Eetspiratie » Tofu van linzen
Linzen tofu

Tofu van linzen

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Tofu van linzen met maar twee ingrediënten, namelijk rode linzen en water. Ik vertel het al jaren op mijn blog, linzen zijn niet oubollig! Linzen zijn lekker, gezond en veelzijdig. Van een simpel pakje gedroogde linzen kun je allerlei gerechten maken en zelfs wraps, eiwitrijke broodjes dus ook tofu. Het is geen ‘echte’ tofu, maar je kunt deze linzenvariant precies zoals tofu gebruiken in je gerechten.

Waarom tofu van linzen? Ik ben gek op tofu en ook op experimenteren in de keuken. Na het lezen van diverse artikelen over de gezondheidsvoordelen van linzen en het bekijken van kookvideo’s wilde ik het zelf eens proberen. Het is namelijk helemaal niet moeilijk. De vraag is alleen: wat kun je er allemaal mee? Dat heb ik dus uitgetest. Ik vind het ook een fijn idee dat ik met weinig ingrediënten iets voedzaams kan maken.

Tofu van linzen

Wat je voor dit recept nodig hebt zijn rode linzen, water en een beetje geduld. Je gaat eerst de gedroogde linzen afspoelen en weken voor minimaal een half uur in koud water. Daarna pureer je de linzen in een blender samen met het water en ga je het mengsel verwarmen tot een dikke pap. Qua structuur heeft het iets weg van polenta of hele smeuïge aardappelpuree. Dit mengsel stort je in een cakeblik of glazen (lasagne)schaal en laat je afkoelen en opstijven in de koelkast. De volgende dag heb je een dikke plak die je in blokjes (of een andere vorm) kunt snijden.

Mix it up!
Bosch MMB6382M VitaPower Serie 4 - Blender

Bosch MMB6382M VitaPower Serie 4 – Blender

1200 Watt. Ook geschikt voor bevroren fruit en ijsblokjes!

Deze blokjes kun je bakken in de airfryer, oven of gewoon in een beetje olie in een pan. Het is lekker om ze te kruiden, want van zichzelf hebben ze een neutrale / nootachtige smaak. Je kunt de blokjes ook marineren. Het gaat vooral om de structuur en het voedzame aspect. Ook fijn als je sojavrij wilt eten of meer variaties van peulvruchten aan je eetpatroon wilt toevoegen. Linzen en zijn een bron van eiwitten, vezels en ijzer en worden daarom veel gebruikt in de plantaardige/veganistische keuken. Linzentofu is eiwitrijk en een goede aanvulling op je eetpatroon.

Het handige van deze linzen tofu is dat je de blokjes makkelijk kunt invriezen. Je snijdt de tofu in de gewenste vorm en legt deze op een bord of dienblad bekleed met een stukje bakpapier. Zet dit in de vriezer tot de tofu volledig bevroren is. Hierna kun je ze bij elkaar in een zakje doen zonder dat ze aan elkaar bevriezen. Laat ze voor gebruik ontdooien, breng ze op smaak en verwerk ze in je gerecht. Lekker in salades, curry’s, wokgerechten en als bijgerecht.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Linzen tofu
Tofu van linzen

Tofu van linzen

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: IngrediëntKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

40

minuten

Van rode linzen kun je een eiwitrijke en sojavrije variant van tofu maken. Je kunt deze tofu marineren, bakken in de airfryer of oven, toevoegen aan soepen en curry’s.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 200 gram gedroogde rode linzen

  • 700 milliliter water

  • halve theelepel zout

  • optioneel: gedroogde kruiden

BEREIDING

  • Spoel 200 gram linzen goed af onder de kraan tot al het schuim verdwenen is.
  • Doe de linzen met 700 milliliter water in een blender. Laat dit nu minimaal een half uur staan.
  • Voeg daarna een halve theelepel zout en/of kruiden aan de linzen toe en blend dit tot het vloeibaar is.
  • Schenk het mengsel in een ruime pan en breng het zachtjes aan de kook. Blijf roeren met een spatel of garde zodat het niet verbrand.
  • Verwarm dit ongeveer 8 tot 10 minuten tot het een dikke pap wordt wat lijkt op polenta of hele smeuïge aardappelpuree.
  • Stort het mengsel nu in een (glazen) lasagneschaal of brownie bakblik en dek het af met huishoudfolie. Laat het mengsel volledig afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast.
  • De volgende dag kun je het zo uit de vorm halen, het glijd er gemakkelijk uit. Snijd het in vierkantjes en neem de hoeveelheid die je nodig hebt. De rest zet je op een bord en deze plaats je in de vriezer. Als de blokjes volledig bevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een zakje doen.
  • De blokjes die je wilt gebruiken, kun je kruiden of marineren en bakken in een koekenpan of airfryer net zoals je bij ‘gewone’ tofu zou doen.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!