Eetspiratie » Zelf sambal maken
Zelf sambal maken

Zelf sambal maken

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Zelf sambal maken, eenvoudig en lekker! Wat als je op zoek bent naar een lekkere sambal maar je kunt net niks vinden wat helemaal naar jouw eigen smaak is? Juist, dan maak je hem gewoon zelf! Met een paar verse pepers en een aantal ingrediënten uit je voorraadkast kom je al een heel eind. Dit is een simpel basisrecept om mee te beginnen.

In dit artikel ‘zelf sambal maken’ leg ik kort uit hoe je eenvoudig een sambal kunt maken en deel ik een beginnersrecept. Maar ik schreef ook een uitgebreid artikel over sambal maken. Hierin laat ik vier verschillende manieren/technieken zien. Van simpel vijzelen tot pureren, van aanbakken tot ingrediënten overgieten met hete olie. Na het lezen van deze ‘mini cursus sambal maken’, kun je sambal oelek bereiden, een frisse rauwe sambal en een gebakken variant maken. Maar ook lekkere variaties met tomaat en limoen en zelfs met aardbei. Bekijk hier het artikel met uitleg, tips en technieken.

Sambal maken

Een sambal maken kun je doen door pepers in een vijzel te ‘oeleken’ oftewel fijn te wrijven. Traditioneel wordt dit gedaan in een tjobek (of cobek). Maar je kunt het ook prima doen met behulp van een keukenmachine of staafmixer. De smaak is dan wel iets anders dan wanneer het gevijzeld is, maar het is een snellere en meer modernere manier om dit pittige condiment te maken.


Onmisbaar voor dit recept
JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter) 

JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter) 

Hak moeiteloos alles van groenten tot ijs met de JAP Multi Chop Hakmolen – 400W kracht, 1.2L glazen kom en zesbladig titanium mes. Veilig, veelzijdig en vaatwasserbestendig voor ultiem gebruiksgemak!

Zelfgemaakte sambal

Ik wilde een klein beginnersreceptje maken dat net even anders is dan de standaard sambal oelek. Zo krijg je een beetje een idee van hoe het proces ongeveer werkt. Ik heb mijn versie sambal pedis genoemd omdat hij een beetje heet is. De basisingrediënten zijn zoals bij de meeste recepten uit de Indonesische keuken: ui, knoflook en pepers. Dit is de boemboe, de basis van je gerecht. Dit mengsel vul je aan met andere ingrediënten. Zo heb ik naast rode pepers madame Jeanette pepers gebruikt om de sambal meer pit te geven. Een adjuma peper is ook een goede optie, deze is vaak gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. De zaadjes en zaadlijsten mogen er lekker in blijven, de sambal mag best wat pit hebben.

In veel recepten wordt trassi (gefermenteerde garnalenpasta) gebruikt. Dit ingrediënt zorgt voor umami, een diepe volle smaak. Trassi is niet vegan/plantaardig. Wil je een vegan sambal maken, laat de trassi dan gewoon weg. Bak wel altijd de boemboe goed aan, dit zorgt ook voor een intensere smaak.

Wat heb je nodig om sambal te maken?

Voor het maken van sambal heb je een aantal keukentools nodig. Als je sambal gaat maken is het aan te raden om altijd met handschoentjes aan te werken. Sommige pepers kunnen erg heet zijn en door met handschoentjes aan te werken kun je nare ‘pittige’ ongelukjes voorkomen. Reinig ook altijd goed je mes en de snijplank waarop je de pepers gesneden want dit kan het pittige stofje uit de pepers overbrengen op andere ingrediënten.

Keukentools

  • Keukenhandschoentjes
  • Mes en snijplank
  • Een vijzel, staafmixer of keukenmachine
  • Wokpan
  • Hittebestendige glazen potjes

Glazen potjes uitkoken en de sambal bewaren

Zorg dat je uitgekookte glazen potjes en deksels klaar hebt staan om straks de sambal in te bewaren. Glazen potjes kook je uit door ze met kokend water te overgieten, ze te wassen in de vaatwasser of door ze kort in een pan met kokend water te leggen. Maak ook de deksels goed schoon. Laat de potjes en deksels aan de lucht drogen op een schone theedoek.


Perfect voor homemade lekkers
Browin glazen potjes - 250ml - 6 stuks - met twist-off deksel.

Browin glazen potjes – 250ml – 6 stuks – met twist-off deksel.

Handige potjes die voor allerlei toepassingen kunnen worden gebruikt.

Als de sambal klaar is, schep je deze over met een schone lepel over in de potjes. Draai de deksels er stevig op en zet de potjes op zijn kop. Laat de sambal volledig afkoelen en zet de potjes vervolgens in de koelkast. Door het op deze manier te verwerken is de sambal iets langer houdbaar. Ongeopend bewaar ik een potje tot een week in de koelkast. Open je een potje omdat je de sambal wilt gaan gebruiken dan hoor je een klik. Als je het potje eenmaal geopend hebt is de inhoud nog maar beperkt houdbaar. Maak de sambal dan binnen een paar dagen op. Gebruik altijd een schone lepel om de sambal mee op te scheppen. Schenk een klein laagje zonnebloemolie bovenop de sambal om de groei van schimmels tegen te gaan en de houdbaarheid iets te verlengen.

Houdbaarheid

Het is voor de houdbaarheid aan te raden om de sambal te verdelen over kleinere potjes in plaats van één grote pot. Een kleine hoeveelheid maak je eerder op en zo heb je minder snel kans op bederf. Zoals bij alle voedingsmiddelen is het altijd raadzaam om vooraf altijd goed te kijken, te ruiken en eventueel te proeven of een product nog vers is. Check daarom altijd even op schimmels. Zelfgemaakte sambal bevat – anders dan de varianten uit de supermarkt en toko – bijna geen conserveringsmiddelen. Het is daarom eerder gevoeliger voor bederf. Maar als je een sambal liefhebber zoals ik, dan is een potje zo leeg!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zelf sambal maken makkelijk recept Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Zelf sambal maken

Zelf sambal maken

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.2 van 56 stemmen
Categorie: CondimentKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

1

portie (400 ml)
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten

Leer in een paar stappen heel eenvoudig zelf sambal te maken. Maak een boemboe en vul deze aan met lekkere smaakmakers en verschillende pepersoorten. Bak de sambal op in olie en bewaar het in glazen potjes. Een heerlijk bij allerlei gerechten uit de Indische, Indonesische en Aziatische keuken.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 300 gram rode pepers

  • 1 madame Jeanette peper

  • 1 ui, grof gesneden

  • 3 tenen knoflook

  • 1 theelepel azijn

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepel suiker

  • 50-75 milliliter neutrale olie (zonnebloemolie)

  • optioneel: halve theelepel trassi

  • 1 theelepel zout (of meer naar smaak)

BEREIDING

  • Was de pepers onder de kraan, snijd de steeltjes eraf en hak ze in grove stukken en doe ze in de keukenmachine of een hakmolentje.
  • Voeg een grof gesneden ui en 3 tenen knoflook toe en blend dit tot grove of fijne puree.
  • Voeg 1 theelepel azijn, 2 eetlepels ketjap manis en 1 theelepel suiker toe. Blend dit even mee.
  • Verhit 50 tot 75 milliliter olie in een wok of diepe pan. De bodem mag helemaal bedekt zijn. Als de olie heet is, schep je het pepermengsel in de pan. Dit kan erg gaan spetteren. Zet je afzuigkap ook even aan.
  • Schep het mengsel in de pan en bak dit op hoog vuur aan. Blijf omscheppen tot de meeste olie weg is. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.
  • Zorg dat je schone glazen potjes klaar hebt staan. Schep de sambal over in de potjes, draai de deksel erop, zet ze op de kop weg en laat ze afkoelen.
  • Bewaar de afgekoelde potjes in de koelkast. Na opening is de sambal beperkt houdbaar.

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!