Eetspiratie » Groentebouillon maken
Groentebouillon

Groentebouillon maken

Groentebouillon maken, dé manier om alles uit je groenten te halen. Ken je dat, dat je schillen van groenten zoals wortels, uien en bleekselderij of topjes en kontjes van bosuien steeds weggooit? Gooi ze niet meer weg maar spaar ze op in een grote zak. Deze zak bewaar je in de diepvries. Hiervan maak je heerlijke groentebouillon.

Er zijn heel veel manieren om groentebouillon te maken. Je kunt het maken van ‘scraps’ (restjes groenten) zoals ik hierboven omschreef. Maar je kunt het ook maken van groenten die je hier speciaal voor koopt zoals bleekselderij en wortel. Persoonlijk vind ik die manier van bereiden een beetje zonde want de groente gooi je na gebruik weg. Als je het bereid van restjes haal je het meeste uit je groenten.

Groentebouillon maken

Ik was mijn groenten altijd grondig voordat ik ze ga schillen of snijden. Dit doe ik omdat ik liever geen zand in mijn bouillon wil. Zelf gebruik ik de schillen en restjes van wortels, uien en knoflook. Ik bewaar de topjes en kontjes van bosui en prei. Restjes bleekselderij en het blad daarvan. Broccoli en bloemkoolsteeltjes zijn ook perfect voor groentebouillon. Wat ik zelf niet gebruik zijn aardappelschillen. Als je schone schillen gebruikt zou dit prima moeten kunnen maar het heeft niet mijn voorkeur.

Ik verzamel al mijn scraps in een grote ziplockzak. Deze zak bewaar ik in de vriezer. Ik vul deze steeds aan tot hij vol is. Daarna doe ik alles over in de slowcooker of een soeppan, voeg eventueel kruiden en specerijen toe naar smaak. Laurierblaadjes, zwarte peperbolletjes, foelie en lavas (maggikruid) zijn lekkere smaakmakers voor een groentebouillon. Voeg zout toe naar je eigen persoonlijke smaak. Schenk er water op tot alle groenten onderstaan. Gebruik dit recept ter inspiratie. Gebruik kruiden en specerijen die je lekker vindt.

Groentebouillon maken

Groentebouillon maken

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

1.5

liter
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

5

uren 
Tijd totaal

5

uren 

15

minuten

Met (restjes) groenten, kruiden en specerijen maak je een lekkere smaakvolle groentebouillon.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 1 1 volle zak (van 3 liter) groente restjes

  • 2 2 laurierbladen

  • 4 4 kruidnagels

  • stukje stukje foelie (of mespunt gemalen foelie)

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 2 eetlepels 2 olijfolie

  • zout en peper naar smaak

  • optioneel: theelepel gemalen lavas

  • 1,5 – 2 liter 1,5 – 2 water

Hoe maak je het?

  • Doe alle groenterestjes in de slowcooker. Schenk er water op tot alles onder staat.
  • Voeg de laurierbladen, kruidnagels, foelie, lavas en olijfolie toe.
  • Zet de slowcooker voor 4,5 tot 5 uur op stand low. In een gewone soeppan heeft het ongeveer 1 uur tot 1,5 uur nodig.
  • Als de kooktijd verstreken is schenk je de bouillon door een zeef. Vang het op in een grote kom. Schenk de bouillon in flessen of potten. Bewaar de bouillon in de koelkast of vries het in.Groentebouillon

Aantekeningen

  • Gebruik deze bouillon voor soepen, stoofschotels en curry’s. Het is ook lekker om rijst of pasta in te koken.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE