Kip met sambal

Kip met sambal en tomaat (slowcooker)

Dit is echt een recept waar je mij blij mee maakt! Geen lange ingrediëntenlijst en erg lekker. Het is een ideaal recept voor een doordeweekse dag. Het is ook een mooi gerecht als onderdeel van een rijsttafel. Bij sambal denk je meteen aan pittig, maar de pittigheid kun je natuurlijk zelf bepalen. De tomaat maakt dit gerecht weer wat zoeter. Wat dit gerecht bijzonder maakt is de smaak van het limoenblad. Je kunt dit gerecht in de slowcooker maken en in een gewone stoofpan.

In dit recept gebruik ik sojasaus en ketjap (lees hier mijn blog over ketjap en sojasaus).

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 400 – 500 gram (biologische) kiphaasjes of filet
  • 2 eetlepels maizena
  • 25 mililiter sojasaus
  • 25 tot 30 mililliter ketjap manis (kijk hier welke ketjap ik gebruik)
  • 50 mililliter water
  • 100 mililliter  tomatenblokjes
  • 1 theelepel (appelcider) azijn
  • 1 (thee) lepel sambal oelek naar smaak
  • vers geraspte gember (ongeveer 1 centimeter)
  • 1 flinke teen knoflook geraspt
  • 2 bosuitjes
  • 1 limoenblad (djeroek poeroet)
  • vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

Snijd de kip in blokjes en doe deze samen met de maizena in een plastic ziplock zakje. Schud dit goed door elkaar zodat de kip met de maizena wordt bedekt. De maizena zorgt ervoor dat je saus straks indikt. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Schud de overtollige maizena van de kip en bak de stukjes kip bruin.

Doe de sojasaus, ketjap, water, tomatenblokjes, azijn, sambal, gember en knoflook in een schaaltje en meng goed door elkaar. Leg nu de stukjes kip in de slowcooker en giet de saus erover. Bestrooi met vers gemalen zwarte peper. Schep het even goed om, zodat alle kip bedekt is met de saus en leg het limoenblad erin.

Limoenblad (djeroek poeroet) is verkrijgbaar in de toko en sommige supermarkten. Je vind het in de diepvries of bij de gedroogde kruiden in de vorm van gedroogde bladeren. Limoenblad bewaar je in de vriezer en zo blijft het echt jaren goed!

Djeroek poeroet
Djeroek poeroet heeft een citrusachtige geur en smaak

Als je niet aan limoenblad kunt komen, kun je als alternatief geraspte limoenschil gebruiken. Dit smaakt niet hetzelfde als limoenblad, maar je hebt dan wel een citrusachtige smaak. De smaak van limoenblad is echt een uniek en ik ben er gek op.

Hoe nu verder?

Zet de slowcooker op stand ‘low’ voor ongeveer 3 tot 4 uur. Schep tussentijds een keertje om want door de ketjap kan de saus ietsjes aanbakken aan de binnenkant. Met een spatel kun je dit even losmaken.

Omdat niet alle slowcookers hetzelfde zijn, kan het zijn dat het gerecht al eerder klaar is. Kip(filet) heeft ongeveer 3 uurtjes nodig om gaar te worden in de slowcooker. Meer informatie over slowcooken lees je hier.

Serveer de kip met rijst, boontjes en schijfjes komkommer. Bestrooi met in ringetjes gesneden bosui. Voor wat extra crunch kun je er nog wat sesamzaadjes, gebakken uitjes of seroendeng overheen strooien.

Kip met sambal

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank
Tags

18 Reacties

  1. Bonjour de la Suisse🇨🇭, heerluk, . Sinds kort in bezit van crockpot , how happy i am😁😋. Hier kennen ze niet zo goed de Indonesische keuken( hier meer Thais en Chinees ) heb al 2 lekkere recepten van jouw gemaakt en dat viel goed in de smaak. Hier is de crockpot niet goed bekent dus moeilijk om recepten te vinden. Big fan 🤗

  2. Manolito van Galen

    Hoi Simone,

    Ziet er heerlijk uit.
    Is dit gerecht ook te maken indien je geen slowcooker hebt?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,
    Manolito

    • Hoi Manolito, jij hoor dat kan prima. Alles wat in een slowcooker kan, kan ook in een ‘gewone’ pan gemaakt worden. Je kunt gewoon het recept volgen. Alleen hoeft het niet 3 tot 4 uur in de pan te blijven sudderen maar gewoon tot de kip gaar is. Kook ze! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*