Groentebouillon

Groentebouillon maken

Met weinig ingrediënten kun je een heerlijke groentebouillon maken. Ik zag op Youtube een filmpje van Genaro Contaldo (de mentor van Jamie Oliver) voorbij komen, en dit recept wilde ik meteen proberen. Je kunt het maken in de slowcooker of in een ‘gewone’ soeppan. Ik heb er mijn eigen touch aan gegeven door wat lekkere kruiden en specerijen toe te voegen. Deze bouillon is ook lekker als tussendoortje.

Wat heb je nodig?

  • 1 stronk bleekselderij
  • 1 grote winterpeen
  • 2 rode uien
  • scheutje goede olijfolie
  • 2 laurierbladen
  • snufje lavas
  • 4 kruidnagels
  • stukje gedroogde foelie of een mespunt gemalen foelie
  • snufje zeezout en vers gemalen zwarte peper
  • water

Groentebouillon

Hoe maak je het?

Was en schil de groenten en snijd ze in grove stukken. Doe de groenten in de slowcooker of een soeppan en voeg er water aan toe zodat de groenten onder staan (minimaal 1,5 liter). Voeg een scheutje olijfolie toe, de laurierbladeren, lavas, de kruidnagels, foelie en een snufje zout en peper. Laat dit nu 2 uurtjes zachtjes koken in een soeppan of laat de bouillon 4 tot 5 uurtjes trekken op stand low in de slowcooker.

Zeef de bouillon, laat hem afkoelen en bewaar hem in glazen flessen in de koelkast. De bouillon kun je ook invriezen, zo heb je altijd een voorraadje bouillon om snel een soep te maken.

Op deze manier maak je een verse bouillon zonder gist en andere toevoegingen. Er zit vaak veel zout en suiker in de kant en klare bouillonblokjes van de supermarkt.

Tip: Deze bouillon is ook lekker om zo een kopje van te drinken!

Groentebouillon

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

4 Reacties

  1. Doe je de bouillon ook 2 uur in de slowcooker of moet je hem hier langer in verwarmen?

    • Hoi Jessica, ik heb het nu aangepast in de tekst want het stond er niet heel duidelijk in inderdaad. 4 tot 5 uurtjes op low in de slowcooker. En deze bouillon zou je inderdaad ook kunnen gebruiken voor de slowcooked groentesoep. Proef dan wel of de smaak sterk genoeg is en voeg indien nodig nog een snufje zout toe. Groetjes, Simone

  2. Hoe lang kan je deze bouillon in de koelkast bewaren?

    • Ik zou het maximaal 3 dagen in een glazen fles of pot in de koelkast bewaren. Maar ik zou er eerder voor kiezen om het in te vriezen. Groetjes Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*