Eetspiratie » Tempeh bacon
Tempeh bacon

Tempeh bacon

Tempeh bacon, een lekker en plantaardig alternatief voor bacon. Knapperige tempeh met een smokey marinade, gebakken in de pan of oven. Heerlijk op een broodje, een sandwich, in een salade of verkruimeld over een pastagerecht of zelfs een stamppot.

Eerder schreef ik een artikel met een overzicht van de lekkerste tempehrecepten. Er kan weer een recept aan dit lijstje toegevoegd worden namelijk: tempeh bacon. Dungesneden plakjes tempeh die je marineert in o.a. sojasaus, ahornsiroop en eventueel een klein beetje liquid smoke (vloeibaar rookaroma). Hierdoor krijgt de tempeh een rookachtige smaak waardoor je het ‘bacongevoel’ krijgt. Dit vegan baconrecept is een opgepimpte versie van tempeh chips. Je kunt plakjes tempeh gebakken prima eten met een snufje zout. Maar bij dit recept worden de plakjes gemarineerd om er een lekkere smaak aan te geven.

Onmisbaar in de Aziatische keuken
Sojasaus van Kikkoman - 1 liter

Sojasaus van Kikkoman – 1 liter

Kwaliteitsmerk sojasaus, traditioneel gebrouwen.

Tempeh bacon

Waarom zou je bacon van tempeh willen maken? Je zou het ook gemarineerde tempeh kunnen noemen. Het is heerlijk beleg op bijvoorbeeld een BLT sandwich (bacon, lettuce & tomato) of een BLT salade. In beide gevallen vervang je de bacon door tempeh. En zo zijn er nog veel meer gerechten te bedenken waar je de bacon kan ‘swappen’ voor tempeh. Het is makkelijk te maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig.

Zoals ik al eerder aangaf, om een rookachtige smaak te krijgen kun je ervoor kiezen liquid smoke te gebruiken. Dit kun je kopen in natuurvoedingswinkels, een toko of online. Je hebt er maar een heel klein beetje van nodig, want het is heel erg geconcentreerd. Dit ingrediënt is optioneel. Je kunt ook prima gerookt paprikapoeder gebruiken om die smaak te krijgen. Een ander alternatief voor rookaroma is Tabasco smoked chipotle, dit geeft naast een ‘smokey flavour’ ook een beetje pit.

Om dit gerecht te maken is het handig om de tempeh zo dun mogelijk te snijden. Hoe dunner de plakjes, hoe krokanter het resultaat. Marineren kan in een half uurtje. Als je de tempeh bacon bakt in een koekenpan in olie zal deze krokanter worden als dat je deze bakt in de oven. In de oven bakken (20 minuten op 180 graden) werkt prima, maar de bacon wordt dan wel iets droger dan uit de koekenpan.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Tempeh bacon

Tempeh bacon

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Gang: Bijgerecht, IngrediëntKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

250

gram
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten

Gemarineerde, gebakken plakjes knapperige tempeh met de smaak van ‘bacon’. Een plantaardig en eiwitrijk alternatief voor bacon.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram tempeh, in dunne plakjes gesneden

  • 2,5 eetlepel sojasaus

  • 1 eetlepel ahornsiroop

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel uienpoeder

  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder

  • 1 theelepel liquid smoke (optioneel) of Tabasco smoked chipotle

  • snufje zwarte peper

  • 2 eetlepels neutrale olie

BEREIDING

  • Snijd 250 gram tempeh in dunne plakjes.
  • Maak een marinade van 2,5 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel ahornsiroop, een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, optioneel 1 theelepel liquid smoke of een paar druppels Tabasco smoked chipotle en een snufje zwarte peper. Meng dit goed door elkaar.
  • Doe de tempeh plakjes in een bak of schaal en schenk de marinade eroverheen. Schep alles om met een spatel of doe een deksel op de bak en schud de bak zodat de marinade goed verdeeld wordt over de tempeh.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de plakjes tempeh bruin aan beide kanten op een matig vuur zodat de marinade niet verbrandt. Bak de tempeh eventueel in twee rondes zodat de pan niet te vol wordt. Laat de plakjes uitlekken op een stukje keukenpapier. Wil je ze bakken in de oven, gebruik dan een oliespray om de olie te doseren en bak ze in 20 minuten bruin op 180 graden.
  • Bewaar de tempeh bacon in een bakje in de koelkast. Bak ze eventueel even op in de koekenpan, airfryer of oven om ze weer krokant te maken.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.