Broodjes

Kleine (basis) broodjes

Ik heb besloten dat ik weer vaker brood ga bakken! In de supermarkt neem ik af en toe wel eens een spelt of een zuurdesembrood mee. Maar zelf bakken is leuk en dan weet je tenminste wat er in je brood zit.

Zelf brood bakken kost ook tijd en geld, je moet meel in huis halen, je oven verbruikt natuurlijk ook stroom. Persoonlijk vind ik bakken erg leuk en ook om het samen met de kinderen te doen. Het kneden van het deeg werkt zelfs therapeutisch. Van deze broodjes heb ik een voorraadje gebakken en ingevroren. Ze zijn ideaal bij de soep en om mee naar school of je werk te nemen.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram speltbloem
  • 50 gram havermout (heel)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • snufje zout
  • zakje gist van 7 gram
  • toppings zoals: maanzaadjes,sesamzaadjes, grof zeezout, zonnebloempitten, pompoenpitten

Hoe maak je het?

Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en doe de gist in het kuiltje. Strooi het zout in de kom maar laat het niet in contact komen met de gist. Voeg nu het water, de havermout en de olijfolie toe en meng het tot een mooi deeg. Ik heb hiervoor de keukenmachine gebruikt maar het kan uiteraard ook met de hand.

Vet de kom in met een beetje olie en besmeer de bovenkant van het deeg lichtjes met olie en dek het af met huishoudfolie of een vochtige theedoek. De olie zorgt ervoor dat de folie niet blijft plakken. Laat het deeg rusten op een warm plekje. Als het deeg in volume verdubbeld is kun je het verder gaan verwerken.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet deze even apart. Haal het deeg uit de kom en kneed deze minimaal 10 minuten stevig zodat alle lucht eruit is. Pak je keukenweegschaal erbij en maak bolletjes van 50 gram per stuk en leg ze op de bakplaat. Besmeer elk bolletje met olijfolie en bestrooi met maandzaadjes, sesamzaadjes of wat je lekker vind.

Dek de broodjes vervolgens af met huishoudfolie of een vochtige theedoek en laat nog 45 minuten rijzen. Voordat ze de oven in gaan knip je de broodjes aan de bovenkant nog even in met een schaar. Verwarm de oven voor op 225 graden, zet daarna de temperatuur terug naar 200 en bak de broodjes af in ongeveer 20-30 minuten. Als je op een broodje klopt en hij klinkt hol van binnen, dan is hij gaar. De broodjes bewaar je in een trommel of doe ze als ze zijn afgekoeld in een zakje en vries ze in.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*