Salade – een basisrecept dat bij elke maaltijd past. In mijn recepten verwijs ik vaak naar een salade als bijgerecht. Maar hoe maak je nu een simpele salade die je ‘in principe’ óveral bij kunt serveren? In dit artikel leg ik uit hoe ik mijn salade maak en geef ik tips hoe je deze kunt uitbreiden en aanpassen naar je eigen smaak.
Ik ben gek op salades en deze staan ook bijna dagelijks bij ons op het menu. Bij de meeste maaltijden serveer ik groenten met daarnaast nog een extra salade. Groene bladgroenten zijn namelijk supergezond en het is daarom ook aan te raden deze met grote regelmaat te eten. Het grootste gedeelte van mijn bord bestaat dan ook uit groenten, want ik houd van veel kleur op mijn bord. Mijn favoriete sla is Romaine sla. Deze sla is fris, knapperig en het past bij verschillende gerechten. Kun je geen grote krop Romaine sla vinden in jouw supermarkt? Neem kies dan baby Romaine of little gem sla, deze zijn vaak per twee verpakt.
Sla langer vers houden
Sla kan vrij snel verleppen of bruin worden in de koelkast. Om sla langer vers te houden, heb ik een handige tip. Je sla blijft tot wel een week of zelfs langer groen, fris en vers. Deze tip werkt het beste met kroppen sla. Gemengde sla uit een zak kun je het beste in een ruime bak bewaren in plaats van een pot.
Was en snijd de sla.
Maak deze zo droog mogelijk met behulp van een slacentrifuge of dep volledig droog met een schone theedoek of keukenpapier.
Doe de droge sla in een grote glazen pot of bewaardoos.
Dek de sla af met een stukje keukenpapier sluit de pot of bak af met de deksel.
Vervang af en toe het papiertje.
OXO – Slacentrifuge
Met een handige drukknop om de centrifuge te laten draaien!
Salade – een basisrecept dat bij elke maaltijd past
Al jaren gebruik ik dezelfde basis voor mijn salade en het verveelt nog steeds niet. Uiteraard wijk ik daar ook weleens vanaf. Maar als ik snel een salade op tafel wil zetten, val ik altijd terug op dit recept. Wat het verschil maakt is de dressing. Door te variëren met de dressing heb je toch het gevoel dat je steeds een andere salade eet. Snijd de groenten in verschillende vormen zoals reepjes, plakjes of halve maantjes. Op deze manier is een salade ook aantrekkelijk om te eten. Ook kun je de salade uitbreiden. Hieronder zie je een lijstje met ingrediënten waarmee je de salade kunt ‘oppimpen’. De salade is in de basis al lekker, knapperig en fris. Maar wil je iets extra’s toevoegen, kies dan een aantal van de ingrediënten uit het lijstje.
Het basisrecept breid ik graag uit met:
in reepjes gesneden paprika of zoetzure paprika uit een pot;
zaden (hennepzaadjes) of pitten (pompoenpitten of zonnebloempitten);
(plantaardige) kaas, zoals verkruimelde feta of geschaafde Parmezaanse kaas.
Dressings
Bij deze basis salade kun je eigenlijk elke dressing gebruiken. Heb je een favoriete dressing, gebruik deze dan. Mijn favoriete dressing is gemaakt met tahin en kappertjes, zoals in dit recept. Maar als ik snel klaar wil zijn of minder tijd heb val ik vaak terug op één van de onderstaande dressings. Voeg de dressing net voor het serveren toe omdat de sla anders sneller de neiging heeft om ‘slap’ te worden. Door de dressing zo laat mogelijk toe te voegen, blijft de salade lekker fris en knapperig.
Tip: wil je weten of je dressing goed op smaak is? Dip er dan een slablaadje in en proef!
Frisse dressing met mayonaise (of yoghurt): 1 – 2 eetlepels mayonaise of yoghurt, 1 – 2 eetlepels augurkennat of kappertjesvocht, peper en zout naar smaak.
Snelle mosterd dressing: 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel ahornsiroop (of andere zoetstof), 1 eetlepel balsamico azijn, peper en zout.
Dressing met rode wijnazijn: 2 eetlepels rode wijnazijn, 1 teen knoflook geraspt, 1 theelepel oregano, halve eetlepel ahornsiroop, peper en zout.
Een groene salade, een handig basisrecept dat bij elke maaltijd past. Breid deze basis uit met je favoriete dressing, lekkere toppings, peulvruchten, noten, zaden en pitten en een romig element zoals avocado.
Kookmodus
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
1grotekrop Romaine sla, grof gesneden
1rode ui, in halve maantjes gesneden
halvekomkommer, in blokjes gesneden
2rijpe tomaten, in kleine stukjes gesneden
zout en peper naar smaak
een dressing naar keuze (zoals hierboven in de tekst omschreven)
BEREIDING
Snijd het kontje van de krop Romaine sla, snijd de krop door de helft en vervolgens snijd je de helften kwarten. Snijd de sla in grove stukken. Hou je van fijngesneden sla dan kan dat natuurlijk ook. Spoel de sla goed af onder de kraan en maak deze goed droog met bijvoorbeeld een slacentrifuge. Doe de droge sla in een grote schaal.
Was de halve komkommer en 2 rijpe tomaten. Snijd deze in kleine blokjes. De rode ui snijd je in halve maantjes. Voeg dit toe aan de sla in de schaal.
Bestrooi alles royaal met een snuf zout en peper. Meng de groenten door elkaar met je handen of slabestek.
Gebruik je favoriete dressing, of één van de dressingrecepten die hierboven de receptenkaart staan. Dip een blaadje sla in de dressing om te proeven of deze op smaak is. Pas de dressing indien nodig aan.
Wil je de salade uitbreiden? Voeg dan je favoriete ingrediënten uit het bovenstaande lijstje toe. Meng alles goed door elkaar en serveer direct.
Hoi, ik ben Simone!
Op Eetspiratie vind je meer dan 900 recepten, van Indische en Indonesische gerechten tot slowcooker-, multicooker- en eiwitrijke vegan maaltijden.
Mijn recepten zijn geïnspireerd op mijn Indonesische roots en internationale smaken, met een persoonlijke twist.
Ik wil jou laten zien dat koken leuk en toegankelijk is, of je nu wilt experimenteren met Indische smaken, tofu of groenten.
Zoek je makkelijke recepten, slowcooking tips of inspiratie? Je vindt het allemaal hier.
Meer weten over mij en mijn verhaal?
Klik dan hier
en volg mij op social media!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.