Smoor van bloemkool (vegetarisch)

Smoor van bloemkool (vegetarisch)

Smoor van bloemkool (vegetarisch), wat moet je je daarbij voorstellen? Een heel bekend Indisch gerecht is smoor kip of kip semur. Dit is kip gestoofd in een saus van ketjap en specerijen. Omdat er veel vraag is naar vegetarische Indische recepten bedacht ik voor Eetspiratie een recept met bloemkool. Dit gerecht is een mooie vegetarische aanvulling voor een rijsttafel. Maar ook perfect voor een dagje zonder vlees.

Deze smoor van bloemkool (vegetarisch) is een recept wat ik zelf heb bedacht. Het is dus niet authentiek of hetzelfde als smoor kip maar het heeft wel de Indische smaken. Ideaal dus als je nog op zoek bent naar een vegetarische aanvulling voor bijvoorbeeld een rijsttafel.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Je kunt de bloemkool voor dit gerecht op 2 manieren bereiden. Het is wel belangrijk om ‘iets’ met de bloemkool te doen want om hem rauw te verwerken is niet zo lekker. Niet in dit recept in ieder geval.

In de oven

Je kunt de bloemkool roosteren in de oven. Snijd de bloemkool in roosjes en en besprenkel deze met olie. Voeg een snufje peper en zout toe. Naar smaak kun je er ook nog knoflook aan toevoegen. Leg de roosjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de bloemkool 25 tot 30 minuten (op ongeveer 200 graden) of tot de roosjes een beetje verkleuren. Er mag nog een beetje een bite aan zitten.

Licht frituren

Je kunt de bloemkool ook bakken/frituren. Voordat je dit doet laat je de bloemkoolroosjes eerst 20 minuten zacht worden in een kom met heet water. Maak een beslagje van 2 tot 3 eetlepels bloem en ongeveer 50 tot 100 milliliter water. De hoeveelheden komen niet zo nauw. Giet de bloemkool af, haal deze door het beslag en bak ze in een paar rondes lichtbruin in de olie. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.

Je zet de bloemkool apart en maakt vervolgens de saus (of andersom). Daarna ga je de saus en de bloemkool samenvoegen.

wat heb je nodig?

  • 1 kleine bloemkool

  • 1 rode ui

  • 4 tenen knoflook

  • halve (of hele) eetlepel sambal badjak

  • sambal oelek naar smaak (voor de pit)

  • 3 tot 4 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel tomatenketchup

  • 1 tot 2 eetlepels water om de saus te verdunnen

  • optioneel: flinke mespunt nootmuskaat

  • 2 bosuitjes (het groene gedeelte)

  • (rijst)olie om in te bakken

Bewaar onderstaande foto op een van je Pinterest borden, zo heb je het recept altijd bij de hand!

Hoe maak je het?

  • Bereid de bloemkool volgens een van de twee bovenstaande manieren. Maak ondertussen de saus. Snipper de ui en de knoflook en verhit een scheutje olie in een koekenpan. Fruit dit aan tot de ui glazig ziet.
  • Maak in een kom de saus van de sambals, ketjap, ketchup, water en nootmuskaat. Proef de saus en voeg indien nodig nog iets van de bovengenoemde ingrediënten toe. Doe de saus in de pan bij de ui en knoflook en laat dit bubbelen en warm worden.
  • Voeg de geroosterde of gebakken bloemkool toe aan de ketjap saus, schep goed om en laat dit 5 minuten op een zacht vuurtje staan. Voeg op het laatst de bosui toe. Bewaar nog een beetje als garnering. Wil je wat meer saus, voeg dan een scheutje water en/of ketjap toe.
  • Serveer met rijst en acar ketimun (zoetzure komkommer).
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

3 Reacties

  1. Gerard Pronk

    Hoi Simone,

    Ik heb dit recept gemaakt en het was heerlijk. Voor herhaling vatbaar als bij- of hoofdgerecht. Ik maak geregeld recepten van jou site en die vallen goed in de smaak :-)

    Groeten,
    Gerard

  2. Hoi Simone,
    Ik kijk sinds kort regelmatig op jouw website, wat een leuke recepten!
    Mijn vader komt uit Indonesië, ik vind het zo leuk om te experimenteren met andermans recepten.
    Vorige week heb ik de bloemkool gemaakt, zooo lekker! Leuk idee ook voor als ik eens vegetariërs krijg voor eten.
    Keep up the good work!
    Groetjes Liz

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*