Eetspiratie » Kleine (basis) broodjes
Kleine (basis) broodjes

Kleine (basis) broodjes

Kleine (basis) broodjes doen me denken aan vroeger. Als kind bakte ik samen met mijn moeder en broertje regelmatig broodjes. Van vlechtwerkjes tot bolletjes, met een simpel pak broodmix konden we alle kanten op. Nu ben ik geen ster in bakken, ik ben niet van de taartjes, cakejes noem maar op. Maar brood bakken dat vind ik nog steeds leuk. Broodjes komen altijd wel van pas.

Deeg kneden werkt best wel therapeutisch. Er is niks lekkerder dan je eigen eten ‘from scratch’ te maken. en voor het bakken van brood heb je helemaal niet veel nodig. Bloem of meel, gist en water en je kunt al aan de slag.

Kleine (basis) broodjes

Waarom kleine (basis) broodjes? Omdat het de meest simpele broodjes zijn die je naar je eigen smaak maakt en je bij van alles kunt eten. Handig in je lunchtrommel, bij een soep, salade of een curry, noem maar op. De broodjes zijn vers gebakken wel het allerlekkerst. Daarna verliezen ze wel snel hun versheid. Het beste kun je ze meteen invriezen. Voor gebruik kun je ze licht ontdooien en even afbakken in de oven.

Kleine (basis) broodjes

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Voorbereiding

15

minuten
Oventijd

25

minuten
Rijzen

60

minuten
Tijd totaal

1

uur 

40

minuten

Met bloem, gist en een paar andere ingrediënten kun je lekkere broodjes bakken.

Ingrediënten

  • 500 gram (spelt)bloem

  • 50 gram havermoutvlokken

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 300 milliliter lauw warm water

  • halve theelepel zout

  • 7 gram gist (1 zakje)

  • 1 theelepel honing of suiker

  • toppings: sesamzaadjes/maanzaadjes/zonnebloempitjes

Hoe maak je het?

  • Doe het warme water samen de gist en de honing of suiker in een maatbeker. Roer dit door elkaar en laat staan tot het gaat bubbelen. De gist wordt nu geactiveerd.
  • De bloem, havermout, olijfolie en het zout gaan samen in een grote kom. Voeg hieraan het gistmengsel toe. Kneed dit tot een deeg. Dit kan met de hand of met een keukenmachine en deeghaken.
  • Is het deeg te nat? Voeg dan extra bloem toe. Is het te droog? Voeg dan een beetje water toe. Kneed het tot een zacht en soepel deeg.
  • Doe een beetje olijfolie in de kom en leg de deegbal erop. Dek de kom af met huishoudfolie en zet het op een warme plek zodat het in volume kan verdubbelen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet deze even apart. Haal het deeg uit de kom en kneed deze minimaal 10 minuten stevig zodat alle lucht eruit is. Pak je keukenweegschaal erbij en maak bolletjes van 50 gram per stuk en leg ze op de bakplaat.
  • Besmeer elk bolletje met olijfolie en bestrooi met maandzaadjes, sesamzaadjes of de toppings die je lekker vindt. Dek de broodjes vervolgens af met huishoudfolie of een vochtige theedoek en laat nog 45 minuten rijzen.
  • Voordat ze de oven in gaan knip je de broodjes aan de bovenkant nog even in met een schaar. Verwarm de oven voor op 225 graden, zet daarna de temperatuur terug naar 200 graden en bak de broodjes af in ongeveer 25 tot 30 minuten. Als je op een broodje klopt en hij klinkt hol van binnen, dan is hij gaar.
  • Bewaar de broodjes in een afgesloten zak of bak of vries ze in. Laat ze ontdooien of besprenkel ze met water en bak ze nog even kort af in de oven.

Aantekeningen

  • Wil je in plaats van broodjes liever een heel brood bakken? Bak dan dit speltbrood met zaadjes en pitjes. Klik hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE