Asinan (Indische salade)

Asinan (Indische salade)

Een van mijn favoriete blogs is Beautylab, dit blog volg ik al een hele tijd. Serena was een van de eerste bloggers die ik ging volgen en ook altijd ben blijven volgen. Serena is net als ik Indo en in haar blogs en vlogs lees en hoor ik voor mij heel herkenbare Indo dingetjes. Ook deelt zij veel Indische recepten en mijn oog viel op het recept voor Asinan, een Indische salade. Dit was voor mij een onbekend gerecht en door alleen door de ingrediëntenlijst te lezen, wist ik al dat dit écht een salade voor mij is. Een beetje zuur en een tikkeltje zoet en er zit tahoe in! Ik heb Serena gevraagd of ik haar lekkere recept mocht delen, en ze zei enthousiast ja!

Omdat ik het gerecht niet van naam kende, heb ik aan mijn moeder gevraagd of zij het kende. Zij kende de naam van dit gerecht ook niet. Maar toen ze het proefde zei ze; “ja, dit aten wij thuis heel vaak”. De smaken deden haar terug denken aan vroeger. Dat vond ik erg leuk om te horen. Dit recept is het familierecept van Serena, maar iedere familie heeft zijn eigen recept. Je kunt er andere groenten aan toevoegen als je dat lekker vindt. Wortel, radijs en ijsbergsla zijn ook lekker crunchy en passen hier prima bij.

Wat heb je nodig?

  • 1 blok stevige tahoe
  • 100 milliliter azijn
  • sambal oelek naar smaak
  • 2 theelepels suiker (bij voorkeur palm- of kokosbloesemsuiker)
  • halve komkommer in kleine blokjes gesneden
  • 1 klein pakje taugé
  • halve spitskool in dunne reepjes gesneden
  • handje pinda’s
  • flinke scheut rijst- of kokosolie om in te bakken

Hoe maak je het?

Laat als eerste de tahoe uitlekken. Dep deze een beetje droog met keukenpapier en snijd het vervolgens in kleine blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Verhit een ruime scheut olie in een koekenpan en bak de blokjes bruin en krokant. Bak ze niet te lang, want anders worden ze taai en dat is niet lekker. Schep de gebakken blokjes met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Bestrooi met een klein snufje zout. Zet de tahoe apart tot gebruik.

De dressing

Ik heb een beetje met hoeveelheden gespeeld en de dressing gemaakt zoals ik hem het lekkerst vind. Doe 100 milliliter azijn in een potje en voeg er sambal oelek naar smaak (ik gebruikte 1 flinke eetlepel) en twee theelepels suiker aan toe. Draai het deksel op het potje en schud het goed door elkaar. Proef of de dressing naar wens is en voeg indien nodig nog sambal of suiker toe. Zet de dressing apart tot gebruik.

Vegetarische salade

Nu ga je de groenten, wassen, snijden en schoonmaken. Zoals ik al eerder verteld heb maak ik altijd mijn taugé schoon. Ik haal de vliesjes/schilletjes en de staartjes er altijd af. Dit vind ik lekkerder en mooier op mijn bord. Spoel de taugé ook altijd even af onder warm water. In dit artikel lees je waarom ik taugé op die manier schoonmaak.

Snijd de komkommer in kleine blokjes, de spitskool in dunne reepjes en doe dit samen met de taugé in een grote kom. Doe de dressing over de salade en zoals Serena zegt; “de salade mag erin zwemmen”. Voeg de tahoe toe en hussel met slabestek de salade door elkaar.

Hak een handje pinda’s fijn en strooi deze over de salade. Ik gebruikte cashewnoten in plaats van pinda’s, omdat mijn dochter die niet kan eten. Maar dat smaakte ook prima. Bestrooi het als laatste met een paar gebakken uitjes. Deze salade is lekker fris en een tikkeltje zuur. Perfect voor warme dagen, maar ook geschikt als lekker bijgerecht.

Bedankt voor dit lekkere recept Serena!

Indische salade

*dit gerecht is geschikt voor veganisten

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

3 Reacties

  1. Martin Stoker

    Al een paar keer gemaakt en vandaag met die hitte nogmaals, lekkere stad erbij van de grill en smullen maar. Top deze salade!

  2. Kan ik sushi azijn gebruiken welke heb jij erin gedaan?

    • Hoi!
      Ik heb de meest simpele natuurazijn gebruikt.
      Sushi azijn zou kunnen, maar dit zal een andere smaak geven. Dat zou niet mijn voorkeur hebben.
      Groetjes Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*