Eetspiratie » Kip met sambal en tomaat uit de slowcooker
Kip met sambal en tomaat

Kip met sambal en tomaat uit de slowcooker

Kip met sambal en tomaat uit de slowcooker. Dit recept heb ik bedacht als tegenhanger van de hele pittige variant, ajam rica rica (sambal kip). In tegenstelling tot het pittige kipgerecht is deze variant met sambal en tomaat mild/zoet en dus geschikt voor iedereen die liever niet met een zakdoek aan tafel zit. Een gerecht met sambal hoeft natuurlijk niet altijd heel erg pittig te zijn. De pittigheid bepaal je zelf.

Dit gerecht maak je in een gewone stoofpan, een Crock-Pot multicooker of een slowcooker. Deze manier van koken is ideaal want je hebt er dan geen omkijken meer naar. Kip is vrij ‘snel’ klaar in de slowcooker. Een uurtje of 3 tot 3,5 is meestal wel genoeg. En ben je bang dat kip te droog wordt? Neem dan kippendijen in plaats van kipfilet. Een andere tip voor malse kipstukjes is om de kip voor het bakken te voorzien van een laagje maïzena (zie bereidingswijze hieronder). Lees ook dit artikel. Dit trucje kun je bij verschillende gerechten toepassen.

Kip met sambal en tomaat uit de slowcooker

In dit recept gebruik ik een van mijn favoriete ingrediënten namelijk: djeroek poeroet (limoenblad). Dit geurige blad koop je bij de toko of de grotere supermarkt. Je vindt het in een gedroogde versie maar ook bevroren, dit gebruik ik altijd. Maar heb je dit niet in huis of is het moeilijk verkrijgbaar in jouw omgeving, gebruik dan limoenrasp (naar smaak) als alternatief. Dit geeft niet exact dezelfde smaak als limoenblad maar je hebt dan wel die aromatische citrus smaak wat dit gerecht zo lekker maakt.

Je eet deze zoet/pittige kip met rijst, groenten zoals broccoli, sugarsnaps of peultjes. Een komkommersalade en kroepoek mogen niet ontbreken.

Deze pan doet al het werk voor je
Kip met sambal en tomaat uit de slowcooker

Kip met sambal en tomaat uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.5 van 42 stemmen
Categorie: HoofdgerechtKeuken: IndischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd (op stand low)

3

uren 
Totale tijd

3

uren 

20

minuten

Kip met sambal en tomaat uit de slowcooker. Een mild pittig gerecht gezoet met tomaat dat je in 3 uur op stand low in de slowcooker maakt. Serveer met rijst, groenten en een zoetzuur van komkommer.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kip (kippendijen of kipfilet)

  • 2 eetlepels maïzena

  • 25 milliliter sojasaus

  • 30 milliliter ketjap manis

  • 50 milliliter water

  • 100 milliliter tomatenblokjes

  • 1 theelepel azijn

  • 1 – 2 theelepels sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 theelepel verse gember geraspt

  • 2 tenen knoflook geraspt

  • 2 -3 blaadjes djeroek poeroet

  • 2 bosuitjes in ringetjes

  • 2 eetlepels olie

  • vers gemalen zwarte peper

BEREIDING

  • Snijd 500 gram kip in blokjes en bestrooi met zwarte peper. Doe de blokjes samen met 2 eetlepels maïzena in een plastic ziplock zakje. Schud dit goed door elkaar zodat de kip met een wit laagje wordt bedekt. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Schud de overtollige maïzena van de kip en bak de stukjes kip rondom bruin.
  • Rasp 1 theelepel verse gember en 2 tenen knoflook. Doe dit samen met 25 milliliter sojasaus, 30 milliliter ketjap manis, 50 milliliter water, 100 milliliter tomatenblokjes, 1 theelepel azijn en 1 – 2 theelepels sambal oelek in een kom en meng goed door elkaar. Leg vervolgens de stukjes gebakken kip in de slowcooker en giet de saus erover.
  • Kneus de djeroek poeroet blaadjes door deze te verfrommelen. Leg ze in zijn geheel tussen de kip in de slowcooker.
  • Zet de slowcooker op stand low voor ongeveer 3 tot 4 uur. Schep tussentijds de kip een keertje om want door de ketjap kan de saus ietsjes aanbakken aan de binnenkant. Met een spatel kun je dit even losmaken.
  • Als de kooktijd verstreken is controleer dan even of de kip gaar is door een stukje te testen. Proef of de smaak van de saus naar wens is en pas het indien nodig naar je eigen smaak aan.
  • Serveer de kip met sambal en tomaat met rijst, groenten, zoetzuur van komkommer en kroepoek. Garneer met in ringetjes gesneden bosui.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 
  • Wil je graag de pittige variant maken van dit kipgerecht? Maak dan ajam rica rica. Dit kan ook prima in de slowcooker. Kijk hier voor het recept.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.