Eetspiratie » Tofu butter ‘chicken’
Tofu butter chicken

Tofu butter ‘chicken’

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Tofu ‘butter ‘chicken’, een heerlijk recept uit de Indiase keuken, maar dan volledig plantaardig. Als echte tofufluencer probeer ik zoveel mogelijk lekkere gerechten met tofu te delen, zodat iedereen ook net zo gek wordt op tofu als ik. Deze keer maakte ik een versie van butter chicken waarin ik de kip vervang door stukjes gebakken tofu. Een lekker en makkelijk gerecht dat je serveert met naan en/of rijst en een frisse pickle.

Ik kan serieus elke dag tofu eten. Of het nu krokant is gebakken in de airfryer, in de vorm van een tofu scramble, verwerkt in een saus of dessert er is altijd wel een goede reden om tofu te eten. Dit keer verwerkte ik gemarineerde en gebakken blokjes tofu uit de oven in een heerlijke curry, de populaire Indiase butter chicken. Door de tofu op een bepaalde manier te bereiden, krijgt het een heerlijke textuur en smaak die niet onderdoet voor de versie met kip. Maar wil je dit gerecht met kip maken? Dan kan dat natuurlijk prima.

Vegan butter chicken recept

Butter chicken is een geliefd en populair recept. Een kruidige curry met daarin gemarineerde, ovengebakken stukjes tofu geserveerd met rijst, naan en een frisse pickle van rode ui. Dit gerecht mag eigenlijk niet in je kookrepertoire ontbreken. Het is verwarmend, zit bomvol specerijen en de saus is heerlijk rijk door de toevoeging van boter (de ‘butter’).


Altijd de juiste hoeveelheden
6-Delige Maatlepel Set RVS

6-Delige Maatlepel Set RVS

Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!

Voor het maken van dit gerecht scheur ik de tofu in stukjes in plaats van deze in blokjes te snijden. Doordat je de tofu scheurt en marineert in specerijen en yoghurt worden de randjes crispy en kan de marinade – en later de saus – lekker in de scheurtjes en gaatjes trekken. Na de baktijd gaat de tofu nog even onder de grill, zodat het een beetje ‘blakert’. Terwijl de tofu bakt, maak je de curry, kook je rijst en warm je de naan op. Serveer de butter tofu met ingelegde rode ui en eventueel verse kruiden, zoals koriander. Een partje limoen en geschaafde amandelen maken het gerecht af.

Tip, kook de rijst – ik doe dat in de multicooker – en voeg als de rijst gaar is 50 gram bevroren diepvriesdoperwten toe. Schep deze door de warme rijst. Het voegt naast kleur extra eiwitten en extra groente toe aan je gerecht.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Tofu butter chicken Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Tofu butter 'chicken'

Tofu butter ‘chicken’

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: HoofdgerechtKeuken: IndiaasNiveau: Gemiddeld
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Rusttijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

5

minuten

Een heerlijke vegan variant op het gerecht butter chicken: tofu butter ‘chicken’. Gebakken tofu in een lekkere kruidige rijke saus bomvol smaak, specerijen en boter.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • voor de marinade
  • 500 gram tofu, drooggedept en in stukken gescheurd

  • 120 milliliter sojayoghurt

  • 2 theelepels garam masala

  • halve theelepel gemalen kurkuma

  • chilipoeder naar smaak

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel gemalen gemberpoeder

  • snuf zout

  • voor de curry
  • 2 eetlepels plantaardige boter

  • 4 tenen knoflook, geraspt

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 theelepels vers geraspte gember

  • 1 eetlepel garam masala

  • 1 eetlepel gemalen koriander

  • 1 eetlepel gemalen komijnpoeder

  • 1 theelepel zout

  • chilipoeder naar smaak

  • 400 gram gezeefde tomaat

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1-2 theelepels suiker

  • 200 milliliter kokosmelk

  • 200 milliliter water

  • halve limoen

BEREIDING

  • Dep een blok van 500 gram stevige tofu droog met een schone theedoek. Scheur de tofu in stukjes, afwisselend grote en kleine stukjes.
  • Maak in een ruime kom een marinade van 120 milliliter sojayoghurt, 2 theelepels garam masala, een halve theelepel gemalen kurkuma, chilipoeder naar smaak, een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel gemberpoeder en een flinke snuf zout. Meng dit tot een papje en doe de stukken tofu erin. Schep dit voorzichtig om met een spatel, zodat de tofu bedekt is met de marinade. Dek de kom af en zet dit koud weg voor minimaal een half uur.
  • Bereid alvast de ingrediënten voor de curry voor. Snipper 1 ui, rasp 4 tenen knoflook en 2 theelepels verse gember.
  • Meet de specerijen af en doe dit alvast in een schaaltje: 1 eetlepel garam masala, 1 eetlepel gemalen korianderpoeder, 1 eetlepel gemalen komijnpoeder, 1 theelepel zout, chilipoeder naar smaak en 1 tot 2 theelepels suiker. Zet dit apart tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Spreid de tofu uit op de bakplaat en bak dit 20 minuten .
  • Terwijl de tofu bakt, ga je de curry maken. Verwarm 1 eetlepel boter in een ruime pan en fruit hierin de ui, knoflook en gember aan voor ongeveer 5 tot 7 minuten. Voeg eventueel een scheutje water toe als het teveel aanbakt.
  • Vervolgens voeg de eetlepel tomatenpuree toe. Dit bak je mee voor ongeveer 1 minuut. Voeg daarna het schaaltje met de specerijen toe en bak dit mee aan. Schenk er 400 milliliter gezeefde tomaten, 200 milliliter water en 200 milliliter kokosmelk bij. Warm de saus op en roer goed door elkaar.
  • Zet de tofu nog 5 minuten onder de grill, zodat het mooie verkleurd. Laat het niet verbranden. Haal uit de oven en zet apart tot gebruik.
  • Je kunt ervoor kiezen om de saus nu glad te pureren met een staafmixer in een (hittebestendige) maatbeker of je laat de saus grof.
  • Schenk de saus terug in de pan en voeg 1 eetlepel boter toe. Roer tot de boter gesmolten is en breng de curry op smaak met eventueel zout, peper en limoensap. Voeg de gebakken tofu toe aan de curry en schep dit goed door de saus. Serveer de tofu butter chicken met rijst, naan en ingelegde rode ui.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!