Eetspiratie » Pannenkoeken recepten overzicht
Pannenkoeken

Pannenkoeken recepten overzicht

Ik vond het een goed idee om eens een artikel te schrijven over pannenkoeken! Vroeger at ik ze eigenlijk niet zo graag, maar nu ik weet hoe veelzijdig een pannenkoek is maak ik ze op allerlei manieren. Ik gebruik verschillende soorten meel en toppings. Pannenkoeken zijn een superontbijt, kunnen prima mee in een lunchtrommel en zijn gecombineerd met groente, vlees of vis zelfs geschikt als avondeten. 

Zelfs als je voorraadkast bijna leeg is, maar je hebt wel meel, eieren en (plantaardige) melk in huis dan hoef je geen honger te hebben want dan bak je gewoon pannenkoek(jes). Bij pannenkoeken gaat het ook vaak om wat je erbij serveert, dat kan zowel iets hartigs of iets zoets zijn. Je kunt heel handig glutenvrije of lactosevrije pannenkoeken bakken door het vervangen van producten zoals glutenvrij meel of melk te vervangen door plantaardige melk. Je kunt grote pannenkoeken bakken of een aantal kleintjes, net waar je zin in hebt. Het ene beslag is meer geschikt voor grote pannenkoeken en een ander soort beslag meer geschikt voor een kleine variant.

Bananenpannenkoekjes:

Simpeler kan het eigenlijk niet, je prakt een banaan met ei, kaneel en wat havermout (voor de stevigheid). Maakt hoopjes van het beslag in de pan en dan rustig laten bakken. Kijk hier hoe je heel eenvoudig stiekem groenten in bananenpannenkoekjes verwerkt.

Bananen pannenkoekjes

Boekweit/spelt pannenkoek:

Dit beslag is ideaal om een grote pannenkoek van te bakken. Vooral in de ochtend is een pannenkoek van dit beslag lekker makkelijk en vullend. Door het boekweitmeel zijn de pannenkoeken wat zachter wat heel erg lekker is. Top de pannenkoek met banaan, yoghurt en wat gehakte noten of met brie, honing en walnoten. Lees hier het recept.

Boekweit pannenkoek

 

Havermout pannenkoekjes met warm fruit:

Dit zijn op dit moment mijn favoriete pannenkoekjes. Het havermeel maal je gewoon zelf. Je doet dit door heel eenvoudig havermout fijn te malen in een keukenmachine of blender. Meng dit met ei, bakpoeder en (plantaardige) melk en bak er kleine pannenkoekjes van. Het warm fruit maak je door fruit te verwarmen in een steelpannetje met een scheutje water en honing. Lees hier het recept.

Havermout pannenkoekjes

Amandelmeelpannenkoek:

Dit is een van de best bekeken recepten op Eetspiratie. Deze pannenkoek is glutenvrij en vult heel erg goed. Hij is erg geschikt als ontbijt. Het is een basispannenkoek dus je kunt zelf variëren met allerlei toppings. Het fijne van amandelmeel is dat het past bij zowel hartige als zoete smaken. Lees hier het recept.

Amandelmeel pannenkoek

Avocado pannenkoekjes:

Deze pannenkoekjes zijn heerlijk zacht en fluffy. Ik vind deze pannenkoekjes meer geschikt om te bakken in het weekend omdat je er iets meer geduld voor moet hebben. Het beslag maken is ook iets bewerkelijker maar zeker de moeite waard om te proberen. Als je een rijpe avocado hebt liggen dan is dit een heel leuk recept om te maken. Lees hier het recept.

Avocado pannenkoekjes

Speltpannenkoeken:

Een variant op pannenkoeken van tarwebloem zijn deze speltpannenkoeken. Je bakt ze net als pannenkoeken van tarwebloem. Van dit beslag kun je een hele stapel maken en ze smaken het lekkerst gewoon ouderwets met een beetje jam, honing of ahorn siroop.

Spelt pannenkoeken

Fluffy pancakes:

Amerikaanse pannenkoekjes zijn altijd lekker luchtig ‘fluffy’ en dik. Om de pannenkoekjes lekker fluffy te krijgen wordt er bakpoeder toegevoegd aan het beslag. Deze pannenkoekjes zijn ook erg lekker doordat er een beetje gesmolten boter in het beslag zit. Ik vind deze pannenkoekjes perfect als zondagsontbijtje. Lees hier het recept.

Fluffy pancakes

Oosterse pannenkoek/omelet

Deze pannenkoek is een van mijn favorieten. Er komt alleen geen meel aan te pas maar toch zet ik hem in dit rijtje pannenkoeken. Deze pannenkoek is heel simpel te maken en erg vullend. Erg geschikt als lunchgerecht of als lichte avondmaaltijd. De tahoe pannenkoek!

Tahoe omelet

Pannenkoekentips:

  • Ik maak altijd een grotere hoeveelheid beslag, het beslag wat ik over heb bewaar ik in een glazen fles in de koelkast zodat ik in dezelfde week nog een keer pannenkoeken kan bakken.
  • Van pannenkoekenbeslag kun je ook pannenkoek muffins maken, je giet het beslag in cupcake vormpjes en bakt ze in de oven. Deze zijn ook lekker in de lunchtrommel.
  • Bak ook eens pannenkoeken met een kleurtje! Door spinazie aan het beslag toe te voegen krijg je groene pannenkoeken, met een beetje rode biet of bietensap worden ze roze en met een beetje cacao krijg je bruine pannenkoeken.
  • Pannenkoeken kun je ook prima koud eten, je kunt ze dus gewoon oprollen en meenemen in je lunchtrommel.
  • Je kunt van heel veel meelsoorten pannenkoeken bakken, probeer ook eens rijstmeel of kikkererwtenmeel.

Hopelijk heb je nu wat meer pannenkoek inspiratie gekregen! Heb jij nog meer pannenkoekentips?

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE