Lotek – Indonesisch groentegerecht met pindasaus, niet te vergelijken met gado gado en petjel. Ook dit zijn twee salades bomvol groenten, maar totaal anders dan lotek. Bij gado gado wordt de dressing of de saus ‘erover’ geserveerd. Bij petjel en lotek meng je de saus ‘door’ de geblancheerde groenten. Voor dit gerecht kun je verschillende groenten gebruiken maar spinazie en kool mogen eigenlijk niet ontbreken. De boemboe voor de saus heeft ook een verrassend ingrediënt, namelijk een gekookte aardappel. Eet lotek als een salade, een bijgerecht of serveer er blokjes lontong bij.
Er zijn verschillende manieren om dit gerecht te maken. De ingrediënten zijn over het algemeen een beetje hetzelfde. Bij het ene recept wordt tahoe of tempeh toegevoegd, of wordt de aardappel niet in de saus verwerkt maar gebakken door de salade geserveerd. En in het andere recept wordt trassi gebruikt, terwijl het van origine een veganistisch gerecht is. De één vijzelt graag zelf de pinda’s voor de saus en de ander gaat voor het gemak van pindakaas. Ik heb voor dit recept onder andere het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuijk geraadpleegd. Met dat basisrecept in mijn achterhoofd maakte ik mijn versie van lotek.
Lotek – Indonesisch groentegerecht met pindasaus
In principe is het een heel eenvoudig recept met redelijk simpele ingrediënten. Met spinazie, (diepvries) sperziebonen, een stuk spitskool en taugé kom je al een heel eind. Deze groenten hoef je alleen even te wassen, grof te snijden, te blancheren en koud af te spoelen. De taugé is een ander verhaal, deze maak ik altijd schoon. Dit doe je één voor één met de hand. Dit is iets wat je als kleinkind van een Indonesische oma leert. Ik schreef er een uitgebreid artikel over, lees het artikel hier. De boemboe voor de pindasaus wordt gemaakt met een gekookte aardappel, deze geeft je saus een dikke en stevige structuur. De saus hecht daardoor goed aan de groenten. In mijn saus zit een scheutje ketjap manis, dit hoort er eigenlijk niet in maar ik doe het toch omdat het lekker is!
Kenmerkend voor lotek (en ook petjel) is dat er kentjoer in zit. Kentjoer is familie van de gemberwortel en wordt ook wel witte gember genoemd. Het heeft een fris pittige smaak die dit gerecht bijzonder maakt. Voor gemalen kentjoer moet je misschien wel een tripje maken naar de toko. Kun je er niet aan komen, laat het dan gewoon weg. Er is niet echt een alternatief voor te vinden dat er qua smaak op lijkt.

6-Delige Maatlepel Set RVS
Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Lotek – Indonesisch groentegerecht met pindasaus
4
personen30
minuten10
minuten40
minutenLotek – Indonesisch groentegerecht met pindasaus. Geblancheerde groenten met gekookte aardappel en een kruidige pindasaus. Een salade bomvol groenten.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
150 gram spinazie
200 gram spitskool, grof gesneden
200 gram (diepvries) sperziebonen
100 gram taugé schoongemaakt
1 aardappel van 100 gram gekookt
4 eetlepels pindakaas (of amandelpasta)
1 eetlepel sambal oelek (of meer of minder naar smaak)
halve theelepel gemalen kentjoer
1 limoen (het sap)
1 eetlepel ketjap manis
1 theelepel azijn
1 theelepel suiker
zout naar smaak
100 milliliter water
gebakken uitjes of seroendeng (garnering)
BEREIDING
- Begin met het koken van de aardappel in een pannetje water met een snufje zout. Kook de aardappel gaar zodat je deze kunt prakken met een vork.
- Maak 100 gram taugé schoon, snijd 200 gram spitskool grof en zet 150 gram spinazie en 200 gram (diepvries) sperziebonen klaar. Zet een grote pan water op en breng deze aan de kook.
- Zodra het water kookt, blancheer je als eerste de kool voor 2 minuten, schep deze eruit met een schuimspaan en doe de sperziebonen in het kokende water voor 3 tot 4 minuten. Spoel ondertussen de kool koud af en daarna ook de sperziebonen. Blancheer vervolgens de spinazie en de taugé samen voor ongeveer 1 tot 2 minuten. Spoel ook deze koud af onder de kraan. Dit mag allemaal bij elkaar in een grote schaal.
- Als de aardappel klaar is, giet je deze af. Prak de aardappel fijn met een vork in een diep bord of schaaltje. Voeg 4 eetlepels pindakaas (of notenpasta) toe, samen met 1 eetlepel sambal oelek, 1 eetlepel ketjap manis, 1 theelepel azijn, het sap van 1 limoen, 1 theelepel suiker en een halve theelepel gemalen kentjoer.
- Meng alles met een vork goed door elkaar, proef en voeg zout toe naar smaak. Voeg indien nodig nog iets extra’s toe van de bovengenoemde ingrediënten. Schenk er 100 milliliter water bij om het geheel iets losser te maken.
- Doe de groenten in een grote schaal en voeg de boemboe/pindasaus toe. Meng dit met twee lepels goed door de groenten zodat alles met een laagje van de saus bedekt is.
- Garneer met gebakken uitjes of seroendeng.
- Serveer direct.
AANTEKENINGEN
- Serveer direct. Dit gerecht is niet geschikt om te bewaren in de koelkast of om in te vriezen.