10 lekkere romige soeprecepten vol groenten, voor echte soepliefhebbers. Persoonlijk mag mijn soep best een beetje ‘chuncky’ zijn. Maar zo af en toe vind ik een gladde romige soep ook erg lekker. Je hebt ook niet altijd perse room nodig om een soep romig te maken. Ingrediënten zoals aardappel, silken tofu, linzen en kokosmelk werken namelijk ook perfect. In dit artikel deel ik 10 romige soeprecepten, van paprikasoep en avocadosoep tot pompoensoep.
De één houdt van romige soep en de ander van een goedgevulde soep met lekker veel groenten, stukjes aardappel en vermicelli. Ik lust het allebei, maar met een lichte voorkeur voor soep met een beetje ‘bite’. En een soep is niet compleet zonder een topping. Knapperige croutons, gebakken uitjes, verse kruiden of een drizzle crispy chili olie of vers citroensap geven het crunch, extra smaak en een kick.
Vroeger werd soep vaak geserveerd als voorafje en dat was in mijn herinnering meestal een glad gepureerde romige soep. Ook met Kerst of de feestdagen staat er als voorgerecht vaak een romig soepje op het menu. Goedgevulde soepen vind ik geschikt als lunch, avondmaaltijd of zelfs als ontbijt.

Romige soeprecepten
Wortelsoep
Romige wortelsoep met currypasta, een lekkere kruidige soep met een kick. Een van mijn favoriete romige soepjes is deze wortelsoep. Heel makkelijk te maken en door de groenten en de knoflook vooraf te roosteren krijgt de soep een heerlijke volle smaak. De fel oranje kleur, de drizzle kokosmelk en verse kruiden maken deze soep een eyecatcher op tafel.

Soep van geroosterde pompoen
Deze herftstige soep met pompoen is extra lekker doordat je vooraf je groenten in de oven roostert. Hierdoor krijgen de groenten en de knoflook een heerlijke smaak. Na het roosteren schep je de groenten over in de pan, knijp je de bol knoflook erboven uit en pureer je alles met een staafmixer. Daarna breng je de soep op smaak, voeg je bouillon toe en warm je het nog even op. Heerlijk met brood en kruidenboter.
Courgettesoep met kokosmelk
Courgettesoep is misschien wel een van de makkelijkste soepen die je kunt maken. Kook gesneden courgette met een aantal andere ingrediënten en smaakmakers, pureer het met een staafmixer, voeg kokosmelk toe en de soep is eigenlijk al klaar. Lekker met een extra drizzle kokosmelk en knapperige croutons.
Romige paprikasoep
Deze soep romige paprikasoep staat binnen no time op tafel. Je doet alle ingrediënten in een blender, pureert het glad en warmt het vervolgens op in een pan, that’s it. De silken tofu in deze soep maakt het niet alleen romig, maar ook eiwitrijk. Ook gebruik je gegrilde paprika uit een pot, dit is makkelijk en net zo smaakvol als dat je zelf paprika’s zou grillen.

Avocadosoep
Soep van avocado? Ja, en het is nog lekker ook! Als je van avocado houdt dan moet je deze soep echt eens proberen. Felgroen, romig en voor een bite kun je er stukjes kip en verkruimelde tortillachips aan toevoegen. Een soep met een Mexicaans tintje en voor de liefhebbers: koriander.
Bleekselderijsoep
Dit is een recept van mijn moeder, ze noemt het ‘detoxsoep‘. Een groene soep vol vochtafdrijvende ingrediënten zoals bleekselderij, komkommer en venkel. De aardappel zorgt ervoor dat de soep lekker romig wordt. Garneer met hennepzaadjes voor extra voedingswaarde én omdat het er mooi uitziet.

Gazpacho
Deze Spaanse koude soep is fluweelzacht, zoet en een tikkeltje zuur. Voor een ‘bite’ voeg ik er in kleine blokjes gesneden tomaat, komkommer en rode ui aan toe. Lekker met een drizzle olijfolie. Uiteraard goed koud geserveerd het allerlekkerst.

Aspergesoep
Een aspergesoep is speciaal voor het voorjaar wanneer de apserges volop verkrijgbaar zijn. Dit recept is simpel en heeft een Aziatische touch. Kokosmelk, sesamolie en sojasaus geven het die typische smaak. Een drizzle pittige chili olie maakt de soep helemaal af.
Romige pompoensoep
En omdat je nooit genoeg pompoensoep recepten in je kookrepertoire kunt hebben, deel ik er nog een! Dit is het allereerste pompoensoeprecept dat ik ooit maakte. Een romige soep met appel en sinaasappel. Het handige is dat je in plaats van verse pompoen ook diepvries pompoenblokjes voor dit recept kunt gebruiken. Scheelt een hoop snijwerk en de soep is lekker snel klaar.
Zwarte bonensoep
Zwarte bonensoep is een bijzondere soep, hij is zeer hoog in eiwitten en heeft een prachtige bijna paarsige kleur. Het is sowieso aan te raden meer paarse ingrediënten aan je eetpatroon toe te voegen. In dit artikel leg ik uit waarom. Deze soep maak je in een gewone pan of lekker makkelijk in de slowcooker. Serveer hem met lekkere toppings zoals verkruimelde tortillachips, zure room, stukjes avocado en een pickle van rode ui.

Heb je een restje soep over of wil je het bewaren voor een ander moment of ‘mealprep’ je graag? Vries de soep dan in! Ik gebruik hiervoor siliconen foodcubes. Het formaat van een blokje is een perfecte portie voor een persoon. De soep schep je in de foodcube, vriest het in en als het volledig bevroren is, haal je het blok uit de vorm en doe je ze in een diepvrieszakje. Zo heb je altijd een portie soep bij de hand die je direct kunt opwarmen. De blokken nemen weinig plek in beslag in de vriezer en je kunt de cubes weer voor andere restjes gebruiken.




