Een courgette wordt ook wel ‘zucchini’ genoemd. Er zijn groene, gele, langwerpige en bolvormige courgettes en zelfs de bloemen zijn eetbaar. Eigenlijk is de courgette een vrucht omdat hij zaden bevat. De schil is eetbaar en je kunt courgette prima rauw eten. Hij heeft heeft een milde, neutrale smaak met een licht nootachtig accent en hij neemt goed smaken op van kruiden, sauzen of bouillon.

Courgette recepten
De courgette is een van de meest veelzijdige groentes. Je kunt beter vragen, ‘wat kun je er niet mee doen?’. Je kunt hem namelijk bakken, grillen, stomen, rauw eten, vullen en frituren. Maar ook verwerken in pannenkoekjes, toevoegen aan soepen en stoofgerechten, brood en zoete baksels.
Courgette kun je op verschillende manieren bereiden of eten:
- Het is een heerlijke groente in risotto, in kleine blokjes gesneden is het een lekkere aanvulling voor dit romige gerecht.
- Courgettesoep is een van de makkelijkste courgetterecepten die je kunt maken. Kook de courgette, pureer en breng op smaak.
- Hartige Koreaanse courgettepannenkoekjes met een dip van sojasaus en sesamzaadjes. Een heerlijke snack of lekker bijgerecht.
- Koreaanse groentepannenkoekjes met courgette, wortel, aardappel en champignons en een lekkere dipsaus.
- Rasp courgette en voeg dit toe aan (bananen) pannenkoekjes als extra groente. Je proeft er niks van en het is een gezonde aanvulling.
- Voeg rauwe courgette toe aan een smoothie, je zult versteld staan hoe lekker romig je smoothie wordt.
- Maak er samen met ui, champignons en ketjap manis een vulling van voor een Oosterse gevulde omelet, heerlijk als lunch of lichte maaltijd.
- Een groente die niet mag ontbreken in ratatouille is natuurlijk: courgette.
- Dungesneden plakken courgette zijn een prima aanvulling in een lasagne.
- Geroosterde blokjes courgette met aubergine, rode paprika en kikkererwten zijn heerlijk in deze eiwitrijke quinoa salade.
- Plakken gegrilde courgette zijn heerlijk op een ‘veggie sandwich‘ met hummus en dukkah.
- Repen courgette zijn ideaal voor groente tempura. Krokante reepjes courgette met een dip van sojasaus.
- In tomatensoep met orzo en Italiaanse minestronesoep mogen blokjes courgette niet ontbreken.
- Courgette kun je ook bereiden in de slowcooker zoals bij dit gerecht voor gemarineerde groenten.
- Verwerk ze in groenteburgers samen met wortel en kikkererwten. Heerlijk met aioli.
- Maak er met aardappels, ui, paprika, tomaat en pesto een Italiaanse roerbakschotel van
- Courgette is ideaal voor op de barbecue of bij het gourmetten.
- Maak er een zoetzuur of pickle van zoals dit recept. Vervang dan de komkommer voor courgette.

Sauzen en smaakmakers die goed combineren met courgette
Omdat courgette zo’n neutrale smaak heeft is hij goed te combineren met allerlei sauzen en smaakmakers. Parmezaanse kaas, verse munt, citroenrasp en Italiaanse kruiden, de courgette kan het allemaal hebben. Ook is courgette heerlijk met:
- Teriyakisaus
- Pesto
- Sojasaus
- Ketjap
- Sesamolie
- Tomatensaus
- Gochujang
- Balsamico-azijn
Verschillende manieren om courgette te snijden
Er zijn zoveel verschillende manieren waarop je een courgette kunt snijden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Courgette smaakt anders afhankelijk van hoe je hem snijdt. Dun, dik, blokjes of slierten: het verandert de textuur, bite en hoe snel hij gaart.
Manieren om courgette te snijden:
- In plakjes, schijfjes of rondjes, met behulp van een mes of mandoline.
- Halve maantjes.
- Blokjes (brunoise).
- Reepjes (lucifers).
- Julienne, dunne reepjes/sliertjes, met behulp van een juliennesnijder.
- In linten met behulp van een dunschiller of kaasschaaf.
- Met een spiralizer maak je er ‘courgette spaghetti’ van.
- Raspen, met een blokrasp.
- Uithollen, schraap met een lepel het vruchtvlees eruit zodat je de courgette kunt vullen.

Hoe kun je een courgette het beste bewaren?
Bewaar courgette bij voorkeur op een koele, droge plek buiten de koelkast of voorraadkast (rond 10–15 °C). In de koelkast kan hij wel, maar niet té koud: leg hem dan in de groentelade, eventueel in een papieren zak. Zo blijft hij 4–5 dagen goed. Het liefst niet in de buurt van fruit zoals appels, hierdoor wordt de courgette sneller slap.

Zelf courgette kweken
Wij kweken al een aantal jaren zelf courgettes in onze moestuin. Je hoeft niet eens perse een moestuin te hebben, want een courgetteplant groeit ook in een pot op een balkon of een terras. Ze houden van voldoende zon en water. Soms moet je ze zelf met de hand bestuiven als er niet genoeg insecten in de buurt zijn. Bestuif met een kwastje de bloem/stamper van de vrouwelijke courgette (die met de mini courgette er al aan), met het stuifmeel van de mannelijke courgette. Je kunt de courgettes zelfs al oogsten en eten als ze nog klein zijn. Ook de bloemen zijn eetbaar. Je kunt deze bijvoorbeeld vullen of frituren.
