Eetspiratie » Smoor van bloemkool vegan
Indische smoor van bloemkool vega(n)

Smoor van bloemkool vegan

Smoor van bloemkool vegan, wat moet je je daarbij voorstellen? Een heel bekend Indisch gerecht is smoor kip of kip semur. Dit is kip gestoofd in een saus van ketjap en specerijen. Omdat er veel vraag is naar vegetarische of vegan Indische recepten bedacht ik voor Eetspiratie een recept met bloemkool. Bloemkool is perfect voor dit gerecht, het neemt goed smaken op en heeft een lekkere stevige bite.

Deze smoor van bloemkool vega(n) is een recept wat ik zelf heb bedacht. Het is dus niet authentiek of hetzelfde als smoor kip maar het heeft wel de Indische smaken. Ideaal dus als je nog op zoek bent naar een vega aanvulling voor bijvoorbeeld een rijsttafel. Er zit geen trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in dit gerecht dus het is geheel vegan.

Smoor van bloemkool vegan

Je kunt de bloemkool voor dit gerecht op twee manieren bereiden. Het is wel belangrijk om ‘iets’ met de bloemkool te doen want om hem rauw te verwerken is niet zo lekker. Niet in dit recept in ieder geval.

In de oven

Je kunt de bloemkool roosteren in de oven. Snijd de bloemkool in roosjes en en besprenkel deze met olie. Breng op smaak met zout, peper en knoflookpoeder. Leg de roosjes verspreid op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de bloemkool 18 tot 20 minuten (op ongeveer 180 tot 200 graden) of tot de roosjes verkleuren.

Ik heb dit zelfs gemaakt met bloemkoolroosjes rechtstreeks uit de vriezer. Je bereid ze zoals hierboven omschreven maar in plaats van 20 minuten bak je ze iets langer, ongeveer 30 minuten.

Licht frituren

Je kunt de bloemkool ook bakken/frituren. Voordat je dit doet laat je de bloemkoolroosjes eerst 20 minuten zacht worden in een kom met heet water. Maak een beslagje van 2 tot 3 eetlepels bloem en ongeveer 50 tot 100 milliliter water. De hoeveelheden komen niet zo nauw. Giet de bloemkool af, dep goed droog en haal de roosjes door het beslag. Bak ze in een paar rondes lichtbruin in de olie. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.

Je zet de bloemkool apart en maakt vervolgens de saus (of andersom). Daarna ga je de saus en de bloemkool samenvoegen.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Smoor van bloemkool vegan

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Eetspiratie Originals, Indofood, Vegetarisch, Indische en Indonesische recepten, VeganNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Nog op zoek naar een vegetarisch of vegan Indisch gerecht? Maak dan smoor van bloemkool.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 1 1 bloemkool (of bevroren bloemkoolroosjes)

  • 1 1 rode ui

  • halve theelepel halve knoflookpoeder

  • 4 tenen 4 knoflook

  • 1 eetlepel 1 sambal badjak

  • sambal oelek naar smaak (voor de pit)

  • 3 – 4 eetlepels 3 – 4 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel 1 tomatenketchup

  • 1 – 2 eetlepels 1 – 2 water om de saus te verdunnen

  • 2 2 bosuitjes (het groene gedeelte)

  • flink mespunt nootmuskaat

  • 3 eetlepels 3 (rijst)olie

Hoe maak je het?

  • Snijd de bloemkool in roosjes en besprenkel deze met een tot 2 eetlepels olie. Breng op smaak met zout, peper en knoflookpoeder. Bereid de bloemkool volgens een van de twee bovenstaande manieren. Maak ondertussen de saus.
  • Snipper de ui en de knoflook en verhit een scheutje olie in een koekenpan. Fruit dit aan tot de ui glazig ziet.
  • Maak in een kom de saus van de sambals, ketjap, ketchup, water en nootmuskaat. Proef de saus en voeg indien nodig nog iets van de bovengenoemde ingrediënten toe. Doe de saus in de pan bij de ui en knoflook en laat dit goed bubbelen en warm worden.
  • Voeg de geroosterde of gebakken bloemkool toe aan de ketjapsaus, schep goed om en laat dit 5 minuten op een zacht vuurtje staan. Wil je wat meer saus, voeg dan een scheutje water en/of ketjap toe.
  • Schep de smoor in een mooie kom, serveer met rijst en garneer met in ringetjes gesneden bosui.

Aantekeningen

  • Een ander lekker vega(n) gerecht met bloemkool is geroosterde bloemkool met pindasaus. Dit is echt een aanrader als je van bloemkool houdt. Het recept vind je hier.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE