Smoor van bloemkool vegan, wat moet je je daarbij voorstellen? Een heel bekend Indisch gerecht is smoor kip of kip semur. Dit is kip gestoofd in een saus van ketjap en specerijen. Omdat er veel vraag is naar vegetarische of vegan Indische recepten bedacht ik voor Eetspiratie een recept met bloemkool. Bloemkool is perfect voor dit gerecht, het neemt goed smaken op en heeft een lekkere stevige bite.
Deze vegan smoor van bloemkool is een recept wat ik zelf heb bedacht. Het is dus niet authentiek of hetzelfde als smoor kip maar het heeft wel de Indische smaken. Ideaal dus als je nog op zoek bent naar een vegan aanvulling voor bijvoorbeeld een rijsttafel of een gerecht voor een vegan rijsttafel. Er zit geen trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in dit smoor gerecht dus het is geheel vegan. Waar je wel even op moet letten is de sambal badjak. Dit is een smaakmaker in dit gerecht. Sommige merken van deze sambal bevatten trassi, maar er zijn ook varianten zonder trassi. Lees dus altijd goed het etiket of maak je eigen sambal badjak. Kijk hier voor het recept.
Smoor van bloemkool vegan
Je kunt de bloemkool voor dit gerecht op twee manieren bereiden. Het is wel belangrijk om ‘iets’ met de bloemkool te doen want om hem rauw te verwerken is niet zo lekker. Niet in dit recept in ieder geval.
In de oven
Je kunt de bloemkool roosteren in de oven. Snijd de bloemkool in roosjes en en besprenkel deze met olie. Breng op smaak met zout, peper en knoflookpoeder. Leg de roosjes verspreid op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de bloemkool 18 tot 20 minuten (op ongeveer 180 tot 200 graden) of tot de roosjes verkleuren. Ik heb dit zelfs gemaakt met bloemkoolroosjes rechtstreeks uit de vriezer. Je bereid ze zoals hierboven omschreven maar in plaats van 20 minuten bak je ze iets langer, ongeveer 30 minuten.
Licht frituren
Je kunt de bloemkool ook bakken/frituren. Voordat je dit doet laat je de bloemkoolroosjes eerst 20 minuten zacht worden in een kom met heet water. Maak een beslagje van 2 tot 3 eetlepels bloem en ongeveer 50 tot 100 milliliter water. De hoeveelheden komen niet zo nauw. Giet de bloemkool af, dep goed droog en haal de roosjes door het beslag. Bak ze in een paar rondes lichtbruin in de olie. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Je zet de bloemkool apart en maakt vervolgens de saus (of andersom). Daarna ga je de saus en de bloemkool samenvoegen.
Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)