Eetspiratie » Rookworst met boontjes – een gerecht uit de Indische keuken
Rookworst met boontjes een gerecht uit de Indische keuken

Rookworst met boontjes – een gerecht uit de Indische keuken

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Rookworst met boontjes – een gerecht uit de Indische keuken. En niet zomaar eentje, dit recept komt uit het boek ‘Alle Indische keukengeheimen‘ van Jeff Keasberry, geen onbekende naam in Indische kringen. Dit gerecht verdientd een plekje in de spotlights omdat het zo eenvoudig en ontzettend lekker is. Daarnaast het het ook nog eens heel makkelijk en snel te maken. Een Indisch recept dat echt niet mag ontbreken in je kookrepertoire.

De meest simpele recepten zijn vaak het lekkerst en dat geldt zeker voor deze rookworst met boontjes. Als je het over Indische gerechten hebt dan is dit hier een goed voorbeeld van. Er is niets zo ‘Nederlands’ als een rookworst. Combineer dat met een aantal ingrediënten uit de Indonesische keuken en je hebt een nieuw gerecht. Dat heeft Jeff Keasberry goed bedacht! Wellicht houdt hij heel erg van rookworst en dacht, hier moet ik iets lekkers van maken maar dan ‘Indostyle’. Zoals het een echte Indo betaamt heb ik natuurlijk mijn eigen touch gegeven aan het recept, een beetje van Keasberry en Eetspiratie ineen.


Onmisbaar in de Aziatische keuken
Blackwell Wadjan Wokpan - Gietijzer - 32 cm - Zwart

Blackwell Wadjan Wokpan – Gietijzer – 32 cm – Zwart

Geschikt voor alle warmtebronnen.

Rookworst met boontjes – een gerecht uit de Indische keuken

Je kunt dit gerecht maken met de standaard rookworst, maar het is ook een optie om een vegan rookworst te gebruiken. Als je een lekkere plantaardige rookworst zoekt dan kan ik die van de Vegetarische slager aanbevelen (#nospon). Om dit gerecht te ‘veganizen’ laat je de trassi weg en voegt dan een halve eetlepel groentebouillonpoeder als smaakmaker toe. Op deze manier kun je dit gerecht dus prima plantaardig maken. Serveer de rookworst boontjes met rijst, extra sambal en eventueel een lekkere atjar of lalab van komkommer. Gebakken uitjes mogen natuurlijk ook niet ontbreken.

Voor dit gerecht gebruik ik diepvriesboontjes omdat dit handig én lekker is. Daarnaast zijn deze reeds geblancheerd voordat ze worden ingevroren, waardoor ze sneller gaar zijn. Tevens zijn ze goedkoper dan de verse variant, zelfs de biologische sperziebonen. Genoeg reden om diepvriesbonen te gebruiken.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Rookworst met boontjes Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Rookworst met boontjes - een gerecht uit de Indische keuken

Rookworst met boontjes – een gerecht uit de Indische keuken

Recept van Simone | Eetspiratie
4.5 van 4 stemmen
Categorie: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

35

minuten

Een écht Indisch gerecht van Jeff Keasberry, de Nederlandse rookworst gecombineerd sperzieboontjes en smaken uit de Indonesische keuken. Een makkelijk gerecht dat binnen no time op tafel staat. Serveer met rijst, sambal en gebakken uitjes.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 (plantaardige) rookworst

  • 500-700 gram diepvries sperziebonen

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 ui, gesnipperd

  • halve theelepel verkruimelde trassi (of een halve eetlepel groentebouillonpoeder)

  • 1 eetlepel sambal oelek

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • 6 eetlepels kokosmelk

  • 2 eetlepels olie

  • zout en peper naar smaak

BEREIDING

  • Zet een pan water op en verwarm hierin de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snipper ondertussen 1 ui en hak 3 tenen knoflook fijn.
  • Verwarm 1 eetlepel olie in een wok of wadjan en fruit hierin de ui, knoflook en 1 eetlepel sambal oelek aan. Bak dit voor 3 minuten tot de ui glazig ziet. Voeg een halve theelepel verkruimelde trassi toe (of een halve eetlepel groentebouillonpoeder). Bak dit even mee en voeg indien nodig een klein scheutje water toe.
  • Doe er 500 tot 700 gram bevroren sperziebonen bij en schep alles goed om. Doe er 6 eetlepels kokosmelk bij, samen met 1 eetlepel ketjap manis, en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Terwijl de boontjes garen, haal je de warme rookworst uit de verpakking en snijd je deze in plakjes. Verwarm een eetlepel olie in een aparte koekenpan en bak de plakjes tot ze mooi verkleurd zijn voor ongeveer 3 tot 5 minuten.
  • Als de boontjes beetgaar zijn, voeg je de plakjes rookworst aan de wok toe. Schep alles goed om en serveer met rijst, komkommersalade en gebakken uitjes. Extra sambal mag natuurlijk niet ontbreken.

AANTEKENINGEN

  • Ik verwarm de rookworst voor omdat ik een plantaardige variant gebruik. Deze rookworst blijft na het verwarmen steviger zodat hij makkelijker te bakken is. Ik vind het persoonlijk ook fijn om de rookworst vooraf goed te verwarmen. Maar in principe zou je een gewone rookworst prima in plakjes kunnen snijden en rechtstreeks in de pan met de ui, knoflook en sambal kunnen meebakken. Je hoeft deze dus niet perse van tevoren in een pan te verwarmen, maar kunt hem direct meebakken in de pan.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!