Eetspiratie » Linzenburger
Linzenburger

Linzenburger

Linzen hebben een beetje een oubollig imago. Als ik vroeger aan linzen dacht dan zag ik de mevrouw uit onze lokale natuurvoedingswinkel voor me. Een hele aardige, lieve mevrouw met een hoge grijze knot en sandalen aan. Tegenwoordig denk ik bij linzen aan hippe en lekkere gerechten, linzen zijn hot! Je maakt er bijvoorbeeld superlekkere linzenburgers mee.

Deze vegetarische burgers zijn verrassend lekker. Op een knapperig broodje, geserveerd met sla, een uitje, augurkjes en ketchup smaakt hij het lekkerst. Als extraatje serveer je er zoete aardappelfrietjes bij en je bordje comfortfood is compleet.

Linzenburgers bakken

Het bakken van vegetarische burgers is wel iets anders dan het bakken van vlees. Je hebt een mengsel nodig wat goed aan elkaar plakt en je hebt geduld nodig. Een vegetarische burger wil nog weleens tijdens het bakken uit elkaar vallen. Als je mengsel te nat is kan dat zeker gebeuren. Voeg genoeg bloem toe en zorg dat je mengsel wel plakkerig is maar niet ‘nat’. Op deze manier vallen ze vrijwel niet uit elkaar. Maak de burgers ook niet te groot en niet te dik. Draai ze voorzichtig om met een paletmes of gebruik eventueel 2 spatels.

wat heb je nodig?

  • 400 gram bruine linzen uit blik (uitgelekt)

  • 1 ei

  • flinke wortel

  • middelgrote zoete aardappel

  • grote ui

  • theelepel gemalen komijn (djinten)

  • 2 tot 4 eetlepels broodkruim

  • 2 tenen knoflook

  • 2 theelepels kerriepoeder

  • theelepel gemberpoeder (djahé)

  • theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • chilivlokken of chilipoeder naar smaak

  • snuf zout en peper

  • 2 eetlepels bloem of meer indien nodig

  • (rijst)olie om in te bakken

Bereiding:

  • Rasp boven een grote kom de zoete aardappel, de wortel en de ui.
  • Voeg hier de rest van de ingrediënten aan toe (behalve de olie) en meng dit goed met je handen door elkaar. Kijk of het mengsel niet te nat is en voeg indien nodig nog extra broodkruim of bloem toe.
  • Vorm er met je handen burgers van. Leg ze op een bord en laat ze eventueel iets steviger worden in de koelkast.
  • Verhit een scheut olie in een koekenpan en laat de burgers op een laag vuur langzaam bruin worden. Ze moeten vanbinnen ook gaar worden. Als de onderkant bruin is, draai de burgers dan voorzichtig om.
  • Als de burgers aan beide kanten bruin en stevig zijn dan zijn ze klaar. Bak ze minimaal 5 tot 7 minuten aan beide kanten.
  • Serveer de burgers zoals hierboven omschreven. Je kunt deze burgers ook makkelijk voorbereiden, bewaren in de koelkast en op een later moment bakken.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)