Hoe pers je het vocht uit een blok tofu? Als je tofu (of tahoe) op een lekkere manier wilt bereiden, is het belangrijk (bij sommige recepten) dat je het water er zoveel mogelijk uitperst. De reden dat mensen tofu niet lekker vinden, zou misschien kunnen komen omdat ze te ‘natte’ tofu gebruiken. Een nat blok tofu wordt namelijk nooit krokant en neemt weinig smaak op. In dit artikel leg ik uit hoe je dat vocht het beste kunt verwijderen.
Als ik mensen enthousiast vertel over recepten met tofu dan hoor ik ze meestal zeggen dat ze het niet lekker vinden. Ze hebben het een keer gegeten en vinden het lijken op een ‘spons’. De eerste keer viel dus tegen en hebben daarom een heel verkeerd beeld van tofu gekregen, wat erg jammer is. Als je het op de juiste manier bereidt, is het namelijk heel erg lekker. Je zult zien hoe veelzijdig het is en hoe makkelijk je het kan verwerken in verschillende gerechten. Het begint namelijk bij het persen van de tofu. Als je dat gedaan hebt, kun je er van alles mee doen.
Wil je meer weten over tofu, wat het is, hoe je het gebruikt en hoe je het op smaak brengt, lees dan ook eens dit uitgebreide informatieve artikel. Hierin staat alles wat je wilt weten over tofu, een van mijn favoriete ingrediënten! Je kunt er de lekkerste recepten mee maken zoals de suggesties hieronder.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
Hoe pers je het vocht uit een blok tofu?
Even ter info, er zijn twee verschillende soorten tofu. Firm tofu – oftewel stevige tofu – en silken tofu. Dat is hele zachte tofu die wat weg heeft van pudding. De tofu waar ik het hier over heb, is de stevige tofu. Er zijn verschillende manieren waarop je het vocht uit een blok tofu kunt verwijderen. Ik geef een aantal voorbeelden en leg uit hoe ik het doe.
1. Gebruik je handen
Dit is de meest snelle en simpele manier om vocht uit een blok tofu te verwijderen. Het is wel de minst effectieve manier, maar als je iets minder tijd hebt is het een uitkomst. Knijp de tofu zo goed mogelijk uit met je handen tot er geen vocht meer uitkomt. Dep het blok daarna droog met een stukje keukenpapier.
2. Keukenpapier of een schone theedoek
Haal de tofu uit het bakje en giet het overtollige water weg. Leg het blok op een schone theedoek en druk met de andere helft van de theedoek de tofu aan alle kanten zo droog mogelijk. Hetzelfde kun je ook doen met een paar stukken keukenpapier. Als de tofu droog aanvoelt, kun je hem verder gaan verwerken.
3. Bouw je eigen tofu press
Dit was de manier waarop ik het eerst altijd deed. Ik bouwde mijn eigen tofu press. Giet het water uit het bakje tofu en haal de tofu eruit. Zet het bakje op zijn kop op een groot bord en prik er met een mes een paar sneetjes in. Leg hierop het blok tofu en daarop een stukje keukenpapier. Hierop zet je iets zwaars zoals een pan of een vijzel. Dit laat je ongeveer 15 minuten zo staan. Hierna is het meeste vocht er wel uit, dit kun je zien op het bord. Nu is de tofu klaar voor verdere verwerking. Op deze manier heb ik jaren mijn tofu geperst, maar ik vond het soms wel een beetje een gedoe. Maar voor lekkere tofu moet je iets over hebben.
4. Tofu press
Na jaren lang zelf de meest indrukwekkende units gebouwd te hebben om het vocht uit mijn tofu te krijgen ben ik overstag gegaan en heb ik eindelijk een tofu press aangeschaft. Dit had ik veel eerder moeten doen! Geen gekke bouwwerkjes meer maar gewoon hup de tofu in de pers, de veer aandraaien en 15 minuten wachten. De tofu komt er perfect uit en je zult versteld staan hoeveel vocht eruit komt. Het enige dat je hoeft te doen is de tofu press even afspoelen onder de kraan. Tegen de tofu press kan geen theedoek, keukenpapier of zelfgebouwde stellage tegenop. De tofu press staat ook niet voor niets in de top 15 van dingen die ik het meest gebruik in mijn keuken (bekijk dat artikel hier).
Nu weet je in ieder geval 4 verschillende manieren om vocht uit een blok tofu te persen. Om het meeste uit je tofu te halen, is het wel aan te raden om dit vooraf te doen. Bij sommige gerechten waarbij je niet perse krokante tofu nodig hebt, is het niet erg als het een beetje vochtig blijft. Maar krokant gebakken smaakt tofu toch het lekkerst. Tofu kun je ook prima invriezen. Daardoor krijgt het een nog vlezigere structuur. Laat het ontdooien en pers vervolgens het vocht eruit volgens één van deze 4 methodes.
Hoi, ik ben Simone!
Op Eetspiratie vind je meer dan 900 recepten, van Indische en Indonesische gerechten tot slowcooker-, multicooker- en eiwitrijke vegan maaltijden.
Mijn recepten zijn geïnspireerd op mijn Indonesische roots en internationale smaken, met een persoonlijke twist.
Ik wil jou laten zien dat koken leuk en toegankelijk is, of je nu wilt experimenteren met Indische smaken, tofu of groenten.
Zoek je makkelijke recepten, slowcooking tips of inspiratie? Je vindt het allemaal hier.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.