Zelf maken – verse sambal zonder olie klaar in 15 minuten. Deze sambal is licht, fris met een lekkere pittige kick. Ideaal als dip, heerlijk in een soep of gewoon bij een simpel rijstgerecht. Zelf sambal maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Bij dit recept kook je de ingrediënten tot ze zacht zijn en dit pureer je tot een sambal. Breng op smaak met limoensap en laat het afkoelen. Een verse sambal, klaar in 15 minuten.
Dat ik gek ben op sambal dat mag wel duidelijk zijn. Mijn all-time favorite blijft nog steeds piccalilly sambal en deze verse sambal staat samen met sambal matah (rauwe sambal) op een goede tweede plaats. Eigenlijk kan ik niet kiezen. Elke sambal heeft zijn eigen unieke smaak en voor elk gerecht is er weer een andere sambal geschikt. De sambalrecept wordt gemaakt zonder olie. Doordat hij vers gemaakt wordt en geen conserveringsmiddelen bevat is hij ook beperkt houdbaar. Het beste kun je hem direct of in ieder geval binnen twee dagen opeten. Dat is voor mij geen enkel probleem!
Zelf sambal maken
Ik maakte deze sambal voor het Indonesische gerecht ‘lalab’. Lalab is een groentegerecht waarbij deze sambal de ster is. Je dipt groenten, fruit en een eiwitbron zoals tahoe of tempeh in de sambal. Dit is heerlijk als lunch, avondmaaltijd en het is een perfect gerecht om samen te delen. Persoonlijk vind ik lalab hét ultieme zomergerecht. Een schaal vol knapperige kleurrijke groenten en/of fruit, gebakken tahoe, tempeh en sambal, een droomcombinatie.
Deze verse sambal is snel klaar omdat ik de ingrediënten vooraf even kook, zodat ze zacht worden en makkelijk te pureren zijn. Je doet alles bij elkaar in een pannetje kokend water tot het velletje van de tomaat loslaat. Daarna zeef je het en pureer je met een staafmixer de sambal zo fijn of grof als je zelf lekker vindt. Breng de sambal op smaak en laat het afkoelen. That’s it!

Je kunt zelf kiezen hoe pittig je de sambal wilt maken. Zelf hou ik wel een beetje pit dus ik voeg naast gewone rode pepers ook nog rawits toe. Dit is optioneel. Voeg toe wat je zelf lekker vindt en aankan qua pittigheid. Deze sambal is niet alleen lekker bij Indonesische of Indische gerechten, maar ook als een salsa bij Mexicaanse gerechten. Het is namelijk ook een perfecte dip voor tortillachips. En mijn persoonlijke favoriet is om er stukjes Granny Smith (appel) in te dippen. Dit is geïnspireerd op Indonesische roedjak manis, een gerecht waarbij fruit met sambal, ketjap manis en fruit wordt gecombineerd.
