Eetspiratie » Organiseer een bao night met gestoomde broodjes en zelfgemaakte vullingen
Organiseer een bao night met gestoomde broodjes en zelfgemaakte vullingen

Organiseer een bao night met gestoomde broodjes en zelfgemaakte vullingen

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Organiseer een bao night met gestoomde broodjes en zelfgemaakte vullingen, een leuk en verrassend idee voor een etentje of het weekend. In mijn recept voor bao buns (gestoomde broodjes) vertelde ik dat wij regelmatig een ‘bao night’ houden. Ik zet een groot dienblad op tafel met gestoomde broodjes, een paar heerlijke vullingen en toppings en zo kan iedereen zijn eigen broodjes vullen. Serveer er eventueel als extraatje umamifrietjes bij met zwarte sesammayonaise en voor een beetje groen, edamame boontjes. Bao night is gezellig, interactief en een leuk en origineel idee voor een etentje met het gezin, familie en vrienden.

Het is geen verrassing dat ik bij feestelijke gelegenheden en etentjes vaak terugval op de Aziatische keuken. Met Kerst is de hotpot (Oosterse bouillonfondue) bij ons gezin favoriet en komt er regelmatig een Oosterse borrelplank op tafel. Zo af en toe komt het gourmetstel uit de kast of steken we de saté barbecue aan, ideaal om sateetjes te bakken voor de hele familie. Maar met stip op nummer staat ‘bao night’, gezellig met z’n allen aan tafel, zelf je gestoomde broodjes vullen met de lekkerste toppings.


Boska Serveerplank Rond Amigo XXL

Boska Serveerplank Rond Amigo XXL

Serveer in stijl met de BOSKA Amigo XXL serveerplank – 62 cm beukenhout, geolied tegen vlekken en geurtjes. Perfect als borrelplank voor tijdens het diner of een feestje!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Organiseer een bao night met gestoomde broodjes en zelfgemaakte vullingen Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden

Organiseer een bao night met gestoomde broodjes en zelfgemaakte vullingen

Je kunt de voorbereidingen voor deze bao night op verschillende manieren aanpakken. In principe kun je alles ‘from scratch’ maken. Dus je maakt de broodjes, (de bao buns) zelf, kijk hier voor het recept. Maar ook alle condimenten zoals bijvoorbeeld de teriyakisaus, rode ui pickle en de zwarte sesammayonaise. Maar om het je zelf makkelijk te maken kun je ook kant en klare dingen de supermarkt en/of toko kopen. Gestoomde broodjes vind je in het vriesvak van de toko, maar ook in sommige supermarkten. Deze stoom je thuis met behulp van een pan en stoommandje of stoominzet. Rode ui pickle en teriyakisaus kun je prima kant en klaar kopen voor als je minder tijd (of zin) hebt om het zelf te maken. De toppings en vullingen die ik geef in dit artikel zijn ter inspiratie. Heb je andere lekkere ideeën of zelf een recept voor een vulling, gebruik deze dan vooral!

De vullingen die ik gebruikt heb zijn in principe allemaal plantaardige/vegan opties. Maar je kunt natuurlijk ook vlees gebruiken als je wilt. Het is lekker om af te wisselen tussen vullingen en verschillende texturen. Zo heb ik bijvoorbeeld in een broodje (vegan) bitterballen gebruikt, omdat deze lekker krokant zijn. Voor de twee andere vullingen gebruikte ik Koningsoesterzwam in combinatie met kipstukjes in teriyakisaus, en pittige sambal goreng tempeh. Zo heb je drie totaal verschillende vullingen die perfect passen in deze gestoomde broodjes.

Bao night ingrediënten en condimenten

De basis voor dit ‘gerecht’ zijn de gestoomde broodjes. Hierin doe je de vulling die je lekker vindt en je garneert het broodje met je favoriete toppings. Ik ga stap voor stap uitleggen hoe je alle onderdelen het beste kunt voorbereiden en ik deel een aantal kleine receptjes voor sauzen en de vullingen.

Vulling 1: Kipstukjes met Koningoesterzwam en teriyakisaus

Snijd 200 gram (plantaardige) kip(stukjes) fijn en snijd 3 Koningsoesterzwammen in dunne plakjes. Bak de kip in een eetlepel olie bruin en gaar en voeg de plakjes Koningsoesterzwam toe. Bak dit nog 5 minuten en voeg vervolgens 3 tot 4 flinke eetlepels teriyakisaus toe en een eetlepel water. Voeg naar smaak een snufje zout en peper toe. Zet de vulling apart tot gebruik en warm het eventueel nog even op als je aan tafel gaat.

Vulling 2: Sambal goreng tempeh

Deze gebakken/gefrituurde reepjes tempeh omhuld met een laagje sticky ketjap zijn zoet en pittig met een lekkere bite. Het recept van sambal goreng tempeh vind je hier. Je kunt deze vulling ook makkelijk voorbereiden, bewaren in de koelkast en vervolgens opwarmen.

Vulling 3: Bitterballen

Gebruik plantaardige bitterballen of de variant met vlees. Frituur ze of bereid ze in de airfryer. Lekker in combinatie met het mosterdmayonaise waarvan je het receptje hieronder kunt vinden.

