Tofu feta – vegan fetakaas, een heerlijk plantaardig alternatief voor deze lekkere blokjes witte kaas. Het is geen geheim dat ik gek ben op tofu. In mijn koelkast zul je altijd een paar blokken tofu vinden en het staat meerdere keren per week bij ons op tafel. Met dit veelzijdige product kun je de lekkerste gerechten maken, zo ook tofu feta. Met de juiste kruiden, smaakmakers en een beetje olijfolie kun je met tofu een alternatief maken voor feta. Het lijkt er zelfs op!
Feta is een lekkere toevoeging aan salades, in een quiche, ovenschotel of hartige taart en zelfs opgeklopt als dip of spread. Deze witte platte kaas heeft een heerlijke zoutige smaak en een lekkere textuur. Als je plantaardig eet dan eet je geen zuivelproducten, dus ook geen feta. Maar veel dingen kun je makkelijk ‘veganizen’. En met een beetje creativiteit kun je heel eenvoudig van tofu iets lekkers maken dat lijkt op feta en de smaken heeft van feta.

Hoe maak je vegan fetakaas?
Ik pers eerst het vocht uit het blok tofu en snijd het vervolgens in blokjes. Daarna marineer ik de blokjes in citroensap, kruiden, edelgistvlokken en een snuf zout. Je kunt na het marineren de blokjes direct eten en verwerken in recepten. Maar een andere lekkere optie is om de tofu op een schaaltje te leggen, er royaal olijfolie overheen te drizzlen, te garneren met verse kruiden, zwarte peper en chilivlokken.
Tofu feta – vegan fetakaas
Dit recept is voor gemarineerde feta. Het is vergelijkbaar met de potjes fetablokjes die je kunt vinden in de supermarkt. Deze zijn op smaak gebracht met kruiden, knoflook en citroen en je kunt ze kopen gemarineerd in olie of water. Om de tofu een goede smaak te geven, kun je miso pasta gebruiken voor die echte umami smaak. Maar je kunt ook edelgistvlokken gebruiken, dit geeft de tofu een hartige smaak.
