlei gerechten. In dit artikel zet ik de lekkerste tofurecepten op een rij. Probeer er eens een paar uit en wie weet word je een echte tofu-lover net zoals ik!
Ik gebruik voor mijn recepten zowel de benaming tofu en tahoe. Het is exact hetzelfde product. In dit overzicht vind je recepten met stevige tofu en silken tofu (zachte tofu). Voor de echte Indonesische recepten gebruik ik specifiek de naam tahoe, omdat het gerecht nu eenmaal zo heet. Ik heb voor die recepten een apart overzicht gemaakt: lekkere tahoe recepten uit de Indonesische keuken.

Lekkere vegan tofurecepten
Tofu scramble
Dit tofugerecht maak ik standaard op de zondagochtend. We eten de tofu scramble op versgebakken broodjes en wat ik over heb gebruik ik gedurende de week als vulling voor wraps of als beleg op bagels of zelfs in mihoen of gebakken rijst. Of maak er dit Turkse ontbijtgerecht menemen mee. Tofu scramble is ideaal voor mealprep en daarnaast is het lekker en eiwitrijk.

Vegan eiersalade van tofu
Naast tofu scramble kun je van een blok tofu ook een heerlijke vegan eiersalade maken. Het ziet er niet alleen uit als een ‘echte’ eiersalade, het smaakt er zelfs naar. Dit komt door de toevoeging van kala namak, oftewel zwart zout. Dit geeft de salade een echte ‘ei-geur’ en smaak.
Eiwitrijke pannenkoekjes met silken tofu
Hoe maak je eiwitrijke pannenkoekjes zonder eiwitpoeder te gebruiken? Je gebruikt in plaats van melk voor het beslag silken tofu. Combineer dit met bijvoorbeeld boekweitmeel en je hebt op een simpele manier een voedzaam pannenkoekenbeslag gemaakt.
Vegan tofu schnitzel
Van tofu kun je heerlijke vegan schnitzels maken met een krokant korstje. Snijd de tofu in plakken en paneer ze goed. Bak ze in de pan in een beetje olie of met een beetje oliespray in de oven of airfryer. Lekker bij de maaltijd, op een broodje, in reepjes gesneden in een wrap of in een pita.

Crispy tofu nuggets
Wie houdt er niet van ‘iets’ met een krokant korstje? Deze tofu nuggets zijn lekker, crispy, heerlijk als snack, bijgerecht of borrelhapje. Bereid ze in de airfryer, oven of koekenpan. Serveer ze met je favoriete dip. Chilisaus, sriracha mayonaise en hoisinsaus passen perfect bij deze nuggets.
Tofuburger
Ja! Van tofu kun je ook burgers maken. Pers de tofu van tevoren goed uit zodat het mengsel niet te nat wordt. Breng het op smaak door royaal kruiden en specerijen te gebruiken, blend het en maak er mooie stevige burgers van. Serveer ze net als een ‘gewone’ hamburger op een getoast broodje. Lekker met Aziatische toppings maar ook met ketchup, sla, tomaat en ui.
Plantaardige ‘gehaktballetjes’ van tofu
Naast blokjes, nuggets en schnitzels kun je van tofu ook heel goed plantaardige gehaktballetjes maken. Door de tofu te kruiden en te blenden ontstaat er een mengsel waar je mooie balletjes van kunt draaien. Bak de balletjes in de pan, oven of airfryer. Je kunt ze zelfs frituren als je dat lekker vindt. Serveer ze met een glaze of saus zoals bijvoorbeeld teriyaki of firecracker sauce. Je kunt ze ook serveren met je favoriete dip.

Sperziebonen met pindasaus en tofu
Een makkelijk sperziebonen recept met tofu dat ook nog eens budgetvriendelijk is. De combinatie van sperziebonen met pindasaus en krokant gebakken blokjes tofu is simpel, voedzaam en lekker. De tofu en pindasaus maakt dit gerecht vullend en eiwitrijk. Serveer met rijst, gebakken uitjes en cassave kroepoek.
Pittige tofu uit de wok – geïnspireerd op een recept van Ottolenghi
Dit recept heet ‘black pepper tofu‘. Gebakken blokjes tofu met een pittige saus van knoflook, pepers, ketjap manis, sojasaus en een royale hoeveelheid zwarte peper. Een smaakvol gerecht met pit, want vergis je niet zwarte peper kan vrij pittig zijn. Serveer dit gerecht met rijst en een frisse komkommersalade.
Noedelsoep met Chinese kool en tofu
In mijn tofu artikel heb je misschien gelezen dat je het rechtstreeks uit de verpakking kunt eten. Het is niet ‘rauw’ want het is immers al gekookt. Je kunt het daardoor perfect toevoegen aan een soep, zoals deze tofusoep met Chinese kool. Het maakt de soep vullend, voegt eiwitten toe en de tofu neemt de smaak van de bouillon heel goed op. Daarnaast heeft de tofu een lekkere textuur die goed past bij deze soep.

