Gehaktballetjes recepten overzicht

8 x gehaktballetjes en tips

Je wilt gehaktballetjes maken, maar je weet niet welke? Daarom heb ik een mooi overzichtje gemaakt zodat je makkelijker kunt kiezen. Ook geef ik tips over hoe je lekkere malse – maar toch stevige gehaktballetjes – kunt maken. Gehaktballetjes zijn superhandig. Je eet ze als maaltijd, op een broodje of je serveert ze als borrelhapje. Je maakt ze in een gewone pan of natuurlijk de in de slowcooker.

Tips voor het maken van gehaktballetjes

Hoe maak je zachte gehaktballetjes?

Ik vind dat je de lekkerste gehaktballetjes krijgt als je ruim paneermeel gebruikt in combinatie met een ei. Wat ook een fijne tip is, is om sneetjes brood (zonder korst) te weken in een beetje melk en dit aan het gehakt toe te voegen. Een handje havermout geweekt in melk zorgt ook voor zachte gehaktballetjes.

Gehaktballetjes kruiden

Er zijn verschillende manieren om gehaktballetjes te kruiden. Je kunt gedroogde of verse kruiden aan het gehakt toevoegen en dit er goed doorheen mengen, het liefst met de hand. Wat ik zelf een fijne manier vind is om bij Oosterse recepten een natte boemboe (kruidenmengsel) door het gehakt heen te mengen. Je maakt een boemboe van bijvoorbeeld ui, knoflook en sambal en voegt daar kruiden en specerijen aan toe. De boemboe bak je vervolgens aan in olie. Laat de boemboe afkoelen en voeg deze aan het gehakt toe. Door de boemboe aan te fruiten komen de smaken beter vrij en zullen je gehaktballetjes nog lekkerder smaken.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Hoe krijg je stevige gehaktballetjes?

Er is niks zo vervelend als gehaktballetjes die uit elkaar vallen. Hoe natter het gehakt, hoe groter de kans is dat ze uit elkaar vallen. Door paneermeel of bloem aan gehakt toe te voegen maak je het gehakt minder vochtig. Een andere optie voor stevige balletjes is om ze na het draaien in de koelkast of vriezer te leggen zodat ze steviger worden. Gehaktballetjes voor het bakken door de bloem rollen is ook nog een optie.

Recepten (voor de gewone pan en de slowcooker)

Gehaktbal uit de jus

Een gehaktbal uit de jus is toch wel de basis van alle gehaktballen. Een recept voor goede simpele gehaktbal moet je minstens in je kookrepertoire hebben. Lees hier het recept.

Gehaktbal uit de jus (slowcooker)

Gehaktballetjes in ketjap pindasaus

In dit recept gebruik ik de natte boemboe zoals ik eerder hierboven beschreef. Deze balletjes zijn bij ons thuis favoriet. Ze zijn erg geschikt als onderdeel van een rijsttafel, lekker op een broodje of als borrelhapje. Lees hier het recept.

Gehaktballetjes in ketjap pindasaus

Pittige gehaktballetjes

Pittige of Indische gehaktballetjes zijn misschien wel het meest bekend en worden waarschijnlijk het vaakst gegeten. Het is een makkelijk recept die je in grote hoeveelheden kunt maken. Deze balletjes zijn ook lekker in een salade. Lees hier het recept voor de gehaktballetjes.

Pittige Indische gehaktballetjes

Gehaktballetjes in kokosbouillon

Dit recept moet je een keer gemaakt hebben. De bouillon met kokos is zo lekker dat moet je echt proeven! In dit recept gebruik ik de combinatie van melk met sneetjes brood. Hiervan worden de balletjes heerlijk zacht. Lees hier het recept.

Gehaktballetjes in kokosbouillon

Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus (albondigas)

Tijdens onze vakantie op Ibiza werd ik geïnspireerd door de Spaanse keuken. Eenmaal thuisgekomen maakte ik deze gehaktballetjes in tomatensaus om dat vakantiegevoel toch nog een beetje vast te houden. Lees hier het recept.

Spaanse gehaktballetjes uit de slowcooker (albondigas)

Kipgehaktballetjes

De laatste eet tijd ik steeds vaker kipgehakt. Voorheen was dit maar beperkt verkrijgbaar bij de supermarkt maar tegenwoordig kom ik het steeds vaker tegen. Kipgehakt is heel anders dan gehakt van varken of rund. Als je er gehaktballetjes van maakt dan zijn deze vrij stevig van structuur. Heel anders dan half om half gehakt. In dit recept heb ik het kipgehakt gemengd met kipworstjes en dat werkt perfect. Ik serveer er spitskool bij. Lees hier het recept.

Kipgehaktballetjes maken

Saté van gehaktballetjes (saté pentol)

Gehaktballetjes kun je ook serveren op een stokje, je krijgt dan saté pentol. Het gehakt krijgt een lekkere smaak omdat er kokosrasp in wordt verwerkt en door het te roosteren op de saté barbecue krijg je dat grillsmaakje. Lees hier het recept.

Saté pentol (saté van gehaktballetjes)

Krokante Indische gehaktballetjes

Gehaktballetjes met een krokant korstje (sowieso iets met een krokant korstje) lust bijna iedereen. Deze balletjes hebben wel iets weg van een bitterbal maar ze zijn gevuld met gehakt. Let er tijdens het bakken wel goed op dat het gehakt gaar is. Test altijd even een balletje om de gaarheid te controleren. Lees hier het recept.

Krokante Indische gehaktballetjes

Dit waren 8 gehaktballetjes op een rij. Welke ga jij uitproberen?

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*