Eetspiratie » Tofu scramble, roerei zonder ei (vegan)
Tofu scramble roerei zonder ei

Tofu scramble, roerei zonder ei (vegan)

Tofu scramble roerei zonder ei (vegan). Wat moet je je daarbij voorstellen? Ik was zelf ook sceptisch over dit gerecht maar nu ik het recept helemaal naar mijn eigen smaak heb gemaakt, ben ik er fan van. Het is een goed vegan alternatief voor scrambled eggs, ook wel bekend als roerei. Lekker op toast of op een bagel en ook heerlijk door nasi goreng.

En jullie weten dat ik gek ben op tofu (tahoe op zijn Indonesisch). Je kunt dit op zoveel manieren toepassen en dus ook om een lekkere scramble van te maken. Qua uiterlijk, kleur en structuur kun je de tofu heel erg op ei laten lijken. En qua smaak ook, en daar heb ik een paar tips voor.

Tofu scramble, roerei zonder ei (vegan)

Je kunt tofu scramble maken van enkel tofu en er wat kruiden naar smaak aan toevoegen en dat is prima. Maar er is 1 ingrediënt die de tofu echt naar ei laat smaken, namelijk: kala namak (zwart zout). Dit zwarte zout heeft een roze kleur en wordt gewonnen uit een zwarte rots aan de voet van de Indiase Himalaya. Het heeft een sterke zwavelachtige geur en heeft de smaak van gekookt ei. Je hebt er maar een klein beetje van nodig om gerechten op smaak te brengen.

Kala namak kun je kopen in (online) natuurvoedingswinkels. Ik koop kala namak in deze winkel online. Met de hoeveelheid in deze pot kun je heel lang doen. Naast dat het lekker is bij scrambled tofu, is het zout ook lekker op plakjes tomaat en komkommer. Het is onmisbaar in vegan eiersalade en het is ook een lekkere toevoeging aan een curry.

Tofu scramble, roerei zonder ei (vegan)

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

3

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Total time

25

minuten

Maak met tofu (tahoe) scrambled eggs, maar dan zonder de eieren.

Ingrediënten

  • 1 pak 1 tofu (375 gram)

  • 1 eetlepel 1 plantaardige boter

  • halve eetlepel halve kerriepoeder (of meer naar smaak)

  • halve theelepel halve knoflookpoeder

  • mespunt uienpoeder

  • naar smaak een snufje chilipoeder

  • 2 – 3 eetlepels 2 – 3 havermelk of amandelmelk

  • snufje zwarte peper

  • halve theelepel halve kala namak (of meer naar smaak)

Hoe maak je het?

  • Begin met het persen van de tofu. Doe dit door er iets zwaars op te zetten zoals een vijzel of een pan of gebruik een speciale tofu press. Na 15 minuten is het meeste vocht eruit en kun je aan de slag.
  • Neem het blok tofu en scheur hier stukjes vanaf. Wissel af met grote en kleinere stukjes net zoals bij een ‘echt’ roerei.
  • Verhit de boter in een koekenpan en voeg het kerriepoeder, uienpoeder, chilipoeder en knoflookpoeder toe. Bak dit kort aan tot de geur vrijkomt. Voeg de tofu toe en schep dit goed om tot alles bedekt is met een laagje kerrie.
  • Als de tofu een beetje is aangebakken voeg je 2 tot 3 eetlepels plantaardige melk toe om het iets vochtiger te maken. Bestrooi met peper en kala namak. Schep de scramble goed om en proef of er genoeg zout op zit. Voeg indien nodig nog meer naar smaak toe.
  • Wil je meer scrambled tofu maken, verdubbel dan de ingrediënten van dit recept.
  • Serveer de tofu scramble op toast of op een bagel. Lekker met een beetje mayonaise en plakjes tomaat. Of voeg de tofu toe aan nasi goreng, als alternatief voor roerei.

Aantekeningen

  • Kun je geen kala namak vinden maar wel edelgistvlokken? Voeg deze dan toe bij stap 4. Je kunt de edelgistvlokken ook over het roerei strooien. Het geeft je gerecht een hartige, kaasachtige smaak.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE