Eetspiratie » Kip met sambal en tomaat (slowcooker)
Kip met sambal en tomaat

Kip met sambal en tomaat (slowcooker)

Kip met sambal en tomaat (slowcooker). Dit recept heb ik bedacht als tegenhanger van de hele pittige variant, ajam rica rica (sambal kip). In tegenstelling tot het pittige kipgerecht is deze variant met sambal en tomaat mild/zoet en dus geschikt voor iedereen die liever niet met een zakdoek aan tafel zit. Een gerecht met sambal hoeft natuurlijk niet altijd heel erg pittig te zijn. De pittigheid bepaal je zelf.

Dit gerecht maak je in een gewone stoofpan, een Crock-Pot multicooker of een slowcooker. Deze manier van koken is ideaal want je hebt er dan geen omkijken meer naar. Kip is vrij ‘snel’ klaar in de slowcooker. Een uurtje of 3 tot 3,5 is meestal wel genoeg. En ben je bang dat kip te droog wordt? Neem dan kippendijen in plaats van kipfilet. Een andere tip voor malse kipstukjes is om de kip voor het bakken te voorzien van een laagje maïzena (zie bereidingswijze hieronder). Lees ook dit artikel. Dit trucje kun je bij verschillende gerechten toepassen.

Kip met sambal en tomaat (slowcooker)

In dit recept gebruik ik een van mijn favoriete ingrediënten namelijk: djeroek poeroet (limoenblad). Dit geurige blad koop je bij de toko of de grotere supermarkt. Je vindt het in een gedroogde versie maar ook bevroren, dit gebruik ik altijd. Maar heb je dit niet in huis of is het moeilijk verkrijgbaar in jouw omgeving, gebruik dan limoenrasp (naar smaak) als alternatief. Dit geeft niet exact dezelfde smaak als limoenblad maar je hebt dan wel die aromatische citrus smaak wat dit gerecht zo lekker maakt.

Je eet deze zoet/pittige kip met rijst, groenten zoals broccoli, sugarsnaps of peultjes. Een komkommersalade en kroepoek mogen niet ontbreken.

Kip met sambal en tomaat (slowcooker)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

3

uren 
Tijd totaal

3

uren 

20

minuten

Een simpel en lekker gerecht uit de slowcooker is kip met sambal en tomaat.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 kip (kippendijen of kipfilet)

  • 2 eetlepels 2 maïzena

  • 25 milliliter 25 sojasaus

  • 30 milliliter 30 ketjap manis

  • 50 milliliter 50 water

  • 100 milliliter 100 tomatenblokjes

  • 1 theelepel 1 azijn

  • 1 theelepel 1 sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 centimeter 1 verse gember

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 2 -3 blaadjes 2 -3 djeroek poeroet

  • 2 2 bosuitjes

  • 2 eetlepels 2 olie

  • vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

  • Snijd de kip in blokjes en bestrooi met zwarte peper. Doe de blokjes samen met de maïzena in een plastic ziplock zakje. Schud dit goed door elkaar zodat de kip met een wit laagje wordt bedekt. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Schud de overtollige maïzena van de kip en bak de stukjes kip rondom bruin.
  • Rasp de gember en knoflook. Doe de sojasaus, ketjap, water, tomatenblokjes, azijn, sambal, gember en knoflook in een kom en meng goed door elkaar. Leg nu de stukjes gebakken kip in de slowcooker en giet de saus erover.
  • Kneus de djeroek poeroet blaadjes door deze te verfrommelen. Leg ze in zijn geheel tussen de kip in de slowcooker.
  • Zet de slowcooker op stand low voor ongeveer 3 tot 4 uur. Schep tussentijds een keertje om want door de ketjap kan de saus ietsjes aanbakken aan de binnenkant. Met een spatel kun je dit even losmaken.
  • Als de kooktijd verstreken is controleer dan even of de kip gaar is door een stukje te testen. Proef of de smaak van de saus naar wens is en pas het indien nodig naar je eigen smaak aan.
  • Serveer de kip met sambal en tomaat met rijst, groenten en kroepoek. Garneer met in ringetjes gesneden bosui.

Aantekeningen

  • Wil je graag de pittige variant maken van dit kipgerecht? Maak dan ajam rica rica. Dit kan ook prima in de slowcooker. Kijk hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE