Eetspiratie » Sesam dadelpasta
Sesam dadelpasta

Sesam dadelpasta

Sesam dadelpasta met de smaak van speculoos (een smeersel voor op brood met de smaak van speculaas). Deze vegan ‘speculoosachtige’ pasta heb ik eigenlijk gemaakt voor mijn jongste dochter. Zij kan geen pinda’s eten en ik zocht naar iets wat ik in plaats van pindakaas als afwisseling op haar brood kon smeren. Na wat zoekwerk ben ik gaan experimenteren met dadels want hiervan kun je heel makkelijk een smeerbare pasta maken en het geeft een lekkere zoete smaak.

Daarna ging ik op zoek naar iets met een nootachtige smaak en kwam uit bij sesamzaadjes. Geroosterde sesamzaadjes geven die lekkere zoutige en crunchy bite en is dus een perfect ingrediënt voor mijn sesam dadelpasta.

Sesam dadelpasta maken

Voor deze pasta gebruik ik medjoul dadels. Deze grote dadels hebben een lekkere caramelachtige smaak. Ze zijn zacht en makkelijk te verwerken in recepten. Sommige ‘supermarkt’ dadels zijn hard, er zitten vaak nog pitten in en ze hebben een gesuikerd laagje aan de buitenkant. Lees daarom altijd even de verpakking en kijk bij de ingrediënten of het alleen maar om dadels gaat en er verder niks aan toegevoegd is.

Deze sesam dadelpasta is vegan en raw. Er worden geen dierlijke producten gebruikt in dit recept en er komt ook geen warmte aan te pas om dit recept te maken. Suikervrij zou ik het zeker niet willen noemen. De dadels zijn ‘de suiker’ in dit recept. Het blijft natuurlijk een zoet smeersel wat lekker is als afwisseling voor hartig broodbeleg.

Sesam dadelpasta

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Brood en borrelhapjes, Lunch, Ontbijt, VeganMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

1

potje
Bereiding

20

minuten

Ken je speculoos? Deze sesam dadelpasta heeft er wel iets van weg! Deze vegan pasta is heerlijk op crackers, een boterham of een rijstwafel.

Ingrediënten

  • 100 gram witte sesamzaadjes

  • 4 medjoul dadels zonder pit

  • 50 milliliter olijfolie

  • 1 theelepel koekkruiden of speculaaskruiden

  • snufje zout

  • 200 milliliter warm water om de dadels in te weken

Hoe maak je het?

  • Doe 200 milliliter warm water in een kom. Leg de dadels erin zodat ze wat zachter worden, dat is handiger als je ze straks gaat blenden.
  • Rooster vervolgens de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Blijf erbij omdat ze snel verbranden.
  • Haal de dadels uit het water en doe deze samen met de sesamzaadjes, speculaaskruiden en zout in de blender. Blend het tot een grove pasta of wat fijner als je dat lekkerder vindt.
  • Is het mengsel te stevig? Voeg dan een beetje van het weekwater van de dadels toe. Schep het mengsel over in een schone glazen pot en bewaar het in de koelkast. Roer het voor gebruik even door met een schone lepel.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

twaalf + zeven =