Krokant gebakken tofu, crispy, crunchy, wie houdt daar nu niet van? Maar hoe bak je tofu nu lekker krokant zonder al te veel olie? Normaal gesproken wordt tofu gefrituurd in een wok of friteuse. De blokjes zuigen zich vol met olie, wat natuurlijk erg lekker is maar het kan ook anders. Met een klein trucje geef je tofu een krokant korstje. Je hebt maar een eetlepel olie nodig en een koekenpan om de blokjes in te bakken.
Ik ben gek op tofu, maar het bakken daar had ik eigenlijk nooit echt zin in. Het kost veel tijd en het hele huis (inclusief je haar) ruikt naar olie. Mocht je niet bekend zijn met de term tofu: tofu is de Chinese benaming en tahoe is de Indonesische benaming. Het is hetzelfde product, namelijk sojakaas (gefermenteerde soja). Wil je meer weten over tofu en waarom dit één van mijn favoriete ingrediënten is? Lees dan dit artikel met alles wat je wilt weten over tofu.
Tofu krokant bakken
De truc bij deze bereidingswijze is om de blokjes vooraf door maïzena te wentelen. Door dit laagje wordt de buitenkant crispy en de binnenkant blijft lekker zacht. Heb je iets meer tijd, vries de tofu na aankoop direct in. Wil je weten waarom? In dit artikel leg ik het uitgebreid uit. Tofu die eerst bevroren is geweest en vervolgens ontdooid neemt meer smaak op. Het is geen must om de tofu in te vriezen maar zeker de moeite waard om een keer te proberen.
Hoe krijg je het vocht uit een blok tofu?
Om tofu krokant te bakken wil je er zoveel mogelijk vocht uitpersen. Dit kun je doen door er iets zwaars op te zetten of je gebruikt hiervoor een tofu pers. Er zijn verschillende manieren om het overtollige vocht uit een blok tofu te verwijderen. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste vocht uit een blok tofu perst. Het duurt ongeveer 15 tot 20 minuten om het overtollige vocht te verwijderen. De volgende stap is de tofu in blokjes of plakjes snijden en droogdeppen, dit doe je met keukenpapier of een schone theedoek. De tofu is nu klaar voor verdere verwerking.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Krokant gebakken tofu
4
personen30
minuten10
minuten40
minutenHoe bak je tofu krokant? Ik vertel hoe je dat doet.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
450 gram stevige tofu (geen silken tofu)
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 snufje chilipoeder (naar smaak)
2 eetlepels maïzena
zout naar smaak
1 eetlepel rijstolie of zonnebloemolie
BEREIDING
- Haal ruim op tijd de tofu uit de koelkast. Houd rekening met de tijd om het vocht uit de tofu te persen. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.
- Als het vocht uit de tofu is geperst, snijd je het in blokjes. Leg de blokjes op een theedoek en dep de blokjes droog met keukenpapier of de theedoek.
- Doe de blokjes in een kom en bestrooi ze met knoflookpoeder, paprikapoeder en chilipoeder. Schep de tofu voorzichtig om met een spatel.
- Bestrooi de blokjes met maïzena en schep nogmaals goed om zodat alle blokjes voorzien zijn van een wit laagje.
- Verhit een eetlepel olie in een grote koekenpan. Test of de olie heet is door er een blokje in te leggen. Bak de tofu in 2 rondes anders is de pan te vol.
- Laat de blokjes 3 minuten bakken aan beide kanten. Draai ze daarna regelmatig om zodat ze ook rondom (aan de zijkanten) bruin worden.
- Schep de tofu uit de pan en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Bestrooi met zout en serveer direct.
AANTEKENINGEN
- Met tofu kun je zoveel lekkere gerechten maken! Tahoe ketjap is een van mijn favoriete recepten. Klik hier om het recept te bekijken.
- Tofu hoef je natuurlijk niet alleen maar te gebruiken in oosterse gerechten. Je kunt ze ook goed marineren in olijfolie en Italiaanse kruiden. Lekker in salades of bowls. Bekijk hier het recept voor gekruide tofu blokjes. En van tofu kun je ook scrambled tahoe (tofu) maken. Roerei zonder ei. Bekijk hier het recept.