Gebakken tofu met knoflook en sojasaus
Een simpel gerecht dat zo bij een Aziatisch restaurant op de kaart zou kunnen staan. Plakjes gefrituurde tofu met een heerlijke dressing van sesamolie, knoflook, citroen en chilivlokken. Meer heb je niet nodig. Maak het gerecht extra mooi door de tofu dakpansgewijs op het bord te schikken en serveer de dressing eroverheen. Maak het af met ringetjes bosui en geroosterde sesamzaadjes.
Tofu tikka masala
Het geliefde Indiase gerecht, maar dan gemaakt met tofu in plaats van kip. In dit recept scheur je de tofu in grove stukken, vervolgens marineer je ze in een mengsel van yoghurt en specerijen om ze daarna krokant te bakken in de oven. Ondertussen maak je de saus en voeg je het gerecht samen. Serveer de tofu tikka masala met rijst en een frisse pickle van rode ui.
Rijstvermicelli bowl met gebakken tofu
Deze Vietnamese rijstvermicelli bowl is lekker, kleurrijk en je kunt er allerlei heerlijke groenten aan toevoegen. Als eiwitbron serveer ik er gebakken tofu bij die ik in plaats van blokjes in driehoekjes snijd. Bij de meeste Vietnamese gerechten wordt vissaus geserveerd maar ik gebruik een vegan alternatief namelijk: nuoc mam chay. Deze dipsaus kun je heel eenvoudig zelf maken en het is tevens een lekkere plantaardige versie voor vissaus.

Vegetarische tofurecepten
Tofu omelet
Deze omelet maak je met tofu en eieren, een echt eiwitrijk gerecht. Het is geïnspireerd op het Indonesische gerecht ’tahu telor’. Je maakt een mengsel van geprakte tofu en eieren, bakt hier een omelet van en deze serveer je met lekkere toppings. Denk aan taugé, reepjes komkommer, ringetjes bosui en verse kruiden. Een lekkere saus mag natuurlijk ook niet ontbreken. Pindasaus of sambalmayonaise zijn erg lekker bij deze tofu omelet.
Sticky tofu met honing en sojasaus
Zoet, zout en sticky een perfecte combinatie! Dit Koreaanse tofu gerecht is lekker, simpel en het gerechtje ziet er ook nog eens mooi uit op je bord. Garneer de sticky tofu met ringetjes bosui, chilivlokken en zwarte sesamzaadjes.
Koude tofu recepten – zonder te koken
Tofu feta
Van een blok tofu kun je ‘tofu feta‘ maken, een plantaardig alternatief voor fetakaas. Snijd het in kleine blokjes en marineer het in onder andere olie, kruiden en edelgistvlokken (nutritional yeast) voor de ‘kazige’ smaak. Serveer het net zoals je fetakaas zou serveren.

Aziatische silken tofu met pittige dressing – cold tofu
Dit is misschien wel het lekkerste zomerse gerecht met tofu. Een blok koude silken tofu met een pittige dressing. Het enige wat je hoeft te doen is de tofu voorzichtig uit de verpakking te halen, de dressing te maken en deze eroverheen te drizzlen. Garneer met een royale hoeveelheid ringetjes bosui en that’s it.
Knoflookmayonaise van silken tofu
Silken tofu is ideaal voor het maken van sauzen, zo ook deze knoflookmayonaise. Helemaal vegan, romig, makkelijk te maken en met minder vet dan mayonaise of aioli. Heerlijk als dip of spread op bijvoorbeeld een sandwich.
Chocolademousse van silken tofu
Een dessert van tofu? Ja! En het kan zelfs doorgaan als zoet ontbijtje als je dat lekker vindt. Blend silken tofu met cacao, dadels en eventueel een shot espresso. Verdeel het over schaaltjes of glazen potjes en laat het mengsel een tijdje opstijven in de koelkast. Garneer met een beetje geschaafde chocolade of een schep yoghurt en je hebt een heerlijke zoete chocolademousse van tofu, dat ook nog eens eiwitrijk is.

Als je nu nog niet overtuigd bent van de veelzijdigheid van tofu, dan weet ik het ook niet meer! En dit zijn alleen nog maar de recepten met de benaming tofu. Er is ook nog een mooie lijst met de recepten uit de Indonesische keuken. In de toekomst zullen er alleen maar meer recepten bijkomen, want voor mijn gevoel wordt tofu steeds meer populair. Als je een paar recepten hebt geprobeerd, ga je de veelzijdigheid van dit product steeds meer waarderen.
