Carnitas, krokant varkensvlees uit de slowcooker

Carnitas, krokant varkensvlees (slowcooker)

Wij eten niet vaak varkensvlees en als we het eten dan maak ik het vlees het liefst klaar in de slowcooker. Bij de wekelijkse boodschappen hadden we ‘per ongeluk’ hamlappen in het karretje gedaan. Omdat het zomer is wilde ik een lekker zomers gerecht maken. Met varkensvlees kom je snel uit bij pulled pork. Carnitas is een variant van pulled pork maar net weer iets anders als dat je gewend bent.

Carnitas is een Mexicaans streetfood gerecht. Het is krokant varkensvlees wat eerst lang gegaard heeft (in de slowcooker ongeveer 6 tot 8 uur) en daarna even kort wordt opgebakken of gegrild.

Je eet het in (mini) tortillawraps, als taco’s of burritos of zelfs in een pitabroodje. Het vlees is heerlijk in combinatie met limoen en verse kruiden. Serveer er een frisse salade met komkommer, tomaat en mais bij. En als topping gebruik je zure room of guacamole.

wat heb je nodig?

  • ongeveer 1 kilo varkensvlees (hamlappen)

  • 1 limoen

  • vers gehakte koriander of peterselie

  • 1 ui fijn gesnipperd

  • 4 teentjes knoflook

  • flinke snuf chilipoeder

  • 1 eetlepel gedroogde oregano

  • 1 flinke theelepel gemalen komijn

  • 250 tot 280 milliliter water

  • 1 flinke eetlepel groentebouillonpoeder of een half verkruimeld bouillonblokje

  • zout en peper

  • 4 laurierbladen

  • scheutje olie om in te bakken

Carnitas, krokant varkensvlees uit de slowcooker

Hoe maak je het?

  • Snijd het vlees in grote stukken en verhit een scheutje olie in de koekenpan. Schroei het vlees aan beide kanten dicht totdat het een beetje bruin is. Als het vlees bruin is leg je het in de slowcooker.
  • Snipper de ui en de knoflook en voeg deze bij het vlees in de slowcooker. Voeg het chilipoeder, komijn, zwarte peper, oregano, groentebouillonpoeder, water en de laurierbladen toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg 250 milliliter water toe of meer naar wens. Het vlees hoeft niet onder te staan. Zet de slowcooker op stand high voor 4 tot 5 uur of op stand low voor 6 tot 8 uur.
  • Als de kooktijd verstreken is voeg je het sap van een limoen toe. Nu trek je het vlees met twee vorken uit elkaar maar misschien valt het vanzelf al wel uit elkaar. Schep de hoeveelheid vlees die je wil gaan gebruiken uit de pan en doe ook een beetje van het vocht uit de slowcooker apart in een schaaltje.
  • Verhit ruim olie in een koekenpan en bak het vlees even kort op hoog vuur aan totdat het bruin en een beetje krokant is.
    Als het vlees een beetje krokant is schep er dan een eetlepel van het vocht van het vlees wat je bewaard hebt overheen. Op deze manier droogt het vlees niet uit.
  • Bestrooi als laatste met een snuf grof zout.

Op zoek naar meer lekkere recepten voor de slowcooker?

Klik hier om naar al mijn slowcooker recepten te gaan, er zit vast iets lekkers voor je bij!

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

5 Reacties

  1. Heeeeeeeerlijk! Ik heb ipv zout cajunkruiden van Stegeman gebruikt. Ik heb de wrap en de crème fraîche weggelaten, omdat ik dat zonde van het smakelijke vlees vond. De bonen waren bij ons kidneybonen. Ik ben de koriander vergeten over de salade te doen, maar je mistte het niet. Na een dikke 4 uur was het vlees helemaal gaar en konden we eten. Een aanrader!

  2. Hoi Simone.

    Dit klink erg lekker! Ik zal Marloes vragen dit recept uit te proberen 😉.
    Gr Dennis

  3. Het was echt heerlijk! Na dit recept gelijk verliefd op de slowcooker! Vanavond probeer ik weer een receptje van je uit :)

    • Hoi Annemerel, wat leuk om te horen! Als je eenmaal bent begonnen met slowcooken raak je er een beetje aan verslaafd. Het is zo handig en erg lekker! Ben benieuwd wat je allemaal gaat maken. Liefs, Simone

  4. Ga ik zeker proberen.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*