Eetspiratie » Smoor van bloemkool (vegetarisch)
Smoor van bloemkool (vegetarisch)

Smoor van bloemkool (vegetarisch)

Smoor van bloemkool (vegetarisch), wat moet je je daarbij voorstellen? Een heel bekend Indisch gerecht is smoor kip of kip semur. Dit is kip gestoofd in een saus van ketjap en specerijen. Omdat er veel vraag is naar vegetarische Indische recepten bedacht ik voor Eetspiratie een recept met bloemkool. Dit gerecht is een mooie vegetarische aanvulling voor een rijsttafel. Maar ook perfect voor een dagje zonder vlees.

Deze smoor van bloemkool (vegetarisch) is een recept wat ik zelf heb bedacht. Het is dus niet authentiek of hetzelfde als smoor kip maar het heeft wel de Indische smaken. Ideaal dus als je nog op zoek bent naar een vegetarische aanvulling voor bijvoorbeeld een rijsttafel. Dit recept is naast vegetarisch ook vegan.

Smoor van bloemkool

Je kunt de bloemkool voor dit gerecht op twee manieren bereiden. Het is wel belangrijk om ‘iets’ met de bloemkool te doen want om hem rauw te verwerken is niet zo lekker. Niet in dit recept in ieder geval.

In de oven

Je kunt de bloemkool roosteren in de oven. Snijd de bloemkool in roosjes en en besprenkel deze met olie. Voeg een snufje peper en zout toe. Naar smaak kun je er ook nog knoflook aan toevoegen. Leg de roosjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de bloemkool 18 tot 20 minuten (op ongeveer 180 tot 200 graden) of tot de roosjes een beetje verkleuren. Er mag nog een beetje een bite aan zitten.

Licht frituren

Je kunt de bloemkool ook bakken/frituren. Voordat je dit doet laat je de bloemkoolroosjes eerst 20 minuten zacht worden in een kom met heet water. Maak een beslagje van 2 tot 3 eetlepels bloem en ongeveer 50 tot 100 milliliter water. De hoeveelheden komen niet zo nauw. Giet de bloemkool af, haal deze door het beslag en bak ze in een paar rondes lichtbruin in de olie. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.

Je zet de bloemkool apart en maakt vervolgens de saus (of andersom). Daarna ga je de saus en de bloemkool samenvoegen.

Smoor van bloemkool (vegetarisch)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Eetspiratie Originals, Indofood, Vegetarisch, Indische en Indonesische receptenMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Baktijd

25

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Nog op zoek naar een vegetarisch of vegan Indisch gerecht? Maak dan smoor van bloemkool.

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool

  • 1 rode ui

  • 4 tenen knoflook

  • 0,5 – 1 eetlepel sambal badjak

  • sambal oelek naar smaak (voor de pit)

  • 3 – 4 eetlepels eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel tomatenketchup

  • 1 – 2 eetlepels water om de saus te verdunnen

  • 2 bosuitjes (het groene gedeelte)

  • optioneel: flinke mespunt nootmuskaat

  • (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Bereid de bloemkool volgens een van de twee bovenstaande manieren. Maak ondertussen de saus. Snipper de ui en de knoflook en verhit een scheutje olie in een koekenpan. Fruit dit aan tot de ui glazig ziet.
  • Maak in een kom de saus van de sambals, ketjap, ketchup, water en nootmuskaat. Proef de saus en voeg indien nodig nog iets van de bovengenoemde ingrediënten toe. Doe de saus in de pan bij de ui en knoflook en laat dit bubbelen en warm worden.
  • Voeg de geroosterde of gebakken bloemkool toe aan de ketjap saus, schep goed om en laat dit 5 minuten op een zacht vuurtje staan. Voeg op het laatst de bosui toe. Bewaar nog een beetje als garnering. Wil je wat meer saus, voeg dan een scheutje water en/of ketjap toe.
  • Serveer met rijst en acar ketimun (zoetzure komkommer).

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE