Linzenburger

Linzenburger

Linzen hebben een beetje een oubollig imago. Als ik vroeger aan linzen dacht dan zag ik de mevrouw uit onze lokale natuurvoedingswinkel voor me. Een hele aardige, lieve mevrouw met een hoge grijze knot en sandalen aan. Tegenwoordig denk ik bij linzen aan hippe en lekkere gerechten, linzen zijn hot! Je maakt er bijvoorbeeld superlekkere linzenburgers mee.

Deze vegetarische burgers zijn verrassend lekker. Op een knapperig broodje, geserveerd met sla, een uitje, augurkjes en ketchup smaakt hij het lekkerst. Als extraatje serveer je er zoete aardappelfrietjes bij en je bordje comfortfood is compleet.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Linzenburgers bakken

Het bakken van vegetarische burgers is wel iets anders dan het bakken van vlees. Je hebt een mengsel nodig wat goed aan elkaar plakt en je hebt geduld nodig. Een vegetarische burger wil nog weleens tijdens het bakken uit elkaar vallen. Als je mengsel te nat is kan dat zeker gebeuren. Voeg genoeg bloem toe en zorg dat je mengsel wel plakkerig is maar niet ‘nat’. Op deze manier vallen ze vrijwel niet uit elkaar. Maak de burgers ook niet te groot en niet te dik. Draai ze voorzichtig om met een paletmes of gebruik eventueel 2 spatels.

wat heb je nodig?

  • 400 gram bruine linzen uit blik (uitgelekt)

  • 1 ei

  • flinke wortel

  • middelgrote zoete aardappel

  • grote ui

  • theelepel gemalen komijn (djinten)

  • 2 tot 4 eetlepels broodkruim

  • 2 tenen knoflook

  • 2 theelepels kerriepoeder

  • theelepel gemberpoeder (djahé)

  • theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • chilivlokken of chilipoeder naar smaak

  • snuf zout en peper

  • 2 eetlepels bloem of meer indien nodig

  • (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Rasp boven een grote kom de zoete aardappel, de wortel en de ui.
  • Voeg hier de rest van de ingrediënten aan toe (behalve de olie) en meng dit goed met je handen door elkaar. Kijk of het mengsel niet te nat is en voeg indien nodig nog extra broodkruim of bloem toe.
  • Vorm er met je handen burgers van. Leg ze op een bord en laat ze eventueel iets steviger worden in de koelkast.
  • Verhit een scheut olie in een koekenpan en laat de burgers op een laag vuur langzaam bruin worden. Ze moeten vanbinnen ook gaar worden. Als de onderkant bruin is, draai de burgers dan voorzichtig om.
  • Als de burgers aan beide kanten bruin en stevig zijn dan zijn ze klaar. Bak ze minimaal 5 tot 7 minuten aan beide kanten.
  • Serveer de burgers zoals hierboven omschreven. Je kunt deze burgers ook makkelijk voorbereiden, bewaren in de koelkast en op een later moment bakken.
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

5 Reacties

  1. Whoehoeeeee die was heeeeeeeerlijk! Dank je wel!!!

  2. angelique Zwart

    Dank je wel, deze gaan we vanavond proberen, Gister hebben we de zoete aardappel kip burger, de notenburger en de groente burger op het menu gehad. Lijkt veel, maar we hebben de halve hoeveelheden gedaan. Kleine balletjes gemaakt (bakt makkelijker) en gegeten alsof het falafel was. Erg lekker. Met de linzenburger gaan we hetzelfde doen. Alles was later op de vond koud als snack ook lekker. De notenburger is tot nu toe mijn favoriet.

  3. angelique Zwart

    en een grote wortel: een grote bospeen of winterwortelachtig?

    • Hoi Angelique, bedankt voor je berichtje. Ik heb de ingrediëntenlijst nog even doorgelezen en ik kan me voorstellen dat het misschien een beetje onduidelijk was. Ik heb het aangepast. Maar een kleine/middelgrote zoete aardappel en een kleine winterpeen zijn prima in dit recept. Het komt niet op de gram nauwkeurig, als het maar een mooi stevig mengsel wordt. Groetjes, Simone

  4. angelique Zwart

    Het lijkt me een leuk recept om eens uit te proberen, maar de hoeveelheden? Hoeveel zoete aardappel moet er in?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*