Kip met sambal

Kip met sambal en tomaat (slowcooker)

Dit is echt een recept waar je mij blij mee maakt! Geen lange ingrediëntenlijst en erg lekker. Het is een ideaal recept voor een doordeweekse dag. Het is ook een mooi gerecht als onderdeel van een rijsttafel. Bij sambal denk je meteen aan pittig, maar de pittigheid kun je natuurlijk zelf bepalen. De tomaat maakt dit gerecht weer wat zoeter. Wat dit gerecht bijzonder maakt is de smaak van het limoenblad. Je kunt dit gerecht in de slowcooker maken en in een gewone stoofpan.

In dit recept gebruik ik sojasaus en ketjap (lees hier mijn blog over ketjap en sojasaus).

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 400 – 500 gram (biologische) kiphaasjes of filet
  • 2 eetlepels maizena
  • 25 mililiter sojasaus
  • 25 tot 30 mililliter ketjap manis (kijk hier welke ketjap ik gebruik)
  • 50 mililliter water
  • 100 mililliter  tomatenblokjes
  • 1 theelepel (appelcider) azijn
  • 1 (thee) lepel sambal oelek naar smaak
  • vers geraspte gember (ongeveer 1 centimeter)
  • 1 flinke teen knoflook geraspt
  • 2 bosuitjes
  • 1 limoenblad (djeroek poeroet)
  • vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

Snijd de kip in blokjes en doe deze samen met de maizena in een plastic ziplock zakje. Schud dit goed door elkaar zodat de kip met de maizena wordt bedekt. De maizena zorgt ervoor dat je saus straks indikt. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Schud de overtollige maizena van de kip en bak de stukjes kip bruin.

Doe de sojasaus, ketjap, water, tomatenblokjes, azijn, sambal, gember en knoflook in een schaaltje en meng goed door elkaar. Leg nu de stukjes kip in de slowcooker en giet de saus erover. Bestrooi met vers gemalen zwarte peper. Schep het even goed om, zodat alle kip bedekt is met de saus en leg het limoenblad erin.

Limoenblad (djeroek poeroet) is verkrijgbaar in de toko en sommige supermarkten. Je vind het in de diepvries of bij de gedroogde kruiden in de vorm van gedroogde bladeren. Limoenblad bewaar je in de vriezer en zo blijft het echt jaren goed!

Djeroek poeroet
Djeroek poeroet heeft een citrusachtige geur en smaak

Als je niet aan limoenblad kunt komen, kun je als alternatief geraspte limoenschil gebruiken. Dit smaakt niet hetzelfde als limoenblad, maar je hebt dan wel een citrusachtige smaak. De smaak van limoenblad is echt een uniek en ik ben er gek op.

Hoe nu verder?

Zet de slowcooker op stand ‘low’ voor ongeveer 3 tot 4 uur. Schep tussentijds een keertje om want door de ketjap kan de saus ietsjes aanbakken aan de binnenkant. Met een spatel kun je dit even losmaken.

Omdat niet alle slowcookers hetzelfde zijn, kan het zijn dat het gerecht al eerder klaar is. Kip(filet) heeft ongeveer 3 uurtjes nodig om gaar te worden in de slowcooker. Meer informatie over slowcooken lees je hier.

Serveer de kip met rijst, boontjes en schijfjes komkommer. Bestrooi met in ringetjes gesneden bosui. Voor wat extra crunch kun je er nog wat sesamzaadjes, gebakken uitjes of seroendeng overheen strooien.

Kip met sambal

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank
Tags

14 Reacties

  1. Hoi, wat een succes recept. Bestaat er ook een Indische naam voor dit gerecht? Gaat trouwens ook prima in de oven op 150 graden.

    • Hoi Desiree, leuk om te lezen! Ik heb het recept zelf bedacht maar als het een Indische naam zou hebben zou het ajam pedis tomat kunnen heten :-) Groetjes, Simone

  2. Zo lekker. Dankzij je site gebruik ik de sc erg vaak. Heb je ook een leuk recept waarbij de garnalen sappig blijven? Dank je!

    • Hoi Nicole, leuk om te lezen! Volgens mij heb jij mij ook een vraag gesteld over bouillon voor de hotpot? Maar wat betreft garnalen, je bedoeld een slowcooker recept? Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd met garnalen. Garnalen hebben niet zo heel lang nodig dus ik zou dan zelf voor bereiding in een gewone pan kiezen. Sambal goreng oedang (staat ook op mijn site) is erg lekker. Groetjes, Simone

  3. Het blijft voor de zoveelste keer een heerlijk recept. Ook rica rica is een van onze favorieten!

  4. Ik ben het nu ook aan het maken,alleen is mijn kleur niet zo rood als jou plaatje. Het ziet er echt een stuk anders uit. Wat doe ik fout?

    • Hoi, ik heb even nagedacht over waar het aan zou kunnen liggen. Het enige wat ik kan bedenken is dat je misschien een lichtere ketjap hebt gebruikt dan ik. Welk merk ketjap heb je in dit recept gebruikt? Groetjes, Simone

  5. Kan ik ook kippendijen gebruiken?

  6. Het smaakte heerlijk! Met oud en nieuw ben ik dit jaar aan de beurt om voor het eten te zorgen. Ik maak dan Indische rijsttafel voor 15-20 personen en dit recept mag hier echt aan toegevoegd worden!

    • Bedankt! Ik vind dit zelf ook een heel lekker gerecht :-) Maar wat leuk zeg om een rijsttafel te maken en dan voor zoveel mensen, wauw! Toevallig komt er binnenkort een artikel online welke gerechten, hapjes en snackjes je allemaal bij een rijsttafel kunt serveren. Misschien heb je er nog wat aan! Bedankt voor je leuke berichtje! Groetjes, Simone

  7. Super recept dit, ontzettend bedankt voor het delen! De ‘print uit knop’ is trouwens handig echter krijg ik geen print vriendelijke versie van het recept te zien.

    • Rogier,
      Ik heb de printoptie inmiddels aangepast.
      Je kunt het recept nu zo ‘vriendelijk’ uitprinten als je wenst :D

      Suggesties om de site te verbeteren zijn altijd welkom! Bedankt!

      Gr. Simone

  8. Dit is een heerlijk gerecht! Heb het al vaker gemaakt.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*