Bereid de sausjes

Gebruik je favoriete sausjes

Je kunt de sausjes gebruiken die je lekker vindt. Besmeer de broodjes ermee of drizzle het eroverheen als topping. De sausjes maken de gestoomde broodjes extra lekker. Hoisinsaus, sriracha en mayonaise zijn goede opties. Ik maakte nog twee extra sausjes om erbij te serveren, namelijk een mosterdmayonaise die goed past bij de bitterballen en een zwarte sesammayonaise, waar je bijvoorbeeld de umamifrietjes in kunt dippen.

Mostermayonaise

Voor de mosterdmayonaise neem je 4 theelepels (plantaardige) mayonaise, 2 theelepels mosterd en 1 theelepel citroensap en een snufje zout.

Zwarte sesammayonaise

De zwarte sesammayonaise maak je door 1 tot 2 flinke eetlepels mayonaise te mengen met 2 theelepels zwarte tahin (sesampasta van zwarte sesamzaadjes), 1 theelepel sesamolie en 1 theelepel sojasaus.


12x kleine glazen schaaltjes - sausschaaltjes - 10,5 x 4,5 cm

12x kleine glazen schaaltjes – sausschaaltjes – 10,5 x 4,5 cm

Set van 12 glazen Vivalto schaaltjes – perfect voor salades, desserts en sauzen. Stapelbaar, 90 ml inhoud, vaatwasser-, oven- en magnetronbestendig. Tijdloos en praktisch in elke keuken!

Toppings en garnering

Hieronder geef ik een opsomming van toppings en garneringen die heerlijk zijn bij de gestoomde broodjes en de vullingen.

  • Gebakken uitjes
  • Fijngehakte pinda’s
  • Sesamzaadjes
  • Ringetjes bosui
  • Rode ui pickle (zelf gemaakt of een kant en klare versie)
  • Komkomkommer, julienne gesneden
  • Wortel, julienne gesneden
  • Blaadjes kropsla of Romaine sla (voor in het broodje)
  • Verse kruiden, zoals koriander

Onmisbaar in mijn keuken juliennesnijder
OXO - Dunschiller - Julienne - Y-model

OXO – Dunschiller – Julienne – Y-model

Met OXO’s Julienne Snijder maak je snel en veilig garneringen, salades, Aziatisch gerechten, citroen rasp en meer.

Bijgerechtjes

Als extraatje kun je nog een paar gerechtjes naast de gestoomde broodjes serveren. Dit maakt het nog feestelijker en het is een lekkere afwisseling van texturen en smaken. Ook handig om wat meer opties aan te kunnen bieden als je voor een grotere groep kookt.

Umamifrietjes

Bereid frietjes in de frituurpan of airfryer, of als je geen zin hebt om te bakken haal je het bij de snackbar. Bestrooi de warme frietjes met een snufje zout en anori (nori snippers) of vermaal een norivel die je gebruikt voor de sushi en strooi die over de frietjes.

Gekooktje edamame boontjes

Kook bevroren edamame boontjes in een pan kokend water en een snuf zout voor 8 minuten en giet af. Spoel ze na onder de koude kraan zodat ze mooi groen blijven. Bestrooi voor het serveren met een snuf zout.

Kroepoek

Serveer er verschillende soorten kroepoek bij voor extra crunch en gewoon omdat het lekker is. Ook lekker om te verkruimelen als topping bij de broodjes.

Het bereiden van de gestoomde broodjes

Als laatste ga je de broodjes stomen. Dit doe je het beste door een stoommand te gebruiken met meerdere lagen. Neem een grote pan en bekleed de bodems van de bamboe stoommand met een stukje bakpapier. Breng het water aan de kook. Verdeel nu de (bevroren) broodjes in de stoommand en stoom ze met de deksel op de stoommand in 8 tot 10 minuten gaar. Heb je meerdere broodjes nodig, dan moet je het misschien in twee rondes stomen. Neem ongeveer 3 tot 4 broodjes per persoon. Gecombineerd met de bijgerechten, vullingen en toppings zou dit voldoende moeten zijn.


Een onmisbaar keukenhulpje
Stoommandje - Dim Sum mandje - Bamboe - 25 cm

Stoommandje – Dim Sum mandje – Bamboe – 25 cm

Met dit stoommandje kun je jouw gerechten op een gezonde manier bereiden!

Warm de vullingen voor het serveren even op en bak als laatste de bitterballen. Zet alles in leuke schaaltjes en kommetjes op een groot dienblad of borrelplank op tafel. Zo kan iedereen zijn eigen broodje vullen en garneren met de ingrediënten die hij/zij lekker vindt.

Tip: wil je de broodjes lekker warm en fluffy houden? Laat dan de broodjes die je nog niet nodig hebt in de stoommand zitten en laat ze nog een beetje nastomen.

Drankjes bij een bao night

Drankjes die die bij deze gerechtjes kunt serveren zijn bijvoorbeeld kombucha, ginger beer, ijsthee, gin tonic met yuzu of bubbeltjeswater met munt en citroen.

Dus organiseer een bao night met gestoomde broodjes en zelfgemaakte vullingen. Een gezellige manier om samen te eten, heerlijke gerechtjes die je zelf maakt óf combineert met kant en klare producten uit de supermarkt.

Organiseer een bao night met gestoomde broodjes en zelfgemaakte vullingen

Meer eetspiratie speciaal voor jou!