Wat is tahin en hoe gebruik je het? Tahin, tahini of tahina, het gaat allemaal over hetzelfde namelijk: een pasta van fijngemalen sesamzaadjes. Wellicht ken je het als ingrediënt voor hummus. Tahin maakt hummus heerlijk romig en geeft het een nootachtige smaak. Maar tahin is veel meer dan dat. Het is een veelzijdig en inmiddels onmisbaar ingrediënt geworden in mijn keuken. Maar waarvoor kun je tahin allemaal gebruiken? In dit artikel leg ik het uit.
In mijn keukenkastje zul je altijd een pot tahin vinden. Sinds ik heb ontdekt hoe veelzijdig het is, is het voor mij een onmisbaar ingrediënt geworden. Het is romig, nootachtig, licht bitter en te gebruiken in zowel zoete als hartige recepten. Ik denk dat ik het stiekem net iets lekkerder vind dan pindakaas. Het is iets makkelijker in gebruik, omdat het meer vloeibaar is dan pindakaas. Ideaal voor sauzen, marinades en dressings of om over pannenkoeken, smoothiebowls of gegrilde groenten of salades te drizzlen. Ook lekker als broodbeleg of spread, gecombineerd met banaan, of als dip met granaatappelmelasse voor platbrood.
Wat kun je maken met tahin?
Tahin is een veelzijdig ingrediënt dat je in hartige en zoete recepten kunt gebruiken. Het maakt sauzen, spreads en dressings romig en geeft een diepe, nootachtige smaak – zonder dat er noten aan te pas komen. Voor mensen met een notenallergie is tahin een perfect alternatief voor bijvoorbeeld pindasaus of notenpasta. Wil je bijvoorbeeld pindasaus maken, maar heb je geen pindakaas in huis? Tahin een is goed alternatief.
Hoe kun je tahin gebruiken?
Je kunt tahin op verschillende manieren gebruiken in de keuken:
- Als dip, voor bijvoorbeeld stukjes appel of brood.
- Tahin is een lekker ingrediënt in een dressing, ook als alternatief voor mayonaise.
- Op brood of toast als spread, lekker met banaan, jam of een drizzle ahornsiroop.
- In een marinade.
- Als drizzle op een smoothiebowl, havermout, overnight oats, pannenkoeken, een traybake of falafel.
- Het is een bindmiddel in bakrecepten en geeft ook een nootachtige smaak.
Welke soorten tahin zijn er?
- Witte tahin, 100% sesampasta van witte sesamzaadjes (gepeld of ongepeld).
- Zwarte tahin, een pasta van zwarte geroosterde sesamzaadjes.
- Chinese tahin, gemaakt van geroosterde sesamzaadjes meestal gebruikt in de Aziatische keuken en verkrijgbaar in de toko.
Mijn voorkeur gaat uit naar een goede vloeibare tahin. Deze is licht van kleur en gemaakt van gepelde zaadjes. Is de tahin iets grijziger van kleur en steviger, minder lopend, dan is dit waarschijnlijk gemaakt van ongepelde sesamzaadjes. Deze smaakt ook iets bitterder dan de variant met gepelde zaadjes. Je kunt op het etiket aflezen of het om gepeld of ongepeld sesamzaad gaat. Tahin koop je bij je lokale supermarkt, toko, online of in de Turkse of Marokkaanse supermarkt.
Recepten met tahin
Ik heb een aantal lekkere recepten met tahin, en de tahindressing is een van mijn favorieten. Je kunt deze dressing bij verschillende gerechten gebruiken. Dit zijn een aantal recepten waarin ik tahin gebruik:
- Tahindressing of -saus
- Kentang bowl (gebakken aardappel) met boontjes, tofu en tahinsaus.
- baba ganoush, dip van aubergine.
- Hummus
- In de dressing van bang bang chicken salade gebruik ik Chinese tahin maar je kunt ook prima gewone tahin gebruiken.
- Koude silken tofu met een dressing van tahin en crispy chili olie.
- Dan dan noedels, een noedelgerecht uit de Chinese keuken.
- Knapperige salade van Romaine sla met een romige tahindressing.
- Romige doperwtenspread
- Bananenbrood uit de airfryer
