Eetspiratie » Asinan (Indische salade)
Asinan (Indische salade)

Asinan (Indische salade)

Asinan (Indische salade) met tahoe, spitskool en taugé. Een van mijn favoriete blogs is Beautylab, dit blog volg ik al een hele tijd. Serena is net als ik een Indo en deelt ook regelmatig recepten, zo ook haar familierecept voor asinan. Dit recept is helemaal mijn ding, het is fris, er zit gebakken tahoe in en de pittige zure dressing is verslavend lekker.

Zelf heb ik geen familierecept van asinan. Daarom heb ik aan Serena gevraagd of ik haar recept mocht delen. Omdat ik het gerecht niet van naam kende, heb ik aan mijn moeder gevraagd of zij het kende. Zij kende de naam van dit gerecht ook niet. Maar toen ze het proefde zei ze; “ja, dit aten wij thuis heel vaak”. De smaken deden haar terug denken aan vroeger.

Asinan (Indische salade)

Het woord asin ken je misschien wel van ketjap asin (zoute ketjap). Deze salade, die met zowel groenten als fruit wordt gemaakt kun je een beetje vergelijken met ingelegde groenten. Hierbij komt vaak azijn, suiker en zout aan te pas en dat is precies wat je proeft bij dit gerecht. Deze salade is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Asinan (Indische salade)

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Indische en Indonesische recepten, Indofood, Salades, Vegan, VegetarischKeuken: Indische en Indonesische receptenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Bereiding

30

minuten

Een zoetzure Indische salade met tahoe, spitskool en taugé.

Ingrediënten

  • 1 blok stevige tahoe (300 gram uitgelekt)

  • 100 milliliter azijn

  • halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 2 theelepel suiker

  • snufje zout

  • halve komkommer

  • 125 gram taugé

  • 1/3 stuk van een spitskool

  • 1 eetlepel gezouten pinda’s

  • 25 milliliter olie

Hoe maak je het?

  • Haal de tahoe uit de verpakking en pers al het vocht eruit. Dit kun je doen met een speciale tofu pers of door er iets zwaars op te zetten. Na 15 minuten is het meeste vocht eruit. Dep de tahoe droog en snijd deze in blokjes.
  • Doe de olie in een ruime pan en bak de blokjes tahoe bruin en een klein beetje krokant. Laat ze uitlekken een keukenpapiertje en bestrooi met een snufje zout. Zet apart tot gebruik. Je serveert de blokjes koud.
  • Maak een dressing van azijn, sambal oelek en suiker. Meng dit samen in een kommetje en proef of de smaak naar wens is. Voeg indien nodig nog iets extra’s toe.
  • Snijd de spitskool in dunne reepjes, maak de taugé schoon (verwijder de staartjes) en spoel de taugé even onder de warme kraan. De komkommer snijd je in kleine blokjes.
  • Doe de groenten samen met de tahoe in een grote kom en schenk de dressing eroverheen. Meng alles goed door elkaar. Hak de pinda’s fijn en strooi deze over de salade. Serveer direct.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE