Eetspiratie » Carnitas, krokant varkensvlees (slowcooker)
Carnitas, krokant varkensvlees uit de slowcooker

Carnitas, krokant varkensvlees (slowcooker)

Carnitas, krokant varkensvlees (slowcooker), een soort pulled pork maar dan crispy gebakken. Dit Mexicaanse streetfood gerecht is heel eenvoudig te maken. Het vlees gaar je eerst in de slowcooker en vervolgens bak je het op in de koekenpan. Je serveert het vlees op (mini) tortillas samen met een paar lekkere toppings zoals guacamole, pickle van rode ui en knapperige sla.

Voor dit gerecht kun je hamlappen of procureur gebruiken. Het liefst vlees waar een beetje vet aan zit. Je kunt het in zijn geheel in de slowcooker bereiden want voordat je het opbakt trek je het met twee vorken uit elkaar. Hoe dunner de reepjes, hoe krokanter ze straks worden. Heb je geen slowcooker, je kunt het vlees ook laten sudderen in een stoofpan (2 tot 2,5 uur) en daarna opbakken in de koekenpan.

Carnitas, krokant varkensvlees (slowcooker)

Carnitas worden geserveerd in mini tortillawraps. Deze kleine wraps zijn soms moeilijk te vinden in de supermarkt. Wat ik heb gedaan: ik heb grote tortillawraps gebruikt en er kleine rondjes uitgestoken met een grote serveerring. Zo kreeg ik precies het juiste formaat voor de mini wraps. Het kan in principe met elke grote uitsteekvorm. En heb je minder tijd dan kun je het ook prima in de grotere wraps serveren.

Dit gerecht draait ook om de lekkere toppings. Mijn favorieten zijn, geprakte avocado, blokjes komkommer, stukjes tomaat, dun rode kool, gesnedenrode ui of een pickle van rode ui. Verse kruiden zoals koriander of bieslook passen er ook perfect bij. Kijk wat je in huis hebt en maak jouw carnitas zoals jij ze het lekkerst vindt.

Carnitas, krokant varkensvlees (slowcooker)

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Slowcooker (low)

6

uren 
Total time

6

uren 

15

minuten

Langzaam gegaard vlees uit de slowcooker wat daarna kort wordt opgebakken in de koekenpan.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 1 kilo 1 hamlappen of procureur

  • 1 1 ui gesnipperd

  • 4 tenen 4 knoflook fijngehakt

  • mespunt chilipoeder

  • 1 eetlepel 1 gedroogde oregano

  • 1 theelepel 1 gemalen komijn

  • 1 eetlepel 1 groentebouillonpoeder of een bouillonblokje

  • 4 4 laurierbladen

  • 1 1 limoen (het sap + eventueel rasp)

  • zout naar smaak

  • halve theelepel halve zwarte peper

  • 3 eetlepels 3 olie

  • 250 -280 milliliter 250 -280 water

  • toppings naar keuze

Hoe maak je het?

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Schroei het vlees aan beide kanten dicht totdat het een beetje bruin is. Als het vlees een kleurtje heeft leg je het in de slowcooker. Bak het vlees eventueel in twee rondes zodat de pan niet te vol zit.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Doe deze rauw bij het vlees in de slowcooker. Voeg het chilipoeder, komijn, zwarte peper, oregano, groentebouillonpoeder (of verkruimeld blokje) en de laurierbladen toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg 250 milliliter water toe of meer naar wens. Het vlees hoeft niet onder te staan. Zet de slowcooker op stand high voor 4 tot 5 uur of op stand low voor 6 tot 8 uur.
  • Als de kooktijd verstreken is voeg je het sap met eventueel het rasp van een limoen toe. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar (als dat nog nodig is).. Schep de hoeveelheid vlees die je wil gaan gebruiken uit de pan en doe ook een beetje van het vocht uit de slowcooker apart in een schaaltje.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak het vlees kort op hoog vuur aan totdat het bruin en krokant aan de randjes is. Als het vlees krokant is schep er dan een eetlepel van het vocht van het vlees wat je bewaard hebt overheen. Op deze manier droogt het vlees niet uit. Bestrooi met een snuf grof zout.
  • Schep het vlees op de tortilla’s en garneer met de toppings. Serveer het met een salade en/of zoete aardappelfriet.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE