Gekruide tofu blokjes voor salades en bowls. Tofu kun je op verschillende manieren kruiden en op smaak brengen. Om die reden is het één van mijn favoriete ingrediënten om mee te koken. Het liefst bak ik de tofu in een pan, airfryer of oven. Vaak combineer ik het in Aziatische gerechten, maar dit keer gaf ik er een andere draai aan. Ik maakte lekkere gekruide blokjes met Griekse smaken. Deze kun je toevoegen aan salades of bowls.
Er zijn verschillende soorten tofu, er is silken tofu (zachte tofu) en firm tofu (stevige tofu). In dit artikel leg ik uitgebreid uit wat tofu precies is. Meestal gebruik ik de stevige variant voor mijn gerechten. Wat je bij veel recepten doet voordat je de tofu gaat bereiden, is het vocht eruit persen. Dit kan met een speciale tofu pers of door er iets zwaars op te zetten. Na 15 minuten is het meeste vocht eruit en kun je de tofu verder verwerken. Door het overtollige vocht eruit te persen neemt de tofu beter smaken op. In dit artikel vind je tips om makkelijk het vocht uit een blok tofu te persen.

Grieks gekruide tofu blokjes
Deze gekruide tofu blokjes maakte ik als onderdeel van een Griekse bowl. In deze bowl zat sla, quinoa, blokjes zoete aardappel, komkommer, rode ui, tomaat en een drizzle knoflooksaus. Ik maak regelmatig van dit soort bowls en tofu past daar eigenlijk altijd wel bij. Ook passen deze blokjes goed in allerlei salades. Ze hebben een lekkere textuur en smaak. Ook voegen ze extra eiwitten aan je gerechten toe.
De blokjes kun je het beste een paar uur of een nachtje laten marineren. Dit hoeft niet maar is wel het lekkerst. Je kunt de tofu zelfs rauw eten na het marineren, dan heeft het een beetje de textuur van fetakaas. Zo maak je heel eenvoudig tofu feta, een plantaardige variant voor fetakaas.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gekruide tofu blokjes voor salades en bowls
4
personen30
minuten15
minuten45
minutenDeze gekruide en gebakken tofu blokjes ‘Griekse stijl’ zijn een perfecte aanvulling op salades en bowls. Ze geven gerechten een lekkere bite en leveren daarnaast ook een goede portie eiwitten.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
500 gram stevige tofu, geperst en in blokjes gesneden
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel knoflookpoeder
halve eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde tijm
1 snufje gedroogde rozemarijn
1 theelepel uienpoeder
2 eetlepels citroensap
1 theelepel biologisch citroenrasp
1 eetlepel agavesiroop of ahornsiroop
zout en peper
BEREIDING
- Haal de tofu uit de verpakking en giet het water weg. Pers het water uit de tofu zoals hier boven de receptenkaart omschreven. Laat het 15 minuten staan tot het meeste vocht eruit is. Hierna is het klaar voor gebruik.
- Snijd vervolgens de tofu in even grote plakken en leg deze op een stuk keukenpapier. Dep nu met een paar keukenpapiertjes de tofu zo droog mogelijk. Snijd de plakken tofu in repen en vervolgens in blokjes (dobbelsteentjes). Zet dit even apart.
- Meng in een schaaltje 3 eetlepels olijfolie met 1 theelepel knoflookpoeder, een halve eetlepel oregano, 1 theelepel tijm, 1 theelepel uienpoeder, 2 eetlepels citroensap, 1 theelepel citroenrasp, 1 eetlepel agavesiroop of ahornsiroop, peper en zout. Meng dit goed door elkaar.
- Doe de tofublokjes in een ziplockzakje en voeg de marinade toe. Sluit het zakje en hussel alles voorzichtig door elkaar zodat de tofu bedekt wordt met de marinade. Laat dit minimaal een uur marineren. Of bereid het voor en laat het een nachtje marineren in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de blokjes in 15 tot 20 minuten bruin en gaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Haal ze uit de oven en bestrooi met een snufje zout. Je kunt de blokjes zowel warm als koud eten.
AANTEKENINGEN
- Het kan soms een beetje een uitdaging zijn om tofu lekker krokant te bakken. Ik heb dé tip voor lekkere crispy tofu. Bekijk mijn tip hier.