15 lekkere vegan slowcooker recepten. Heerlijke voedzame plantaardige gerechten die makkelijk te bereiden zijn. Een slowcooker is niet alleen geschikt voor vleesgerechten, je kunt er ook perfect veganistische maaltijden in klaarmaken. Van soepen tot curry’s, gerechten met tofu, paddenstoelen of vleesvervangers, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik zette 15 lekkere vegan gerechten voor de slowcooker op een rij.
Bij een vegan of plantaardige leefstijl eet je geen dierlijke producten. Dit houdt in geen vlees, kip, vis of schaaldieren. Maar ook geen zuivel, kaas, eieren en honing. Kun je dan überhaupt nog wel lekkere gerechten maken? Ja! En ik spreek uit ervaring, want inmiddels eten wij als gezin al bijna 6 jaar geen dierlijke producten meer. Deze leefstijl bevalt ons heel goed en we hebben nog nooit zo lekker en gevarieerd gegeten. Om te laten zien dat je met een slowcooker veel meer kunt dan alleen stoofvlees bereiden, leek het me leuk om mijn lekkerste vegan slowcooker recepten eens in de spotlights te zetten.

Vegan slowcooker recepten
Je zult verrast zijn dat je best veel verschillende plantaardige gerechten in de slowcooker kunt bereiden. Een compleet vegan gerecht bestaat voor mij uit groenten, een eiwitbron, lekker veel kruiden en specerijen en een vetbron. Dit vul je aan met bijvoorbeeld rijst, aardappels, pasta of brood. De meeste gerechten in dit overzicht zijn eiwitrijk, omdat ik graag kook met peulvruchten zoals bonen, kikkererwten en linzen. Sommige vleesvervangers kun je ook prima bereiden in de slowcooker. Sojastukjes en vegan kipstukjes zijn hiervoor erg geschikt. Tofu en champignons zijn ook fijne ingrediënten voor dit soort gerechten.
Ik heb zelf een kleine slowcooker van 2,5 liter, een grote slowcooker van 6,5 liter en een multicooker van 5,6 liter. Het apparaat dat ik het meeste gebruik is mijn multicooker. Deze gebruik ik zowel om slowcooker gerechten in te bereiden en om onder hoge druk te koken. Ik kook er bijvoorbeeld wekelijks rijst in, maar ook aardappels en groenten. Mijn kleine slowcooker gebruik ik voor het maken van sauzen, soepen en om bijvoorbeeld peren in te pocheren.

1. Zwarte bonensoep – vegan slowcooker recept
Deze zwarte bonensoep is één van mijn favoriete recepten uit de slowcooker. Mooi van kleur, voedzaam, bomvol eiwitten en je serveert het met de lekkerste toppings. Heerlijk met rijst, een frisse pickle, verkruimelde tortillachips en een beetje plantaardige zure room.

2. Vegan kikkererwtencurry uit de slowcooker
Kikkererwtencurry, een gerecht dat je perfect kunt bereiden in de slowcooker. Deze vegan curry is lekker, voedzaam en makkelijk te bereiden. Heerlijk met rijst, naan en een pickle van rode ui.
3. Sloppy Joe – vegan recept met sojastukjes voor de slowcooker
Sloppy Joe maar dan vegan en bereid in de slowcooker. Dit gerecht bestaat uit een gekruide ‘gehaktsaus’ dat je serveert op een broodje met bijvoorbeeld rode ui en augurk. Je kunt als plantaardig alternatief fijne sojastukjes gebruiken. Deze kun je prima een tijdje laten stoven in de slowcooker.
4. Vegan pastasaus uit de slowcooker
Deze vegan pastasaus uit de slowcooker bereid je met fijne sojastukjes. Het heeft qua textuur iets weg van gehakt, waardoor deze saus vergelijkbaar is met Italiaanse ragú Bolognese. Serveer de saus met je favoriete pasta.

5. Tortillasoep
Als er één makkelijk soeprecept is, dan is het wel deze tortillasoep. Veel ingrediënten voor dit gerecht staan waarschijnlijk al in je voorraadkast. Denk aan tomatenblokjes, verschillende soorten bonen en mais. De toppings maken deze soep extra lekker. Verse avocado, verkruimelde tortillachips, schijfjes jalapeno peper en een kneepje limoensap maken deze soep compleet. Serveer er eventueel rijst bij om het extra vullend te maken.
6. Linzenchili – een vegan en eiwitrijk slowcooker recept
Chili maar dan gemaakt met linzen in plaats van bonen. Een verwarmend, voedzaam en eiwitrijk gerecht met een kick van de chipotle peper in adobosaus. Serveer de linzenchili met rijst, op een gepofte aardappel of met tortillachips.
7. Champignonstoof – een compleet plantaardig slowcooker recept
Een stoof die iets wegheeft van het gerecht ‘boeuf bourguignon’ maar dan gemaakt met champignons. Deze champignonstoof is een complete maaltijd met groenten, krieltjes gegaard in een kruidige bouillon. Lekker met knapperig brood of broodstengels waarmee je in de bouillon/saus kunt dippen.

