In dit artikel ‘zelf sambal maken’ leg ik kort uit hoe je eenvoudig een sambal kunt maken en deel ik een beginnersrecept. Maar ik schreef ook een uitgebreid artikel over sambal maken. Hierin laat ik vier verschillende manieren/technieken zien. Van simpel vijzelen tot pureren, van aanbakken tot ingrediënten overgieten met hete olie. Na het lezen van deze ‘mini cursus sambal maken’, kun je sambal oelek bereiden, een frisse rauwe sambal en een gebakken variant maken. Maar ook lekkere variaties met tomaat en limoen en zelfs met aardbei. Bekijk hier het artikel met uitleg, tips en technieken.
Sambal maken

Zelfgemaakte sambal
Ik wilde een klein beginnersreceptje maken dat net even anders is dan de standaard sambal oelek. Zo krijg je een beetje een idee van hoe het proces ongeveer werkt. Ik heb mijn versie sambal pedis genoemd omdat hij een beetje heet is. De basisingrediënten zijn zoals bij de meeste recepten uit de Indonesische keuken: ui, knoflook en pepers. Dit is de boemboe, de basis van je gerecht. Dit mengsel vul je aan met andere ingrediënten. Zo heb ik naast rode pepers madame Jeanette pepers gebruikt om de sambal meer pit te geven. Een adjuma peper is ook een goede optie, deze is vaak gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. De zaadjes en zaadlijsten mogen er lekker in blijven, de sambal mag best wat pit hebben.
In veel recepten wordt trassi (gefermenteerde garnalenpasta) gebruikt. Dit ingrediënt zorgt voor umami, een diepe volle smaak. Trassi is niet vegan/plantaardig. Wil je een vegan sambal maken, laat de trassi dan gewoon weg. Bak wel altijd de boemboe goed aan, dit zorgt ook voor een intensere smaak.
Wat heb je nodig om sambal te maken?
Keukentools
- Keukenhandschoentjes
- Mes en snijplank
- Een vijzel, staafmixer of keukenmachine
- Wokpan
- Hittebestendige glazen potjes
Glazen potjes uitkoken en de sambal bewaren

Houdbaarheid
Het is voor de houdbaarheid aan te raden om de sambal te verdelen over kleinere potjes in plaats van één grote pot. Een kleine hoeveelheid maak je eerder op en zo heb je minder snel kans op bederf. Zoals bij alle voedingsmiddelen is het altijd raadzaam om vooraf altijd goed te kijken, te ruiken en eventueel te proeven of een product nog vers is. Check daarom altijd even op schimmels. Zelfgemaakte sambal bevat – anders dan de varianten uit de supermarkt en toko – bijna geen conserveringsmiddelen. Het is daarom eerder gevoeliger voor bederf. Maar als je een sambal liefhebber zoals ik, dan is een potje zo leeg!





