Wat is het verschil tussen pindasaus en satésaus? Hier thuis maken we er al jaren grapjes over, want hoewel het twee van de populairste sauzen uit de Indonesische en Surinaamse keuken zijn, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Toch worden de namen vaak door elkaar gebruikt en zelfs in de supermarkt weten ze het verschil niet. In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen deze twee sauzen en deel ik mijn familierecepten.
Wat is het verschil tussen pindasaus en satésaus?
Ik zal gelijk beginnen met te vertellen wat het verschil is. Pindasaus serveer je bij gerechten – als saus, dressing of dip. Denk aan gado gado, lontong of bij de barbecue. Satésaus is de saus die je op sateetjes serveert, vaak specifiek bedoeld voor gegrild/geroosterd vlees. En belangrijk: satésaus hoeft niet perse van pinda’s gemaakt te zijn, het kan ook een saus zijn op basis van ketjap manis, sambal, tomaten, ui, of andere kruiden specerijen.

Is pindasaus hetzelfde als satésaus?
Het antwoord op deze vraag is dus, nee! Het valt me op dat deze termen vooral bij recepten of op menukaarten door elkaar heen worden gebruikt. Neem bijvoorbeeld een frietje saté: dit is friet met daarop een saus gemaakt van pinda’s. Er komt geen stokje met gegrild vlees aan te pas, dus het is in feite een frietje met pindasaus. Hetzelfde geldt voor een satébroodje of een satéschnitzel, hier gaat het vaak om de vulling die gemaakt is van pinda’s en heeft niks met saté te maken. Ook kipsatésalade voor op brood of toastjes of een satéstoof uit de slowcooker – waarbij vlees gestoofd wordt in een pinda-achtige saus – laten zien dat ‘saté’ vaak meer een smaakomschrijving is dan dat het verwijst naar de traditionele spies met gegrild/geroosterd vlees.
Nu denk je misschien: waar maak je je druk om? Voor mij is het cultureel gezien belangrijk om de juiste termen in de keuken te gebruiken. Als ik op de menukaart een frietje saté zie, verwacht ik frietjes met daarop echte sateetjes en satésaus. Je hebt een verwachting, maar – doordat de termen door elkaar gebruikt worden – krijg je soms iets heel anders. Dit is een klein voorbeeld, maar zo zijn er nog veel meer.

De verschillen tussen pindasaus en satésaus
Alhoewel de sauzen op basis van pinda’s op elkaar lijken, zijn er een paar kleine verschillen.
Pindasaus
- Wordt gemaakt van pinda’s of pindakaas.
- Is ideaal om te gebruiken als dip, bijgerecht, voor stoofgerechten of als dressing of topping op een salade.
- Gebruik je bij verschillende soorten gerechten, zoals gado gado, frietjes, salades, loempia’s en voor de liefhebbers bij nasi goreng of een rijsttafel.
- Kan qua kleur iets lichter zijn dan satésaus, het is ook lichter qua smaak (satésaus is vaak wat steviger ook qua textuur).
- Kun je maken met simpele ingrediënten zoals pindakaas, (kokos)melk, sambal oelek en ketjap manis.
- Is veelzijdig, eiwitrijk en een lekkere aanvulling op allerlei gerechten.
- Kun je vinden in de supermarkt, maar hier wordt het meestal verkocht als dressing of tafelsaus.
- Wordt zowel warm als koud gegeten.

Satésaus
- Wordt gemaakt van pinda’s en pindakaas maar ook van ketjap manis, tomaat, ui of pepers (sambal).
- Is specifiek bedoeld om te serveren op gegrild/geroosterd vlees, vis, tahoe (tofu), tempeh, paddenstoelen of groenten op een stokje.
- Bevat vaak iets meer ingrediënten, kruiden/specerijen, soms ook trassi en is iets complexer qua smaak dan pindasaus.
- Kan soms stukjes pinda bevatten en is dikker qua textuur en donkerder van kleur dan pindasaus.
- Kun je volop vinden in de supermarkt in allerlei varianten, van mild tot pittig, in kant en klaar bakjes of in poedervorm.
- Wordt meestal warm gegeten.

Zoals je ziet, zijn er best veel verschillen tussen deze twee sauzen. Maar eerlijk is eerlijk: uiteindelijk gaat het erom welke saus jij het lekkerst vindt, ongeacht de naam. In Nederland is de term satésaus zo ingeburgerd dat bijna iedereen weet dat het om een bruine saus van pinda’s gaat. Toch is het goed om te weten dat er ook satésauzen bestaan die niet op basis van pinda’s zijn gemaakt. Hete ketjapsambal, sambal kecap, cashewsaus, en kipsaté met ketjapsaus (saté ayam kecap), zijn hier goede voorbeelden van.
