Zo maak je sambal dabu dabu – pittige Indonesische salsa die lekker is bij eigenlijk alles, als je het mij vraagt. Sambal dabu dabu is een condiment dat elk gerecht naar een hoger niveau tilt. Het is kleurrijk, pittig en fris door het vleugje limoensap. Bij het woord sambal denk je wellicht aan een rode pittige saus. Maar sambal dabu dabu is een mengsel van verse rode en groene tomaat, pepertjes en sjalotten, vergelijkbaar met een salsa.
In het traditionele recept worden groene tomaten gebruikt. Deze zijn in Nederland heel moeilijk verkrijgbaar. Ik had het geluk dat ik er tegenaan liep bij een groenteboer, dus kon ik ze gebruiken voor dit recept. Maar als je geen groene tomaten kunt vinden, kun je komkommer gebruiken als alternatief. Wat wel een must is, in dit recept zijn de groene rawits. Dit zijn pittige kleine pepertjes die deze sambal echt een kick geeft. Je koopt rawits bij de toko, maar bij sommige supermarkten zijn ze ook verkrijgbaar. Je vindt ze op de groenteafdeling.

Sambal dabu dabu recept
Dit sambalrecept is heel makkelijk en snel te maken. Je snijdt de groenten, pepers, sjalotten en mengt dit samen een een kom. Daarna overgiet je het met een scheut hete olie en breng je het op smaak met zout en limoensap. Vers gemaakt is deze sambal het lekkerst. Het is pittig, fris en een tikkeltje zuur. Daarnaast is het kleurrijk en geeft het je gerechten een kick. Het is zelfs lekker met alleen een beetje witte rijst. Maar het past prima bij gegrild vlees, kip en vis maar ook bij tahoe en ei. Persoonlijk kan ik het overal bij eten!
