Tofu scramble – vegan roerei, wat moet je je daarbij voorstellen? Ik was zelf ook sceptisch over dit gerecht maar nu ik het recept helemaal naar mijn eigen smaak heb gemaakt, ben ik er fan van. Elke zondagochtend staat er een bagel of broodje met tofu scrmable op het menu. Het is een goed vegan alternatief voor scrambled eggs, ook wel bekend als roerei. Lekker op toast, op bagels en ook heerlijk door nasi goreng.
En jullie weten dat ik gek ben op tofu. Je kunt dit veelzijdige ingrediënt op zoveel manieren toepassen en je kunt er dus ook een lekkere scramble mee maken. In dit artikel kun je alles lezen wat je wilt weten over tofu. Qua uiterlijk, kleur en textuur kun je de tofu heel erg op ei laten lijken. En qua smaak ook, en daar heb ik een aantal slimme tips voor. Om je tofu scramble extra lekker te maken kun je er vegan bacon bits overheen strooien. Deze vegan bacon maak je heel eenvoudig van kokosvlokken. Bekijk hier het recept.
Vegan roerei maken
Je kunt tofu scramble maken van enkel tofu en er wat kruiden naar smaak aan toevoegen en dat is prima. Maar er is 1 ingrediënt die tofu echt naar ei laat smaken, namelijk: kala namak (zwart zout). Dit zwarte zout heeft een roze kleur en wordt gewonnen uit een zwarte rots aan de voet van de Indiase Himalaya. Het heeft een sterke zwavelachtige geur en heeft de smaak van gekookt ei. Je hebt er maar een klein beetje van nodig om gerechten op smaak te brengen. In dit artikel leg ik uit wat kala namak precies is en hoe je het kunt gebruiken. Kala namak kun je kopen in (online) natuurvoedingswinkels. Met de hoeveelheid in deze pot kun je heel lang doen. Naast dat het lekker is bij scrambled tofu, is het zout ook lekker op plakjes tomaat en komkommer. Ook een sprinkle op je avocado toast of een snufje in vegan eiersalade geven een extra kick.

Kala Namak – De Biologische Kruidenier
300 gram – GMO vrij – in hersluitbare verpakking
Een ander ingrediënt dat je kunt toevoegen aan deze tofu scramble is edelgist (ook wel nutritional yeast) genoemd. Deze vlokken geven de tofu een hartige smaak. Het maakt de scramble nog lekkerder. In dit artikel kun je alles lezen over edelgistvlokken. Het is een optioneel ingrediënt voor de tofu scramble, ook zonder smaakt het prima. De tofu scramble smaakt ook heerlijk in wraps of op een bagel. Heerlijk als ontbijt of lunch. Of maak vegan Turks roerei, menemen.
Recepten met tofu scramble
Dit recept is voor een grote hoeveelheid. Restjes bewaar ik in een bakje in de koelkast. Ik maak er tofu wraps van of verwerk de tofu scramble in mihoen goreng, nasi goreng of vegan soto ayam. Je kunt van het restje ook prima vegan eiersalade maken.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Tofu scramble – vegan roerei
6
porties15
minuten10
minuten25
minutenMaak met tofu heerlijke vegan scrambled eggs, maar dan zonder de eieren. Met kala namak (zwart zout) geef je de tofu een echt ei-smaak. Edelgistvlokken (nutritional yeast) zorgt voor een hartige smaak.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
500 gram tofu
1 eetlepel plantaardige boter
halve eetlepel kerriepoeder (of meer naar smaak)
halve theelepel knoflookpoeder
halve theelepel uienpoeder
naar smaak een snufje chilipoeder
snufje zwarte peper
1 theelepel kala namak (of meer naar smaak)
2 eetlepels nutritional yeast (optioneel)
BEREIDING
- Verhit een eetlepel plantaardige boter in een koekenpan en voeg een halve eetlepel kerriepoeder, een halve theelepel uienpoeder, chilipoeder naar smaak en een halve theelepel knoflookpoeder toe. Bak dit samen kort aan tot de geur vrijkomt.
- Neem het blok tofu en scheur hier stukjes vanaf. Wissel af met grote en kleinere stukjes net zoals bij een ‘echt’ roerei. Je kunt het ook gewoon verkruimelen met je handen boven de pan.
- Als de tofu een beetje is aangebakken voeg je 2 eetlepels edelgistvlokken toe. Bestrooi met peper en 1 theelepel kala namak. Schep de scramble goed om en proef of er genoeg zout op zit. Voeg indien nodig een snufje zout naar smaak toe.
- Serveer de tofu scramble op toast of op een bagel. Lekker met een beetje mayonaise en plakjes tomaat. Of voeg de tofu toe aan nasi goreng, als alternatief voor roerei.