Linzenburger

Linzenburger

Linzen hebben een beetje een oubollig imago. Bij linzen dacht ik voorheen altijd aan een natuurvoedingswinkel en een mevrouw met een hoge grijze knot en sandalen aan. Deze mevrouw bestaat overigens echt. Tegenwoordig denk ik bij linzen aan soep en burgers, linzenburgers! Deze burgers zijn het lekkerst op een knapperig broodje met sla, een uitje, augurkjes en tomatenketchup. Wil je een dagje geen vlees of ben je net als ik gek op vegetarische en/of vegan burgers? Maak dan zeker deze linzenburger.

Burgers bakken van vlees is totaal anders dan het bakken van een vega burger. Je hebt een beetje meer geduld nodig en je moet de burgers met een beetje liefde bakken. Hiermee bedoel ik dat vega burgers soms nog eens uit elkaar willen vallen. Door ze met een paletmes voorzichtig om te draaien kun je dat voorkomen.

Wat heb je nodig?

  • 400 gram bruine linzen uit blik of zelf gekookt (uitgelekt en afgespoeld)
  • 1 ei
  • grote wortel geraspt (bv een kleine winterpeen)
  • 1 middelgrote zoete aardappel (zonder schil) geraspt
  • ui geraspt
  • theelepel gemalen komijn
  • 2 tot 4 eetlepels broodkruim
  • teentje knoflook geraspt
  • 2 theelepels gemalen kerriepoeder
  • theelepel gemberpoeder
  • snufje chilivlokken naar smaak
  • theelepel gemalen koriander
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • zoveel bloem als nodig (minimaal 2 eetlepels)
  • flinke scheut (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Neem een grote kom en een grove rasp en begin met het fijnraspen van de wortel, zoete aardappel en de ui. Deze mogen allemaal bij elkaar in de kom. Voeg hier de rest van de ingrediënten aan toe en roer dit goed door elkaar. De bedoeling is dat het een stevig mengsel wordt dat je met je handen tot een burger kunt vormen. Laat ze eventueel afgedekt in de koelkast wat steviger worden. Dit mag maar hoeft niet perse. Je zou ze ook op deze manier alvast kunnen voorbereiden (preppen) zodat je ze in de avond alleen nog maar hoeft af te bakken.

Is het mengsel te vochtig? Voeg dan nog een beetje bloem toe. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de burgers op een laag vuur eerst aan een kant bruin. Laat ze langzaam bakken en draai ze na 5 tot 7 minuten met een paletmes voorzichtig om. Door ze langzaam te bakken wordt de binnenkant ook gaar want anders is je burger krokant van buiten en soppig van binnen. Doe hetzelfde met de andere kant.

Hoe nu verder?

Als de burgers bruin, krokant en stevig zijn, zijn ze klaar. Je kunt dit makkelijk zien door er met het paletmes op te drukken. Als de burger nog zacht is moet je hem nog even laten bakken.

Serveer de burger op een broodje met sla, ui, augurkjes en tomatenketchup. Als je nog burgers over hebt kun je deze makkelijk invriezen. Doe er dan wel een bakpapiertje tussen zodat ze niet aan elkaar vastvriezen. De burgers zijn koud ook prima te eten, ze zijn perfect als lunch en handig om mee te nemen in je broodtrommel.

Vegetarische linzenburger

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

4 Reacties

  1. angelique Zwart

    Dank je wel, deze gaan we vanavond proberen, Gister hebben we de zoete aardappel kip burger, de notenburger en de groente burger op het menu gehad. Lijkt veel, maar we hebben de halve hoeveelheden gedaan. Kleine balletjes gemaakt (bakt makkelijker) en gegeten alsof het falafel was. Erg lekker. Met de linzenburger gaan we hetzelfde doen. Alles was later op de vond koud als snack ook lekker. De notenburger is tot nu toe mijn favoriet.

  2. angelique Zwart

    en een grote wortel: een grote bospeen of winterwortelachtig?

    • Hoi Angelique, bedankt voor je berichtje. Ik heb de ingrediëntenlijst nog even doorgelezen en ik kan me voorstellen dat het misschien een beetje onduidelijk was. Ik heb het aangepast. Maar een kleine/middelgrote zoete aardappel en een kleine winterpeen zijn prima in dit recept. Het komt niet op de gram nauwkeurig, als het maar een mooi stevig mengsel wordt. Groetjes, Simone

  3. angelique Zwart

    Het lijkt me een leuk recept om eens uit te proberen, maar de hoeveelheden? Hoeveel zoete aardappel moet er in?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*