Eetspiratie » Tofu feta – vegan fetakaas
Tofu feta - vegan fetakaas

Tofu feta – vegan fetakaas

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Tofu feta – vegan fetakaas, een heerlijk plantaardig alternatief voor deze lekkere blokjes witte kaas. Het is geen geheim dat ik gek ben op tofu. In mijn koelkast zul je altijd een paar blokken tofu vinden en het staat meerdere keren per week bij ons op tafel. Met dit veelzijdige product kun je de lekkerste gerechten maken, zo ook tofu feta. Met de juiste kruiden, smaakmakers en een beetje olijfolie kun je met tofu een alternatief maken voor feta. Het lijkt er zelfs op!

Feta is een lekkere toevoeging aan salades, in een quiche, ovenschotel of hartige taart en zelfs opgeklopt als dip of spread. Deze witte platte kaas heeft een heerlijke zoutige smaak en een lekkere textuur. Als je plantaardig eet dan eet je geen zuivelproducten, dus ook geen feta. Maar veel dingen kun je makkelijk ‘veganizen’. En met een beetje creativiteit kun je heel eenvoudig van tofu iets lekkers maken dat lijkt op feta en de smaken heeft van feta.


Houd je eten langer vers
Mepal - Multikom Cirqula vershouddoos set - 350 + 750 + 1250 ml - Rond - Nordic sage

Mepal – Multikom Cirqula vershouddoos set – 350 + 750 + 1250 ml – Rond – Nordic sage

Met de Mepal Cirqula multikom set (350 ml, 750 ml, 1250 ml) bewaar, vries, verwarm en serveer je moeiteloos je eten. Lekvrij, aromadicht en direct vanuit de vriezer in de magnetron – gemak en stijl in één!

Hoe maak je vegan fetakaas?

Ik pers eerst het vocht uit het blok tofu en snijd het vervolgens in blokjes. Daarna marineer ik de blokjes in citroensap, kruiden, edelgistvlokken en een snuf zout. Je kunt na het marineren de blokjes direct eten en verwerken in recepten. Maar een andere lekkere optie is om de tofu op een schaaltje te leggen, er royaal olijfolie overheen te drizzlen, te garneren met verse kruiden, zwarte peper en chilivlokken.

Tofu feta – vegan fetakaas

Dit recept is voor gemarineerde feta. Het is vergelijkbaar met de potjes fetablokjes die je kunt vinden in de supermarkt. Deze zijn op smaak gebracht met kruiden, knoflook en citroen en je kunt ze kopen gemarineerd in olie of water. Om de tofu een goede smaak te geven, kun je miso pasta gebruiken voor die echte umami smaak. Maar je kunt ook edelgistvlokken gebruiken, dit geeft de tofu een hartige smaak.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Tofu feta - vegan fetakaas Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Tofu feta - vegan fetakaas

Tofu feta – vegan fetakaas

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Bijgerecht, Ingrediënt, Mezze, BorrelhapjeKeuken: MediteraneNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Bereiding

20

minuten
Rusttijd

2

uren 
Totale tijd

2

uren 

20

minuten

Maak met stevige tofu een heerlijk plantaardig alternatief voor gemarineerde fetakaas. Lekker in salades, als bijgerecht of mezze maar ook in ovenschotels, quiches of salades.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram tofu (uitgeperst of drooggedept), in blokjes gesneden

  • 3 eetlepels citroensap

  • 2 eetlepels edelgistvlokken

  • 1 eetlepel water

  • 1 theelepel gedroogde oregano of een kruidenmix van rozemarijn, tijm en oregano

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel zout

  • olijfolie, zwarte peper en chilivlokken, vers gehakte peterselie

BEREIDING

  • Dep 250 gram tofu droog met een schone theedoek of pers het vocht eruit met behulp van een tofu pers.
  • Snijd de tofu in kleine vierkante blokjes en zet ze even apart.
  • Maak in een ruime kom een marinade van 3 eetlepels citroensap, 2 eetlepel edelgistvlokken, 1 eetlepel water, 1 theelepel gedroogde oregano of gemengde kruiden, een halve theelepel knoflookpoeder en een halve theelepel zout.
  • Voeg de tofu toe aan de marinade en schep dit voorzichtig om met een spatel. Dek de kom af en laat de tofu minimaal 2 uur marineren maar het liefst een nachtje.
  • Je kunt de tofu na 2 uurtjes direct eten en verwerken in gerechten. Of verdeel de tofu feta over een schaaltje en drizzle er royaal olijfolie oveheen. Garneer met verse kruiden, zwarte peper en chilivlokken.
  • Het is in de koelkast ongeveer 5 dagen houdbaar in een afgesloten bakje.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!