Eetspiratie » Kip met sambal en tomaat (slowcooker)
Kip met sambal en tomaat

Kip met sambal en tomaat (slowcooker)

Dit recept heb ik bedacht als tegenhanger van de hele pittige variant, ajam rica rica (sambal kip). In tegenstelling tot de spicy kip is deze kip met sambal en tomaat mild/zoet en dus geschikt voor iedereen die liever niet met een zakdoek aan tafel zit. Een gerecht met sambal hoeft natuurlijk niet altijd heel erg pittig te zijn. De pittigheid bepaal je grotendeels zelf.

Dit gerecht maak je in een gewone pan of een slowcooker. Bereiden in de slowcooker is ideaal want je hebt er dan geen omkijken meer naar. Kip heeft niet zo heel lang nodig in de slowcooker. Een uurtje of 3 tot 3,5 is meestal wel genoeg. EN ben je bang dat kip te droog wordt? Neem dan kippendijen in plaats van kipfilet.

Wil je meer weten over koken met een slowcooker of een multicooker? Neem dan eens een kijkje bij dit artikel en dit artikel.

In dit recept gebruik ik een van mijn favoriete ingrediënten namelijk: djeroek poeroet (limoenblad). Heb je dit niet in huis of is het moeilijk verkrijgbaar in jouw omgeving, gebruik dan limoenrasp als alternatief. Dit geeft niet dezelfde smaak als limoenblad maar je hebt dan wel een citrusachtige smaak.

Kip met sambal en tomaat (slowcooker)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Eetspiratie Originals, Indofood, SlowcookerKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

3

uren 
Tijd totaal

3

uren 

20

minuten

Een simpel en lekker gerecht uit de slowcooker is kip met sambal en tomaat.

Ingrediënten

  • 500 gram kip (kippendijen of kipfilet)

  • 2 eetlepels maïzena

  • 25 milliliter sojasaus

  • 30 milliliter ketjap manis

  • 50 milliliter water

  • 100 milliliter tomatenblokjes

  • 1 theelepel azijn

  • 1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 centimeter verse gember

  • 2 tenen knoflook

  • 2 blaadjes djeroek poeroet

  • 2 bosuitjes

  • 2 eetlepels (rijst)olie

  • vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

  • Snijd de kip in blokjes en bestrooi met zwarte peper. Doe de blokjes samen met de maizena in een plastic ziplock zakje. Schud dit goed door elkaar zodat de kip met de maizena wordt bedekt. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Schud de overtollige maizena van de kip en bak de stukjes kip bruin.
  • Rasp de gember en knoflook. Doe de sojasaus, ketjap, water, tomatenblokjes, azijn, sambal, gember en knoflook in een kom en meng goed door elkaar. Leg nu de stukjes gebakken kip in de slowcooker en giet de saus erover.
  • Kneus de djeroek poeroet blaadjes door deze te verfrommelen. Leg ze in zijn geheel tussen de kip in de slowcooker.
  • Zet de slowcooker op stand low voor ongeveer 3 tot 4 uur. Schep tussentijds een keertje om want door de ketjap kan de saus ietsjes aanbakken aan de binnenkant. Met een spatel kun je dit even losmaken.
  • Als de kooktijd verstreken is controleer dan even of de kip gaar is door een stukje te testen. Proef of de smaak van de saus naar wens is en pas het indien nodig naar je eigen smaak aan.
  • Serveer de kip met sambal en tomaat met rijst, groenten en kroepoek. Garneer met in ringetjes gesneden bosui.

Aantekeningen

  • Seroendeng geeft dit gerecht een lekkere crunch. Dit is heel eenvoudig zelf te maken. Kijk hier voor het recept.
  • Wil je graag de pittige variant maken van dit kipgerecht? Maak dan ajam rica rica. Dit kan ook prima in de slowcooker. Kijk hier voor het recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

9 Reacties

  1. Hoi Simone,
    Echt een superlekker gerecht, zelfs zonder limoenblad (maar die ga ik zeker een keer halen). En door deze site die ik dankzij de slowcooker heb ontdekt, kook ik ook weer wat meer Indisch, dus dubbel win!

  2. Hallo Simone,
    Dit is een erg lekker recept. Met limoenblad is het echt anders en nog lekkerder van smaak. Braad de kippedijen wel aan maar zonder maizena, stuk makkelijker en de saus bind ik met ca 1-2 tl johannesbroodpitmeel aan het eind.
    In dit recept staat low, maar in de algemene slowcooker info staat dat je kip altijd op hoog zet. Heeft kip hoog nodig ivm salmonella?
    Bedankt voor je recepten! Ans

    • Hoi Ans, ja het limoenblad maakt het extra lekker. Het is een van mijn lievelingsproducten in de Indische keuken. In dit recept is de kip al aangebakken en bij de recepten waar de kip er rauw ingaat zet ik de slowcooker wel op stand high. Ik vind het gewoon geen prettig idee om rauwe kip slow te verwarmen. Het duurt wel even voordat de slowcooker op temperatuur is. Door deze op high te zetten wordt hij sneller warm. Groetjes!

  3. Bonjour de la Suisse🇨🇭, heerluk, . Sinds kort in bezit van crockpot , how happy i am😁😋. Hier kennen ze niet zo goed de Indonesische keuken( hier meer Thais en Chinees ) heb al 2 lekkere recepten van jouw gemaakt en dat viel goed in de smaak. Hier is de crockpot niet goed bekent dus moeilijk om recepten te vinden. Big fan 🤗

  4. Manolito van Galen

    Hoi Simone,

    Ziet er heerlijk uit.
    Is dit gerecht ook te maken indien je geen slowcooker hebt?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,
    Manolito

    • Hoi Manolito, jij hoor dat kan prima. Alles wat in een slowcooker kan, kan ook in een ‘gewone’ pan gemaakt worden. Je kunt gewoon het recept volgen. Alleen hoeft het niet 3 tot 4 uur in de pan te blijven sudderen maar gewoon tot de kip gaar is. Kook ze! Groetjes, Simone

  5. Hoi, wat een succes recept. Bestaat er ook een Indische naam voor dit gerecht? Gaat trouwens ook prima in de oven op 150 graden.

  6. Zo lekker. Dankzij je site gebruik ik de sc erg vaak. Heb je ook een leuk recept waarbij de garnalen sappig blijven? Dank je!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

2 × vijf =