8. Rendang van spitskool – een vegan stoofgerecht voor de slowcooker
Een van de meest bekende en geliefde stoofgerechten is rendang. Dit Indonesische gerecht is bij veel mensen favoriet. Je kunt met spitskool een heerlijke plantaardige versie maken. De spitkool neemt goed de smaken van de boemboe op en het heeft een lekkere textuur. Daarnaast is dit gerecht heel eenvoudig te bereiden. Serveer de spitskoolrendang met rijst, gebakken uitjes en een zoetzuur van komkommer.
9. Vegan slowcooker stoofpot met plantaardige worstjes en paprika
Een vleesvervanger die je ook prima kunt laten stoven in de slowcooker, zijn plantaardige worstjes. Gecombineerd met paprika, tomatenblokjes en kruiden maak je een heerlijke en makkelijke stoofpot. Bak de worstjes eerst zijn tot ze mooi bruin verkleuren en laat ze dan lekker meestoven in de paprikatomatensaus. Serveer de stoofpot met brood, pasta, rijst of aardappelpuree.
10. Kipstoof met kerrie en ketjap – een vegan stoofgerecht met een vleesvervanger uit de slowcooker
Plantaardige -of vegan kipstukjes op basis van soja-eiwit kun je prima bereiden in de slowcooker. Net zoals bij kipfilet of kippendijen bak je de stukjes vooraf even aan. Daarna laat je ze meestoven in de lekkere saus op basis van kerrie, kokosmelk en ketjap. De kipstukjes hebben niet dezelfde kooktijd nodig als het vlees, maar je kunt het prima 2 tot 3 uur stoven, zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen. Serveer de kipstoof met rijst, aardappelpuree, frietjes of in een (plantaardig) pasteitje.

11. Spaanse linzenstoof uit de slowcooker
Groene linzen zijn voedzame eiwitrijke peulvruchten die je lekker lang kan laten stoven. Na een aantal uur in de slowcooker behouden ze nog een heerlijke bite. Deze Spaanse linzenstoof met pompoen is verwarmend en lekker als gerecht op zich. Ook heerlijk in combinatie met brood of rijst. Een drizzle cripsy chili olie en een kneepje vers citroensap maken deze stoof compleet.
12. Pompoencurry uit de slowcooker
Voor het herfst en winterseizoen is dit een ideaal recept. Een romige kruidige curry met een heerlijke seizoensgroente. Serveer de pompoencurry met naan (platbrood), een frisse pickle van rode ui en eventueel een beetje rijst.
13. Bo kho chay – Vietnamees stoofgerecht gemaakt met paddenstoelen en tofu
Bo kho is een Vietnamees stoofgerecht met rundvlees. Het wordt geserveerd als stoof met brood of met iets meer bouillon als soep met noedels. De vegan variant zonder vlees is Bo kho chay. Een versie gemaakt met paddenstoelen en tofu puffs. Heerlijk met verse koriander en eventueel munt.

14. Ratatouille
Ratatouille is een Frans gerecht van verschillende soorten groenten, gestoofd in tomatensaus. Deze saus kun je eten met brood, rijst, pasta of aardappelpuree. Een simpel en smaakvol gerecht boordevol groenten dat je op verschillende manieren kunt serveren.
15. Minestronesoep – eiwitrijk en voedzaam vegan gerecht uit de slowcooker
Deze minestronesoep oftewel, Italiaanse maaltijdsoep zit boordevol groenten, peulvruchten en pasta gegaard in tomatenbouillon. Een complete soep die heerlijk is met knapperig brood en verse basilicum. Voedzaam, vullend en perfect te bereiden in de slowcooker.

Dit waren 15 lekkere vegan slowcooker recepten op een rijtje. Zoals je ziet kun je in een slowcooker heerlijke gerechten maken zonder vlees. Voedzaam, eiwitrijk, boordevol groenten en goed op smaak gebracht met kruiden, specerijen en heerlijke toppings.




