Eetspiratie » Kip met sambal en tomaat (slowcooker)
Kip met sambal en tomaat

Kip met sambal en tomaat (slowcooker)

Dit recept heb ik bedacht als tegenhanger van de hele pittige variant, ajam rica rica (sambal kip). In tegenstelling tot de spicy kip is deze kip met sambal en tomaat mild/zoet en dus geschikt voor iedereen die liever niet met een zakdoek aan tafel zit. Een gerecht met sambal hoeft natuurlijk niet altijd heel erg pittig te zijn. De pittigheid bepaal je grotendeels zelf.

Dit gerecht maak je in een gewone pan of een slowcooker. Bereiden in de slowcooker is ideaal want je hebt er dan geen omkijken meer naar. Kip heeft niet zo heel lang nodig in de slowcooker. Een uurtje of 3 tot 3,5 is meestal wel genoeg. EN ben je bang dat kip te droog wordt? Neem dan kippendijen in plaats van kipfilet.

Wil je meer weten over koken met een slowcooker of een multicooker? Neem dan eens een kijkje bij dit artikel en dit artikel.

In dit recept gebruik ik een van mijn favoriete ingrediënten namelijk: djeroek poeroet (limoenblad). Heb je dit niet in huis of is het moeilijk verkrijgbaar in jouw omgeving, gebruik dan limoenrasp als alternatief. Dit geeft niet dezelfde smaak als limoenblad maar je hebt dan wel een citrusachtige smaak.

Kip met sambal en tomaat (slowcooker)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Eetspiratie Originals, Indofood, SlowcookerKeuken: IndofoodNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

3

uren 
Tijd totaal

3

uren 

20

minuten

Een simpel en lekker gerecht uit de slowcooker is kip met sambal en tomaat.

Ingrediënten

  • 500 gram kip (kippendijen of kipfilet)

  • 2 eetlepels maïzena

  • 25 milliliter sojasaus

  • 30 milliliter ketjap manis

  • 50 milliliter water

  • 100 milliliter tomatenblokjes

  • 1 theelepel azijn

  • 1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 centimeter verse gember

  • 2 tenen knoflook

  • 2 blaadjes djeroek poeroet

  • 2 bosuitjes

  • 2 eetlepels (rijst)olie

  • vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

  • Snijd de kip in blokjes en bestrooi met zwarte peper. Doe de blokjes samen met de maizena in een plastic ziplock zakje. Schud dit goed door elkaar zodat de kip met de maizena wordt bedekt. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Schud de overtollige maizena van de kip en bak de stukjes kip bruin.
  • Rasp de gember en knoflook. Doe de sojasaus, ketjap, water, tomatenblokjes, azijn, sambal, gember en knoflook in een kom en meng goed door elkaar. Leg nu de stukjes gebakken kip in de slowcooker en giet de saus erover.
  • Kneus de djeroek poeroet blaadjes door deze te verfrommelen. Leg ze in zijn geheel tussen de kip in de slowcooker.
  • Zet de slowcooker op stand low voor ongeveer 3 tot 4 uur. Schep tussentijds een keertje om want door de ketjap kan de saus ietsjes aanbakken aan de binnenkant. Met een spatel kun je dit even losmaken.
  • Als de kooktijd verstreken is controleer dan even of de kip gaar is door een stukje te testen. Proef of de smaak van de saus naar wens is en pas het indien nodig naar je eigen smaak aan.
  • Serveer de kip met sambal en tomaat met rijst, groenten en kroepoek. Garneer met in ringetjes gesneden bosui.

Aantekeningen

  • Seroendeng geeft dit gerecht een lekkere crunch. Dit is heel eenvoudig zelf te maken. Kijk hier voor het recept.
  • Wil je graag de pittige variant maken van dit kipgerecht? Maak dan ajam rica rica. Dit kan ook prima in de slowcooker. Kijk hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE