Tofu ‘butter ‘chicken’, een heerlijk recept uit de Indiase keuken, maar dan volledig plantaardig. Als echte tofufluencer probeer ik zoveel mogelijk lekkere gerechten met tofu te delen, zodat iedereen ook net zo gek wordt op tofu als ik. Deze keer maakte ik een versie van butter chicken waarin ik de kip vervang door stukjes gebakken tofu. Een lekker en makkelijk gerecht dat je serveert met naan en/of rijst en een frisse pickle.
Ik kan serieus elke dag tofu eten. Of het nu krokant is gebakken in de airfryer, in de vorm van een tofu scramble, verwerkt in een saus of dessert er is altijd wel een goede reden om tofu te eten. Dit keer verwerkte ik gemarineerde en gebakken blokjes tofu uit de oven in een heerlijke curry, de populaire Indiase butter chicken. Door de tofu op een bepaalde manier te bereiden, krijgt het een heerlijke textuur en smaak die niet onderdoet voor de versie met kip. Maar wil je dit gerecht met kip maken? Dan kan dat natuurlijk prima.
Vegan butter chicken recept
Butter chicken is een geliefd en populair recept. Een kruidige curry met daarin gemarineerde, ovengebakken stukjes tofu geserveerd met rijst, naan en een frisse pickle van rode ui. Dit gerecht mag eigenlijk niet in je kookrepertoire ontbreken. Het is verwarmend, zit bomvol specerijen en de saus is heerlijk rijk door de toevoeging van boter (de ‘butter’).

Voor het maken van dit gerecht scheur ik de tofu in stukjes in plaats van deze in blokjes te snijden. Doordat je de tofu scheurt en marineert in specerijen en yoghurt worden de randjes crispy en kan de marinade – en later de saus – lekker in de scheurtjes en gaatjes trekken. Na de baktijd gaat de tofu nog even onder de grill, zodat het een beetje ‘blakert’. Terwijl de tofu bakt, maak je de curry, kook je rijst en warm je de naan op. Serveer de butter tofu met ingelegde rode ui en eventueel verse kruiden, zoals koriander. Een partje limoen en geschaafde amandelen maken het gerecht af.
Tip, kook de rijst – ik doe dat in de multicooker – en voeg als de rijst gaar is 50 gram bevroren diepvriesdoperwten toe. Schep deze door de warme rijst. Het voegt naast kleur extra eiwitten en extra groente toe aan je gerecht.
