Eetspiratie » Groentebouillon maken
Groentebouillon

Groentebouillon maken

Ik gebruik in veel van mijn recepten groentebouillon. Meestal gebruik ik het in poedervorm. De soort die ik gebruik is vrij van gist en andere toevoegingen wat ik zelf erg fijn vind. Maar soms wil ik verse groentebouillon en dit kun je heel eenvoudig zelf maken. Als je toevallig ook nog een slowcooker hebt hoef je er zelfs niet eens naar om te kijken.

Er zijn heel veel manieren om groentebouillon te maken. Je kunt al je restjes, schillen en stronken (scraps) bewaren en invriezen tot je een hele zak vol hebt. Hier kook je vervolgens een bouillon van die je ook weer makkelijk kunt invriezen. Zo heb je altijd verse bouillon in huis en je maakt goed gebruik van je restjes.

Ben je nog niet in het bezit van een slowcooker? Klik hier om een artikel te lezen over slowcooking. En klik hier om een artikel te lezen over koken met een multicooker (dit is inclusief een slowcooker).

De groenten die je gaat gebruiken voor de bouillon vul je aan met kruiden en specerijen uit je voorraadkast. Je kunt de bouillon helemaal naar je eigen smaak maken. Je kunt zout en peper toevoegen maar eet je zoutarm? Dan kun je het ook weglaten. Je zou dan (gedroogde) lavas (maggikruid) kunnen toevoegen om toch een bouillonachtige smaak te krijgen.

Groentebouillon maken

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Course: Slowcooker, Soepen, Vegan, VegetarischCuisine: SoepenDifficulty: makkelijk
Hoeveelheid

1.5

liter
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

5

hours 
Tijd totaal

5

hours 

15

minutes

Met (restjes) groenten, kruiden en specerijen maak je een lekkere smaakvolle groentebouillon.

Ingrediënten

  • 1 stronk bleekselderij + selderijblad

  • 1 grote winterpeen

  • 2 rode uien

  • 2 laurierbladen

  • 4 kruidnagels

  • stukje foelie (of mespunt gemalen foelie)

  • 2 tenen knoflook

  • 2 eetlepels olijfolie

  • zout en peper naar smaak

  • optioneel: theelepel gemalen lavas

  • 1,5 – 2 liter water

Hoe maak je het?

  • Was de bleekselderij en de winterpeen en schil ze (indien nodig). Snijd ze in grove stukken. Plet de koflooktenen en snijd de uien in grote stukken. Leg ze in de slowcooker.
  • Voeg de laurierbladen, kruidnagels, foelie, lavas en olijfolie toe.
  • Schenk er 1,5 tot 2 liter water op en voeg naar wens een snufje zout en peper toe. Zet de slowcooker voor 4 tot 5 uur op stand low.
  • Als de kooktijd is verstreken ga je de bouillon zeven. Vang de bouillon op in een kom en proef. Breng de bouillon naar wens op smaak met zout en peper.Groentebouillon
  • De gekookte groenten kun je weggooien in de groenbak. Schenk de bouillon in flessen of in bakken of ziplock zakjes. Bewaar in de koelkast of vriezer.Groentebouillon

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE