Carnitas

Carnitas, krokant varkensvlees (slowcooker)

Wij eten niet vaak varkensvlees en als we het eten dan maak ik het vlees het liefst klaar in de slowcooker. Bij de wekelijkse boodschappen hadden we ‘per ongeluk’ hamlappen in het karretje gedaan. Omdat het zomer is wilde ik een lekker fris en zomers gerecht met varkensvlees maken. Met varkensvlees kom je snel uit bij pulled pork. Carnitas is een variant van pulled pork maar net weer iets anders als dat je gewend bent.

Carnitas is een Mexicaans streetfood gerecht. Het is krokant varkensvlees wat eerst lang gegaard heeft (in de slowcooker ongeveer 6 tot 8 uur) en daarna even kort wordt opgebakken of gegrild. Je serveert het in wraps, als taco’s of burritos of zelfs in een pitabroodje. Dit is heerlijk in combinatie met limoen en verse kruiden en een frisse salade met komkommer en mais.

Wat heb je nodig?

  • ongeveer 1 kilo varkensvlees (hamlappen)
  • 1 limoen
  • vers gehakte koriander of peterselie
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook
  • flinke snuf chilipoeder
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 flinke theelepel gemalen komijn
  • 250 tot 280 milliliter water
  • 1 flinke eetlepel groentebouillonpoeder
  • theelepel gemalen zwarte peper
  • 4 laurierbladen
  • flinke snuf zout
  • scheutje olie om in te bakken

Wat serveer je erbij?

  • tortilla wraps
  • chilisaus
  • crème fraîche
  • tortillachips
  • een salade van komkommer, bonen, mais, rode ui, tomaatjes, stukjes avocado en vers gehakte kruiden
  • zoete aardappelfrietjes
  • sla

Hoe maak je het?

Snijd het vlees in grote stukken en verhit een scheutje olie in de koekenpan. Schroei het vlees aan beide kanten dicht totdat het een beetje bruin is. Als het vlees bruin is leg je het in de slowcooker.

Snipper de ui en de knoflook en voeg deze bij het vlees in de slowcooker. Voeg het chilipoeder, komijn, zwarte peper, oregano, groentebouillonpoeder, water en de laurierbladen toe. Meng alles goed door elkaar. Begin eerst met 250 milliliter water, later kun je altijd nog water toevoegen.

Zet de slowcooker op stand high voor 5 uur of op stand low voor 8 uur. Het vlees hoeft niet helemaal onder te staan. Wil je het in een stoofpan maken dan doe je het op dezelfde manier. Kijk af en toe of het vlees gaar is.

Hoe nu verder?

Als de tijd verstreken is voeg je het sap van een limoen toe. Nu trek je het vlees met twee vorken uit elkaar maar misschien valt het vanzelf al wel uit elkaar. Schep de hoeveelheid vlees die je wil gaan gebruiken uit de pan en doe ook een beetje van het vocht uit de slowcooker apart in een schaaltje. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak het vlees even kort op hoog vuur aan totdat het bruin en een beetje krokant is.

Als het vlees een beetje krokant is schep er dan een eetlepel van het vocht van het vlees wat je bewaard hebt overheen. Op deze manier droogt het vlees niet uit. Het vlees wat je over hebt bewaar je als het afgekoeld is in de koelkast voor een andere keer. Invriezen kan natuurlijk ook.

Verwarm de tortilla wraps, bak eventueel zoete aardappelfrietjes en zet alles in schaaltjes op tafel. Schep het vlees in de tortilla wrap en voeg er verse kruiden, sla, chilisaus of crème fraîche naar wens aan toe. Serveer de salade en de zoete aardappelfrietjes erbij. Echt een fris en zomers gerecht.

Met een restje pulled pork kun je ook een heerlijke nacho schotel maken! Lees hier het recept.

Carnitas

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

5 Reacties

  1. Heeeeeeeerlijk! Ik heb ipv zout cajunkruiden van Stegeman gebruikt. Ik heb de wrap en de crème fraîche weggelaten, omdat ik dat zonde van het smakelijke vlees vond. De bonen waren bij ons kidneybonen. Ik ben de koriander vergeten over de salade te doen, maar je mistte het niet. Na een dikke 4 uur was het vlees helemaal gaar en konden we eten. Een aanrader!

  2. Hoi Simone.

    Dit klink erg lekker! Ik zal Marloes vragen dit recept uit te proberen 😉.
    Gr Dennis

  3. Het was echt heerlijk! Na dit recept gelijk verliefd op de slowcooker! Vanavond probeer ik weer een receptje van je uit :)

    • Hoi Annemerel, wat leuk om te horen! Als je eenmaal bent begonnen met slowcooken raak je er een beetje aan verslaafd. Het is zo handig en erg lekker! Ben benieuwd wat je allemaal gaat maken. Liefs, Simone

  4. Ga ik zeker proberen.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*