Eetspiratie » Zo maak je sambal dabu dabu – pittige Indonesische salsa
Zo maak je sambal dabu dabu pittige Indonesische salsa

Zo maak je sambal dabu dabu – pittige Indonesische salsa

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Zo maak je sambal dabu dabu – pittige Indonesische salsa die lekker is bij eigenlijk alles, als je het mij vraagt. Sambal dabu dabu is een condiment dat elk gerecht naar een hoger niveau tilt. Het is kleurrijk, pittig en fris door het vleugje limoensap. Bij het woord sambal denk je wellicht aan een rode pittige saus. Maar sambal dabu dabu is een mengsel van verse rode en groene tomaat, pepertjes en sjalotten, vergelijkbaar met een salsa.

In het traditionele recept worden groene tomaten gebruikt. Deze zijn in Nederland heel moeilijk verkrijgbaar. Ik had het geluk dat ik er tegenaan liep bij een groenteboer, dus kon ik ze gebruiken voor dit recept. Maar als je geen groene tomaten kunt vinden, kun je komkommer gebruiken als alternatief. Wat wel een must is, in dit recept zijn de groene rawits. Dit zijn pittige kleine pepertjes die deze sambal echt een kick geeft. Je koopt rawits bij de toko, maar bij sommige supermarkten zijn ze ook verkrijgbaar. Je vindt ze op de groenteafdeling.


Deze citruspers is een musthave
HI NATURE™ Robuuste Kwaliteit Citroenpers

HI NATURE™ Robuuste Kwaliteit Citroenpers

Met deze handmatige citruspers heb je binnen no-time heerlijk vers geperst sinaasappelsap, limoensap of citroensap.

Sambal dabu dabu recept

Dit sambalrecept is heel makkelijk en snel te maken. Je snijdt de groenten, pepers, sjalotten en mengt dit samen een een kom. Daarna overgiet je het met een scheut hete olie en breng je het op smaak met zout en limoensap. Vers gemaakt is deze sambal het lekkerst. Het is pittig, fris en een tikkeltje zuur. Daarnaast is het kleurrijk en geeft het je gerechten een kick. Het is zelfs lekker met alleen een beetje witte rijst. Maar het past prima bij gegrild vlees, kip en vis maar ook bij tahoe en ei. Persoonlijk kan ik het overal bij eten!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zo maak je sambal dabu dabu pittige Indonesische salsa Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Zo maak je sambal dabu dabu - pittige Indonesische salsa

Zo maak je sambal dabu dabu – pittige Indonesische salsa

Recept van Simone | Eetspiratie
0.0 van 0 stemmen
Categorie: Condiment, BijgerechtKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

20

minuten

Een fris/pittige sambal met onder andere groene tomaat, groene en rode rawits en een vleugje limoen. Heerlijk bij gegrild vlees, vis, kip, ei en tahoe. Geeft gerechten kleur en pit.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 1 rijpe rode tomaat, in stukjes gesneden

  • 1 groene tomaat, in stukjes gesneden

  • 2 sjalotjes, gesnipperd

  • 1 rode peper, fijgesneden

  • 6 groene rawits, in kleine ringetjes

  • 1 limoen

  • halve theelepel zout

  • 25-30 milliliter zonnebloemolie of kokosolie

BEREIDING

  • Snijd de tomaten in stukjes, snipper 2 sjalotjes, snijd de rode peper fijn en snijd 6 rawits in ringetjes. Meng dot samen in een kom.
  • Verwarm 25 tot 30 milliliter zonnebloemolie (of kokosolie) in een pannetje. Check met een houten chopstick of de olie heet genoeg is. Houd de chopstick in de hete olie en als er bubbeltjes omhoog komen langs het stokje dan is de temperatuur goed.
  • Schenk voorzichtig de hete olie over de groenten in de kom. Voeg daarna een halve theelepel zout toe en knijp het sap van een halve tot hele limoen erboven uit. Schep het nog even goed om en serveer direct.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!