Hoe kook je linzen, heerlijke recepten en tips. Eindelijk een artikel over één van mijn meest favoriete ingrediënten om mee te koken. In elk linzenrecept heb ik het gezegd, linzen zijn niet oubollig, linzen zijn geweldig! Ze hebben nog altijd een stoffig imago, maar als je ontdekt hoe veelzijdig ze zijn dan weet ik zeker dat je ze vaker op tafel zet. Daarnaast is het een goede bron van plantaardig eiwit, ze zijn lekker en betaalbaar.
Linzen staan hier wekelijks op tafel. Ik heb gedroogde linzen in huis maar ook in blik, pot en zak. Ik gebruik ze voor soepen, curry’s, salades en in stoofschotels. Voor elk gerecht is er een geschikte linzensoort. Er zijn verschillende soorten linzen verkrijgbaar in de supermarkt en in dit artikel leg ik uit welke linzen er zijn, hoe je ze kookt en deel ik een aantal lekkere recepten.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
Hoe kook je linzen, heerlijke recepten en tips
Hoe kook je linzen, heerlijke recepten en tips
Vaak worden linzen vergeleken met bonen. Gedroogde bonen/peulvruchten week je bij voorkeur een nacht, waarna je ze ruim 40 minuten tot een uur kookt. Bij linzen is dit niet nodig, soms bij een enkele soort. Weken mag natuurlijk altijd, op deze manier verkort je de kooktijd en zijn ze beter te verteren. Maar heb je daar geen last van dan volstaat afspoelen onder de kraan prima. Afspoelen voor het koken is sowieso aan te raden om eventuele vuiltjes en achtergebleven steentjes weg te spoelen. De kooktijd van linzen varieert van 15 minuten tot een half uur.
Ook zijn er gewone linzen en splitlinzen. Het verschil is dat ‘gewone’ linzen heel zijn en de splitlinzen zijn gespleten waardoor de kooktijd iets wordt verkort.
Gebruik je linzen uit een pot, blik of zak dan kun je ze zowel koud als warm eten. Ze zijn immers al gekookt. De linzen die je als conserven koopt, zijn meestal de stevige linzensoorten, zoals bruine en groene linzen. Deze hebben altijd een ‘bite’ en geven textuur aan je gerecht. Spoel ze voor gebruik even af onder de koude kraan in een vergiet en voeg ze toe aan salades, soepen, curry’s en stoofschotels.
Stevige linzensoorten
Zoals ik eerder vertelde zijn er verschillende linzensoorten. Je hebt de stevige linzen die na het koken een ‘bite’ houden. Deze linzen zijn geschikt als toevoeging in salades, als hoofdingrediënt van een salade, en in stoofschotels.
Zwarte linzen. Omdat deze linzen qua uiterlijk lijken op ‘kaviaar’ worden deze linzen ‘Beluga linzen’ genoemd. Kooktijd 25 tot 30 minuten.
Bruine linzen. Deze hebben iets minder bite, maar behouden wel hun vorm tijdens het koken. Kooktijd 25 tot 30 minuten.
Deze linzen kunnen ook gekookt worden in de multicooker. Voor deze stevige soorten houd je een kooktijd tussen de 10 á 15 minuten aan onder hoge druk, afhankelijk van je persoonlijke smaak en voorkeur qua bite. Een natural release is bij de linzen aan te raden, zodat ze gelijkmatig doorgaren.
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Deze linzen gebruik je het liefst in soepen en curry’s. Tijdens het koken vallen ze volledig uit elkaar waardoor je een romige consistentie krijgt. Ze zorgen er ook voor dat gerechten indikken.
Rode (split)linzen, de meest bekende linzensoort. Kooktijd 15 tot 20 minuten.
Gele (split)linzen zijn vergelijkbaar met rode linzen. De kooktijd is 15 tot 20 minuten.
Ook deze linzen kun je koken in de multicooker voor een soep of een curry. Hou dan een kooktijd aan tussen de 5 á 10 minuten onder hoge druk. Bij zachte linzen kun je beter een quick release toepassen, dus je opent handmatig het ventiel zodat de pan zijn stoom loslaat.
Stap voor stap linzen koken (voor stevige linzen)
Spoel de linzen af onder de koude kraan tot het witte schuim verdwenen is en het water helder is.
Doe de linzen in een pan en voeg water (of bouillon) toe. Neem 1 deel linzen op 2 delen water en breng het aan de kook.
Voeg smaakmakers toe zoals laurierblad, ui en knoflook (dit is optioneel). Voeg zout pas achteraf toe om de linzen op smaak te brengen.
Laat de linzen zachtjes koken tot ze gaar zijn.
Giet ze af en spoel ze af onder de koude kraan. Je kunt ze nu toevoegen aan gerechten.
Bovenstaand stappenplan is voor stevige linzen. Zachte soorten voeg je meestal rechtstreeks toe aan bijvoorbeeld een soep. Ook hier spoel je eerst de linzen af tot het schuim is verdwenen. Daarna voeg je ze direct toe aan je gerecht. Laat ze meekoken voor ongeveer 15 tot 20 minuten of tot ze volledig uit elkaar zijn gevallen en je een romige consistentie hebt. Als je daarna nog met een pureestamper door je gerecht gaat, wordt het geheel nog romiger.
Wat kun je allemaal maken met linzen? Inspiratie en recepten
Maak een simpele linzencurry met maar een paar ingrediënten. Klaar binnen een half uurtje.
Curry (dahl) kun je ook prima maken in de slowcooker in 6 uur op low.
Gebruik linzen in plaats van bonen in een chili voor een lekkere gevulde linzenchili.
Met gele (split)linzen maak je een heerlijke romige linzensoep. Lekker met rijst en/of naan.
Voeg gekookte bruine linzen toe aan pompoensoep voor extra vulling en eiwitten.
Bruine linzen geven een heerlijke ‘bite’ aan deze pittige linzensoep met krokante topping.
Linzen zijn net als edemame boontjes een lekkere topping voor op brood en toast, zoals in dit recept.
Als je net als ik ook houdt van mealpreppen, kook dan een keer per week een grotere hoeveelheid linzen. Bewaar deze in een bak of pot in de koelkast en voeg ze gedurende de week toe aan allerlei gerechten. Het is een snelle toevoeging aan een salade of een salade in een pot. Lekker voor in de soep of extra vulling voor een stoofschotel. In een pot of bak zijn ze in hun vocht ongeveer 3 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen, zowel in het vocht als zonder vocht. Zorg er dan wel voor dat de verpakking goed luchtdicht is. Op deze manier kun je ze tot 4 maanden bewaren.
Hoi, ik ben Simone!
Op Eetspiratie vind je meer dan 900 recepten, van Indische en Indonesische gerechten tot slowcooker-, multicooker- en eiwitrijke vegan maaltijden.
Mijn recepten zijn geïnspireerd op mijn Indonesische roots en internationale smaken, met een persoonlijke twist.
Ik wil jou laten zien dat koken leuk en toegankelijk is, of je nu wilt experimenteren met Indische smaken, tofu of groenten.
Zoek je makkelijke recepten, slowcooking tips of inspiratie? Je vindt het allemaal hier.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.