Eetspiratie » Plantaardige yoghurt maken in de Crock-Pot Express
Plantaardige yoghurt maken in de Crock-Pot Express

Plantaardige yoghurt maken in de Crock-Pot Express

Plantaardige yoghurt maken in de Crock-Pot Express zonder ingewikkelde ingrediënten. Het is me gelukt om een plantaardige (vegan) variant van yoghurt te maken. Het yoghurtprogramma van de multicooker is hiervoor perfect. Door de constante temperatuur kan de yoghurt (bijna) niet mislukken. Als je gek bent op dikke yoghurt – en op zoek bent naar een plantaardige variant – dan is dit een leuk recept om te proberen.

De plantaardige variant van yoghurt die je in de winkel koopt is vaak erg dun van structuur. Plantaardige Griekse yoghurt is niet te vergelijken met de koemelk variant. Tegenwoordig zijn er wel plantaardige yoghurt varianten te koop met levende culturen en dat is precies wat je nodig hebt om zelf vegan yoghurt te maken.

Plantaardige yoghurt maken in de Crock-Pot Express

Ik heb dit recept op twee manieren uitgetest, zowel in de slowcooker als in de multicooker (Crock-Pot Express). In de multicooker ging het perfect. De pan blijft goed op temperatuur waardoor de yoghurt mooi stevig wordt. In de slowcooker had ik minder succes met dit recept. Ik denk dat het wel mogelijk is om plantaardige yoghurt te maken in de slowcooker, maar de temperatuur is bij die bereidingswijze minder stabiel. In huis is het nu ook kouder en ik denk dat het daarom niet is gelukt.

Voor deze yoghurt gebruikte ik een starter op basis van kokosyoghurt (dit proef je er totaal niet in terug). Het merk dat ik heb gebruikt is Abbot kinney’s Coco Greek style. Deze yoghurt bevat levende culturen (zie etiket) en deze heb je nodig om van melk nieuwe yoghurt te maken. De melk die ik voor dit recept heb gebruikt, is van het merk Provamel no sugars. Dit is een biologische sojamelk met als ingrediënten, soja en water. Het resultaat was een zurige frisse yoghurt met een prima structuur.

Wat ik wel gedaan heb – omdat ik dit persoonlijk lekker vind – is hangop ervan maken. Ik deed de yoghurt in een zeef met een kaasdoek en liet deze een nachtje uitlekken. De volgende ochtend had ik dikke yoghurt. Deze kun je altijd nog verdunnen met het vocht dat uit de yoghurt is gekomen. Ik maakte er labneh van, een gekruide yoghurt die je eet als dip. Bekijk hier het recept.

Voor het maken van yoghurt heb je een paar dingen nodig:

 • keukenthermometer
 • siliconen garde
 • maatbeker
 • schaaltje
 • soeplepel

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Plantaardige yoghurt maken in de Crock-Pot Express
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Plantaardige yoghurt maken in de Crock-Pot Express

Plantaardige yoghurt maken in de Crock-Pot Express

5 van 2 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

1

liter
Voorbereiding

1

uur 
Kooktijd (8 u low)

8

uren 
Total time

9

uren 

Plantaardige yoghurt maken in de Crock-Pot Express met maar twee ingrediënten.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

 • 1 liter 1 biologische sojamelk

 • 200 gram 200 plantaardige yoghurt met levende culturen

Bereiding:

 • Zet de Crock-Pot Express op een stevige ondergrond waar hij veilig 8 uur kan staan.
 • Verzamel je keukenbenodigdheden en leg deze op een schone ondergrond.
 • Schenk de sojamelk in de pan en druk op sauté en start. Je gaat nu de melk verwarmen tot ongeveer 83 tot 85 graden. Laat de deksel open. Roer er af en toe met de garde doorheen zodat de melk niet verbrand.
 • Meet regelmatig de temperatuur. Als de melk 83-85 graden is druk je op stop om de sauté stand te stoppen. Haal de binnenpan uit de Crock Pot en zet deze even op een onderzetter. De melk moet nu afkoelen tot 42 graden.
 • Schep ondertussen 200 milliliter van de yoghurtstarter in de maatbeker.
 • Blijf er een beetje bij in de buurt van de melk en meet regelmatig de temperatuur. Als deze 42 graden is schep je een royale soeplepel van de warme melk bij de yoghurt. Roer dit door elkaar en schenk dit bij de rest van de melk in de Crock-Pot.
 • Roer alles goed en doe de deksel op de pan. Gebruik hiervoor de deksel van de Crock-Pot (je mag de ring eruit halen en het ventiel blijft open) of gebruik een van je eigen pannendeksels die erop past.
 • Kies het yoghurtprogramma en stel een tijd in van 8 uur en druk op start. Laat de Crock-Pot nu 8 uur staan. Hij tet af van 8 naar 0. Als de kooktijd verstreken is hoor je een piesignaal en druk je op stop.
 • Haal de deksel van de pan. De melk is nu een stevige massa geworden en je ruikt de fris/zurige geur van yoghurt. Ga er met een garde rustig doorheen. Laat de yoghurt volledig afkoelen en bewaar deze in de koelkast.
 • Je kunt het ook overscheppen in een zeef met een kaasdoek om er hangop van te maken.
 • Eet de yoghurt naturel, meng het er aardbeienjam doorheen of maak er labneh van (zoals hierboven beschreven).

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)