Eetspiratie » Gebakken oesterzwammen
Gebakken oesterzwammen

Gebakken oesterzwammen

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Gebakken oesterzwammen uit de oven, koekenpan of airfryer, een lekkere manier om deze paddenstoelen te bereiden. Als je nog nooit oesterzwammen hebt gegeten dan raad ik je aan dit eens te doen! Naast dat ze betaalbaar zijn, zijn ze ook nog eens lekker en gezond. Ze zijn lekker als gerecht op zich en zijn ook een goede vervanger voor vlees. Een veelzijdige paddenstoel die je heel eenvoudig kunt toevoegen aan je kookrepertoire.

Oesterzwammen staan wekelijks op mijn boodschappenlijstje. Deze paddenstoelen mogen niet ontbreken in mijn koelkast, het is namelijk erg handig om deze in huis te hebben. Je kunt ze ook toevoegen aan veel gerechten. Of het nu in een soep is, een wokgerecht, gebakken op een broodje of in een wrap, de oesterzwammen gaan altijd wel op. Je kunt ze bakken, frituren in een beslag of verwerken in groentepannenkoekjes. Handig voor een snelle maaltijd of op dagen dat je even geen Eetspiratie hebt.


Kweek je eigen oesterzwammen
Oesterzwam kweekset

Oesterzwam kweekset

Zelf paddenstoelen kweken op koffiedik. Ook leuk als cadeau!

Gebakken oesterzwammen

Je kunt oesterzwammen op verschillende manieren bereiden. Mijn favoriete manier is om ze in stukjes/reepjes te scheuren. Zo tover je een paar paddenstoelen om tot een grote hoeveelheid. Je kunt ze vooraf kruiden en bakken in een beetje olie of boter in een grote koekenpan. Ook kun je ze in de oven bereiden. Scheur de oesterzwammen in reepjes en kruid ze. Verspreid ze over een bakplaat, besprenkel met een beetje olie en bak ze zacht of krokant in de oven.

Je kunt de oesterzwammen ook heel laten (in plaats van ze te scheuren) en aanbakken in een koekenpan. Het werkt een beetje hetzelfde als bij gewone champignons. In dit artikel kun je lezen hoe je de lekkerste champignons bakt. Ook kun je oesterzwammen bakken in de airfryer, dit is vooral handig als je van een lekkere crunch houdt. Scheur ze in repen en besprenkel heel licht met olie en kruid ze naar smaak (kipkruiden zijn erg lekker). Bak ze 10 tot 15 minuten op 180 graden en schud tussendoor een keertje.


Airfryer xxl keramisch en minder vet
CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe - 6,5 Liter

CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe – 6,5 Liter

Heleluchtfriteuse met keramische coating!

Maar wat kun je er vervolgens mee? Als je de reepjes bakt in de koekenpan kun je ze kruiden naar smaak en gebruiken als topping op aardappelpuree, pasta of op een broodje (met hummus) bijvoorbeeld. Je kunt er ook ‘woksaus‘ aan toevoegen en het vervolgens gebruiken als vulling voor een wrap of Oosters pannenkoekje. Met Mexicaanse kruiden tover je het om tot een tacovulling of met Indische kruiden en specerijen maak je er ‘pulled paddo’ van (zoals op dit broodje).

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gebakken oesterzwammen
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Gebakken oesterzwammen

Gebakken oesterzwammen

Recept van Simone | Eetspiratie
4.4 van 16 stemmen
Categorie: Ingrediënt, Bijgerecht, Lunch, HoofdgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

40

minuten

Een basisrecept voor gebakken oesterzwammen. Bak ze in de oven, koekenpan of in de airfryer. Serveer ze als krokante topping op diverse gerechten zoals aardappelpuree of flatbread. Of gebruik ze als vulling in pita’s of wraps. Ook lekker in roerbak en wokgerechten en zelfs als snack met een klein snufje zout.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 600 gram oesterzwammen, in reepjes gescheurd

  • 1 eetlepel knoflookpoeder

  • halve eetlepel uienpoeder

  • peper en zout naar smaak

  • olijfolie (bij voorkeur olijfoliespray)

BEREIDING

  • Scheur 600 gram oesterzwammen in reepjes. Wissel de reepjes af met dunne reepjes en wat grovere stukken. Zo krijgt het geheel een bite en zitten er ook crispy stukjes tussen. Doe ze in een hele ruime kom of schaal.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bestrooi de oesterzwammen met een deel van 1 eetlepel knoflookpoeder en een halve eetlepel uienpoeder, schud de reepjes om in de schaal en voeg de rest van het poeder toe. Schud goed om zodat alles een beetje bedekt wordt.
  • Draai er versgemalen zwarte peper overheen. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en verdeel de oesterzwammen erover. Zorg dat ze mooi verspreid liggen.
  • Spray er gelijkmatig olijfolie overheen. Of drizzle er een klein beetje olie overheen en meng dan de oesterzwammen even met je handen door elkaar.
  • Doe de oesterzwammen in de oven voor 20 tot 25 minuten voor een zachte bite. En doe ze 30 minuten in de oven voor een crispy bite. Schep tussendoor twee keer om zodat alles gelijkmatig bakt.
  • Als de oesterzwammen gaar zijn, haal je ze uit de oven en bestrooi je ze royaal met zout. Verwerk ze nu verder in een gerecht of serveer direct.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!